Febra Q – febra de Queensland sau rickettsioza pulmonară

0
452
Febra Q – febra de Queensland sau rickettsioza pulmonară

Febra Q este o afecțiune comună omului și animalelor, caracterizată prin febră, localizări pulmonare și o evoluție în general rapidă. Bacteria Coxiella burneti este agentul patogen care produce febra Q.

Infecția apare la animale: porcine, cabaline, caprine, bovine, păsări domestice, rozătoare, ovine. Bacteria apare mai ales în lapte, fecale și urina de animale. Infecția este transmisă și prin căpușa de câine sau musca de oaie și cal. Infestarea se face prin sistemul digestiv, respirator și piele.

După ce bacteria Coxiella burneti a pătruns în organism, se înmulțește în ficat, plămân și sistemul cardiovascular. Perioada de incubație este de 18 zile, iar simptomele apar brusc și sunt de febră, cefalee, frisoane, dureri musculare, de articulații, de spate, slăbiciune, insomnie, agitație, ritabilitate, durere de ochi, presiune asupra globilor oculari, oboseală, balonare, sensibilitate abdominală, stări de greață și vărsături. Stările febrile țin 1-2 săptămâni, timp în care bolnavul are dureri toracice și o tuse uscată, pot fi afectați plămânii și tractul respirator.

Citește și:  Zone reflexogene pentru tratamentul sindromului anxietății – anxietatea permanentă ce apare din cauza grijilor de zi cu zi

Complicațiile febrei Q sunt de hepatită și endocardită, bronșită și traheită, encefalopatie, miocardită, artrită și alte infecții bacteriene. Uneori se poate suferi de pneumonie lobară, durere în timpul respirației, îngroșare pleurală. În urma stabilirii diagnosticului de către medic pe baza analizelor de sânge și izolarea rickettsiei se prescrie un tratament adecvat în scopul vindecării.

În general se recomandă medicamente precum sunt tetracclina și cloramfenicolul, timp de o săptămână, pentru ameliorarea simptomelor, eliminarea stărilor febrile. Pentru prevenirea bolii sau evitarea infecțiilor, laptele dat în consum se pasteorizează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.