Formula japonezilor: Găsește-ți propriul IKIGAI, pentru a te bucura de plăcerile vieții!

0
183

Poate că în 2020, este momentul să-ți îndrepți atenția mai mult asupra propriei persoane, să-ți planifici obiectivele de viitor, să îmbrățișezi tot ceea ce te inspiră cu adevărat, tot ceea ce viața îți oferă zi de zi, să te concentrezi spre găsirea propriului ikigai. În Japonia, ikigai reprezintă o ideologie veche, cunoscută de sute și sute de ani, care are legătură cu longevitatea și găsirea bucuriei în viață.

Cu toții ne dorim să fim mai fericiți, dar nu știm cum să facem asta. Află în acest articol despre ikigai – un concept japonez pentru fericire, pentru o viață lungă și sănătoasă.

Navigare rapidă în articol:

  1. Conceptul Ikigai – Beneficii pentru sănătate
  2. Găsește-ți propriul ikigai

1.Conceptul Ikigai – Beneficii pentru sănătate

Cum te ajută conceptul japonez ikigai? Mulți sociologi și oameni de știință apreciază beneficiile oferite de conceptul ikigai. Acesta te învață cum să găsești bucuria în viață. „Iki” înseamnă „viață”, iar „gai” se referă la „beneficii”.

În cazul acestui concept se respectă 4 pași, care trebuie parcurși zilnic, care îți oferă următoarele avantaje:

  • Te ajută să trăiești mai mult
  • Te învață să fii mai puțin stresat
  • Te face să fii mai sănătos, mai plin de viață
  • Te ajută să fii mai împlinit și mai fericit cu viața ta.

2.Găsește-ți propriul ikigai

Nu-ți pierde viața, făcând ceea ce vor alții! Fă ceea ce-ți place!

Pasul 1 – Începe să faci lucruri mici, care îți oferă un sentiment de satisfacție

Un fapt interesant este că tehnica ikigai te învață să faci ceea ce îți place. Asta înseamnă că ai o activitate plăcută, un hobby, în fiecare zi. De pildă, unii oameni pictează, scriu sau meșteresc felurite lucruri. S-a dovedit științific că aceștia se concentrează asupra activității preferate și uită de problemele pe care le au. Ajung să aibă un nivel ridicat de hormon dehidroepiandrosteronă (DHEA) care este cunoscut cu denumirea de „hormon de longevitate”. Creșterea hormonului DHEA oferă un sentiment de satisfacție și bucurie în viață, ceea ce face ca acea persoană să fie mai longevivă și mai fericită.

Oamenii trebuie să aibă o motivație pentru care să se trezească dimineața, care să le ofere bucurie în viață. Asta fac japonezii, găsesc motivații prin care își dezvoltă abilitățile mentale de a merge mai departe, pe drumul vieții. De exemplu, în Japonia, oamenii știu să se bucure de răsăritul de soare. Ei fac asta dimineața și au o stare de bine. Pentru japonezi, soarele simbolizează viața și energia. Prin urmare, un motiv pentru care ei se trezesc devreme dimineața, este să admire răsăritul de soare.

Tehnica ikigai presupune să te bucuri de lucruri mici, cum ar fi: să bei un ceai sau o cafea dimineața, să mănânci o ciocolată, să faci yoga, jogging, meditație sau alte activități plăcute. Astfel de lucruri mici vor oferi o stare de bine prin eliberarea dopaminei în creier.

Pasul 2 – Eliberarea de lucruri negative, alegerea unei activități care îți place

Trebuie să găsești o activitate care să aibă un efect pozitiv asupra celor din jur, un job care să-ți ofere satisfacție. Pentru a fi fericit ai nevoie și de bani. În viață îți trebuie bani pentru a mânca, pentru a te plimba, pentru a avea o locuință, etc. Trebuie să ai bani pentru a duce o viață confortabilă.

Citește și:  Ce este flexibilitatea in gandire si cum se poate dezvolta aceasta?

A-ți găsi propriul ikigai înseamnă să fii tot mai bun în activitatea ta, să te dezvolți, să depășești obstacolele și să-ți îmbunătățești această abilitate de a trece peste probleme. Nimeni nu poate fi prea bun din start, dar evoluează pe parcurs. Nu este neapărat nevoie să te naști cu talent, poți deveni bun și prin ambiție, muncă, determinare. Ideea este să depui timp și efort pentru a face un lucru bun.

Conceptul ikigai se referă și la a descoperi unde anume te afli în viață, ce obstacole ai de depășit, la ce trebuie să lucrezi. Dacă ai un job care îți place și care te motivează să lucrezi este grozav; dacă nu-ți place deloc jobul tău, poate este bine să faci o schimbare, sau să găsești partea bună a lui.

Mulți dintre oameni au o profesie plictisitoare, de mulți ani, pentru că au nevoie de bani pentru a-și plăti facturile. Totuși acest stil de viață nu va aduce fericire. Ei trebuie să descopere ce au nevoie și ce le place să facă, să găsească un job potrivit lor.

Pasul 3 – Armonie și durabilitate, activități prin care faci lucruri de care au alți oamenii nevoie

Ikigai se referă la capacitatea unui om de a găsi lucruri bune, care să-i aducă armonie și bucurie. De exemplu sunt oameni care renunță la un moment dat la jobul lor, pentru a se concentra mai mult pe o activitate care le place și care le aduce și bani. Este vorba de a renunța la o formă obișnuită de angajare și de a face o afacere, care are legătură cu un hobby – pictat, sculptat, dans, etc.

Oamenii care au un talent sau care și-au dezvoltat anumite abilități, pot fi plătiți pentru asta.

Poți face o activitate care să fie interesantă pentru tine și care să-ți aducă și bani, satisfacție. Este important ca să fie o activitate prin care faci lucruri de care au nevoie alți oameni, pentru că așa vei ajunge să câștigi și bani. Începutul este greu, dar trebuie să pornești de undeva. Ideea este de a face ceva care îți place, care îți aduce o stare de bine și încântare.

Pasul 4 – Bucuria de a face acum, ceea ce îți dorești

Gândește-te la ce ai vrea să faci și ce anume îți oferă o stare de bine. Trebuie să decizi ce vrei să faci cu timpul tău, ce activități îți aduc bucurie și satisfacție. Ikigai este o acțiune prin care poți crea, poți învăța să-ți schimbi viața, pentru a te vindeca și pentru a trăi o viață lungă, sănătoasă și fericită.

Fii aici și acum!

Ikigai înseamnă să trăiești momentul prezent, să te concentrezi pe ceea ce faci acum, pentru că așa poți realiza un lucru bun care să-ți aducă satisfacție. Ideea este să-ți dorești să duci o viață mai bună, să adaugi momente de bucurie în fiecare zi. În acest fel vei avea o viață plină de bucurie, exact așa cum ți-ai creat-o treptat, prin fiecare moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.