Efecte ale inhalării de fum și măsuri de urgență pentru salvarea victimei

0
3234
Efecte ale inhalării de fum și măsuri de urgență pentru salvarea victimei

Inhalarea de fum chiar și în încendiile cele mai mici poate deveni periculoasă pentru om. Fie că este vorba de fum, gaze, vapori toxici, riscul de sufocare există. În momentul în care se instalează, hipoxia – când nivelul de oxigen în țesuturile organismului este scăzut – este clar o urgență medicală și trebuie chemată ambulanța. Alte simptome sunt de neliniște, tahicardie, cianoză, agitație, respirație zgomotoasă, palpitații, transpirație, tuse, înroșirea feței, etc.

Victima care a inhalat fum sau gaze toxice are nevoie de îngrijiri medicale sau de aplicarea unor măsuri rapide de prim ajutor. Un lucru este cert, orice om care a stat într-un spațiu destul de restrâns în care a avut loc un incendiu a inhalat fum, care este toxic pentru organism. Repercursiunile pot fi destul de grave asupra sănătății, de aceea o astfel de persoană trebuie examinată și de un medic.

Fumul poate fi diferit în funcție de tipul materialelor care au ars, iar în plus poate avea și temperaturi diferite, unele chiar ridicate, care provoacă arsuri la nas, la gură, iritații, durere și alte leziuni la nivelul mucoasei căilor respiratorii. Pericolul de a suferi de sufocare este mare, se poate ajunge și la stop respirator și stare de inconștiență.

În cazul în care este vorba despre un incendiu trebuie mare atenție la modul cum se face salvarea victimei. Dacă nu ai echipament de protecție nu este indicat să se încerce o acțiune de salvare dacă există riscul să îți pună viața în pericol. Cel mai sigur este să se apeleze imediat numărul de telefon pentru a anunța pompierii sau salvarea.

Citește și:  Știi să acorzi primul ajutor în unele situații de intoxicații acute?

Inhalarea de monoxid de carbon poate avea loc din cauza unui incendiu, a gazelor de eșapament, emisiilor centralelor termice pe gaz. Simptomele sunt de greață, vomă, dureri de cap, confuzie, aspect cianotic al pielii, respirație dificilă, stare rea în general.

Inhalarea cu dioxid de carbon poate da stări de confunzie, durere de cap și inconștiență. Dacă agentul toxic este reprezentat de solvenți și combustibili, gaz de brichete, adezivi, substanțe chimice, se pot simți stări de amețeală și dureri de cap. De asemenea poate să se producă obstrucția căilor respiratorii, tulburări de conștiență, greață și vomă, iar în cazuri grave se ajunge și la stop cardiac.

Fumul produs de incendiu poate fi foarte periculos deoarece afectează respirația victimei, îi produce tuse, arsuri și iritații la gură și la nivelul nasului, stare rea de conștiență sau chiar de inconștiență.

Victima care suferă de inhalare de fum trebuie îndepărtată de sursa fumului, ajutată să stea la aer și într-o poziție confortabilă. Restabilirea respirației victimei este cel mai important lucru, dar trebuie și sunat la 112 pentru ajutor medical de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.