Viața sedentară este caracteristică oamenilor care nu dau importanță activităților fizice și are repercursiuni negative asupra sănătății acestora. Studii recente ale cercetătorilor au arătat cât de periculos este stilul de viață sedentar și cât de important este să facem mai multă mișcare. Află în acest articol care sunt consecințele sedentarismului și cum le putem evita.
Navigare rapidă în articol:
- Care sunt efectele unui stil de viață sedentar?
- Cum poți evita pericolul unui stil de viață sedentar?
1. Care sunt efectele unui stil de viață sedentar?
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (ONU), numărul de femei care duc un stil de viață sedentar este mai mare cu 10% decât al bărbaților (analiza s-a făcut în 159 de țări). Femeile trebuie să facă mai multă activitate fizică dacă nu vor să suporte efectele negative ale sedentarismului asupra stării de sănătate.
Primele 5 țări în care populația nu face un nivel minim de activitate fizică sunt: Kuweit, Irak, Arabia Saudită, Costa Rica, Portugalia. La polul opus, se află țările în care populația este mai activă: Uganda, Mozambic, Lesotho, Myanmar, China.
Potrivit studiilor realizate de oamenii de știință americani, de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), stilul de viață sedentar și nivelul scăzut de activitate fizică crește riscul de boli cronice și mortalitate prematură.
Statisticile arată că:
- 40% dintre americani nu fac două ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână (minimul recomandat de specialiști)
- Unul din 4 americani adulți stau mai mult de 8 ore pe zi
- 11% dintre americani stau mai mult de 8 ore pe zi și fac puțină mișcare în timpul liber
- 44% dintre americani nu au săptămânal un nivel de activitate moderată sau bună.
Cele mai sportive țări ale lumii
Un alt studiu lansat de curând, de pe livefootballtickets.com, ne prezintă care sunt cele mai sportive țări din lume:
- Pe primul loc se află SUA, care are 367 de stadioane sportive
- Pe locul doi se află Rusia
- Pe locul trei este China
- Pe locul patru se află Germania
- Pe locul cinci este Franța.
- România este poziționată pe locul 29, cu 10 stadioane.
Cercetătorii au analizat diferiți factori: performanța sportivă, succesul olimpic, nivelurile de exerciții, prevalența stadioanelor sportive, clasamentul FIFA, talentul pentru sport și entuziasmul.
Acest studiu amintește oamenilor cât de important este sportul în viața lor și îi încurajează să facă mai multă mișcare, să fie mai activi și astfel să se mândrească cu realizările sportive și cu sănătatea.
Consecințele unui stil de viață sedentar
Potrivit cercetătorilor, pe măsură ce îmbătrânim, devenim din ce în ce mai sedentari, condiția noastră fizică și mentală scade. Acest lucru a fost analizat la populația de vârstă mijlocie sau la oamenii mai în vârstă. Rezultatele au arătat că oamenii care stau mai multe ore pe zi au un risc de moarte timpurie mai ridicat decât cei mai activi. Cei care stau mai mult de 13 ore pe zi au un risc de deces timpuriu de două ori mai mare, decât cei care stau mai puțin de 11 ore pe zi.
Organizația Mondială a Sănătății (ONU) arată că sedentarismul este principalul factor care crește riscul de mortalitate la oameni în toată lumea. Inactivitatea fizică crește riscul de deces:
- Prin cancer de colon și prin boli de inimă cu 22%
- Prin diabet zaharat și hipertensiune arterială cu 12%.
Sedentarismul a fost asociat cu mortalitatea prin boli cardiovasculare
Oamenii care au un stil de viață sedentar au un risc de boli cardiovasculare cu 147% mai mare decât cei cu un stil de viață activ. Asta poate duce cu siguranță la deces prematur, la scăderea longevității. Lipsa de activitate fizică poate fi un factor de risc al bolilor cardiace.
Într-un studiu de pe lnk.springer.com se arată că stilul de viață sedentar la adulți a fost asociat cu diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și moartea prematură prin boli cardiace.
Un studiu realizat de Oxford Academic a arătat că stilul de viață sedentar poate crește rata de deces cu 71%. Studiul s-a realizat pe un număr mai mare de 180.000 de persoane, care aveau obiceiul de a sta cel puțin 6 ore pe zi, iar nivelul lor de activitate fizică era destul de scăzut.
Rezultatele studiului au demonstrat că sedentarismul este asociat cel mai mult cu mortalitatea prin boli cardiovasculare. Femeile care stăteau mai mult de 6 ore pe zi în timpul liber, aveau o rată de deces cu aproximativ 40% mai mare, decât cele care stăteau mai puțin de 3 ore pe zi. La bărbați rata de deces era cu aproximativ 20% mai mare la cei care stăteau 6 ore pe zi, decât la cei care stăteau mai puțin de 3 ore pe zi.
Un alt studiu de pe medscape.com arată că persoanele care duc o viață sedentară, care se uită timp de 5-6 ore pe zi la televizor și fac exerciții moderate doar 4-7 ore pe săptămână, au o rată a mortalități cu 50% mai mare decât cele care duc o viață activă. În mod normal, ele ar trebuie să facă mai multă activitate fizică zilnic, nu doar o dată pe săptămână sau în zilele de weekend.
Sedentarismul și riscul de cancer
Studiile cercetătorilor arată că stilul de viață sedentar poate crește foarte mult riscul de cancer de colon și cancer endometrial, astfel:
- Sedentarismul crește cu 24% riscul de cancer de colon
- Viața sedentară crește cu 21% riscul de cancer de plămâni
- Sedentarismul crește cu 66% riscul de cancer endometrial.
Pentru a evita aceste boli grave, cercetătorii recomandă reducerea timpului petrecut într-un mod sedentar. Activitatea fizică poate preveni riscul de cancer. De asemenea, s-a spus că majoritatea oamenilor care fac cancer de colon sau endometrial duc o viață sedentară, stau jos și se uită multe ore la televizor.
Viața sedentară crește riscul de depresie, Alzheimer, demență și diabet
Un studiu recent care s-a făcut pe un număr de 8.950 de femei, ce aveau vârsta mijlocie, a arătat că sedentarismul crește riscul de depresie cu 47%. Asta se întâmplă la femeile care stau mai mult de 7 ore pe zi. Acest stil de viață sedentar scade circulația sângelui, deci va scădea nivelul de serotonină, dopamină și endorfine, astfel apar stările de depresie.
Sportul te scapă de anxietate și depresie – Află mai multe!
Oamenii de știință au spus și despre riscul de boală Alzheimer care apare la persoanele ce au un stil de viață sedentar. Acestea au un risc mai mare cu 12% de a dezvolta boala, la fel ca și persoanele predispuse la ea.
Rerebusul și cuvintele încrucișate te ajută în prevenirea bolii Alzheimer. Descoperă în acest articol un mod simplu și eficient de a preveni boala Alzheimer.
Oamenii care duc un stil de viață sedentar au un risc de a suferi de diabet. Potrivit unui studiu realizat de cercetători, oamenii care stau multe ore jos, au un risc cu 112% de a face diabet.
2. Cum poți evita pericolul unui stil de viață sedentar?
Obezitatea la oameni apare din cauza activității fizice reduse. Studiile au arătat că femeile și bărbații care erau mai activi, care evitau sedentarismul erau mai slabi și nu erau dornici de a fuma. Specialiștii recomandă oamenilor să facă sport sau să ducă o viață mai activă, pentru a scăpa de obezitate. Reducerea timpului petrecut stând poate combate consecințele metabolice ale obezității.
Activitatea fizică are multe beneficii și anume:
- Reduce riscul de mortalitate prin boli cronice, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, cancer
- Scade riscul de boli respiratorii, boli digestive, boli ale sistemului nervos central, diabet zaharat
- Îmbunătățește starea de sănătate fizică în general.
Activitatea fizică scade riscul de deces prematur cu 55%
Pentru a reduce riscul de deces prematur este recomandată mai multă activitate fizică. Un alt studiu realizat de către cercetătorii americani, din SUA, arată că persoanele care au o viață mai activă, chiar și în timpul liber, care stau mai puțin de 30 de minute, au un risc de deces cu 55% mai mic decât cele care stau mai mult timp. Prin urmare este recomandată mișcarea la fiecare 30 de minute, astfel se reduce riscul de moarte timpurie din diferite cauze.
Specialiștii recomandă adulților să facă în fiecare săptămână un minim de două ore și 30 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată. La acest minim de activitate fizică trebuie adăugat și un antrenament de exerciții de tonifiere a musculaturii realizat de două ori pe săptămână sau mai mult.
Specialiștii recomandă mișcarea timp de cel puțin 2 minute la fiecare oră. Acest minim de activitate fizică poate scădea cu 33% riscul de moarte prematură.
Pentru copiii cu vârsta mai mică de 5 ani se recomandă cât mai multă mișcare, întreaga zi. La copiii cu vârsta cuprinsă între 5-17 ani este indicată o oră de activitate fizică zilnic.
La adulți este necesar un minim de activitate fizică zilnic; ei ar trebui să aibă pe săptămână 150-300 minute de activitate fizică moderată și 75-150 minute activitate fizică mai intensă. La persoanele mai în vârstă nivelul moderat de activitate fizică ar trebui să fie de 150 minute pe săptămână.
Modificarea stilului de viață este foarte importantă
Deja se știe că, la nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces. Factorii care produc aceste boli sunt mai mulți, unul dintre ei fiind alimentația nesănătoasă.
Medicii recomandă schimbarea stilului de viață pentru combaterea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare aterosclerotice și menținerea sănătății. Asta înseamnă:
- Modificarea dietei
- Activitate fizică regulată
- Controlul greutății și prevenirea obezității
- Eliminarea consumului de tutun.
Pentru prevenirea acestor boli cel mai important este ca oamenii să ducă un stil de viață sănătos. Spre exemplu, ei ar trebui să urmeze o dietă pentru a-și menține greutatea corporală în limitele normale, să facă mai mult activitate fizică și exerciții de fitness și să renunțe la fumat și consumul de alcool. Modificările dietetice se fac în funcție de obiceiuri și starea de sănătate a fiecărui om.
În prezent, puțini oameni știu ce înseamnă o dietă sănătoasă, având în vedere și multitudinea de informații contradictorii de pe Internet. Medicii înțeleg de ce unor pacienți le este greu să facă schimbări dietetice; ei le oferă câteva opțiuni alimentare și sfaturi simple spre a-i ghida pe calea corectă în ceea ce privește o dietă sănătoasă.
Recomandări
Pentru a reduce factorii de risc și preveni bolile cardiologice aterosclerotice, ei recomandă o alimentație sănătoasă. Asta nu înseamnă neapărat o dietă de slăbit. Nu întotdeauna o dietă de slăbit este bună pentru inimă. S-a demonstrat, de pildă, că o dietă scăzută în cetogeni și carbohidrați poate ajuta la scăderea în greutate. Totuși, înlocuirea carbohidraților cu proteine animale, care apare în astfel de diete, nu este bună, pentru că poate crește nivelul de colesterol din sânge, fapt ce a fost asociat cu riscul mare de deces.
Medicii spun despre înlocuirea carbohidraților cu proteine vegetale, care au beneficii cardioprotectoare.
Specialiștii doresc în special prevenirea primară a bolilor cardiovasculare și precizează că în acest scop sunt eficiente îndeosebi dietele pe bază de plante (vegane, vegetariene) și dietele mediteraneene, pe bază de fructe, legume, nuci, leguminoase, pește, cereale integrale.
Se recomandă înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi mononesaturate dietetice și polinesaturate. Indicat este să se reducă la minim consumul de carbohidrați rafinați, grăsimi trans, băuturi îndulcite, carne procesată. Astfel se poate reduce la minim nivelul de colesterol din sânge.