Ați auzit de terapia prin artă, vezi aici ce presupune aceasta

0
220
Ați auzit de terapia prin artă, vezi aici ce presupune aceasta

Pictura, sculptura, dansul si muzica nu sunt simple forme de manifestare artistica. Acestea, alaturi de alte forme artistice, pot ajuta un individ sa isi descopere potentialul personal prin terapia prin arta. Probabil va intrebati ce legatura poate avea arta cu terapia. Ei bine, legatura dintre aceste doua concepte este foarte stransa, avand in vedere ca arta in general este un stimul pentru sentimente, emotii si trairi, iar persoanele cu diferite probleme pot apela la acest tip de psihoterapie pentru a le rezolva.

Se considera ca arta a avut un rol benefic pentru sanatate inca din Antichitate, de cand Pitagora considera vindecarea cu ajutorul muzicii drept purificare, iar David a reusit sa il vindece pe regele Saul prin sunetele harpei.

Terapia prin arta este benefica pentru orice persoana care doreste sa evolueze si sa se cunoasca mai bine. Este perfecta pentru cei mici, dar si pentru adulti. Acest tip de terapie nu este destinat doar rezolvarii unor probleme, ci este destinat si descoperirii anumitor abilitati. De exemplu, este benefica penteru cei mici, deoarece in acest fel isi pot mari creativitatea, inventivitatea, inteligenta si capacitatea de concentrare. Pentru adulti este recomandata pentru eliminarea stresului, pentru relaxare sau pentru indepartarea unor traume.

Arta reprezinta cea mai buna metoda de exprimare a sentimentelor, de aceea terapia prin arta inseamna atat cunoasterea sinelui, cat si cunoasterea celorlalti, prin intermediul creatiilor artistice. Pictura, muzica, dansul si sculptura reprezinta elementele de legatura dintre pacientul creator si terapeut care il va ajuta pe cel dintai dupa ce va evalua creatia. Terapia prin arta contribuie atat la vindecarea sufletului, a problemelor emotionale, cat si la vindecarea fizica. Acest gen de psihoterapie este foarte apreciat si practicat in occident, insa devine popular si la noi.

In ceea ce priveste istoria acestui tip de psihoterapie, desi beneficiile artei se cunosc din vremuri stravechi, terapia prin arta este o practica relativ noua. A inceput sa fie introdusa treptat in clinici, scoli si cabinete specializate. Cei care practica terapia prin arta pun la dispozitia pacientilor ateliere comfortabile care sa le induca starea de relaxare si liniste, pentru ca acestia sa se poata exprima la maximum prin diversele forme artistice.

Art-terapia foloseste desenul, pictura, sculptura, modelarea, dansul si chiar teatrul pentru ca pacientii sa isi poata comunica trairile si sa se poata dezvolta armonios. Terapia prin arta nu ajuta doar la rezolvarea unor probleme de ordin interior, ci ajuta la dezvoltarea si imbunatatirea relatiilor sociale, la eliminarea barierelor cu care oamenii se infrunta zi de zi in planul social.

Citește și:  Vindecarea cu cristale – Tratament cu cristale terapeutice

Terapia prin mijloace artistice este benefica pentru copii care au deficiente de memorie, de concentrare sau de adaptare, dar si pentru adultii care se confrunta cu astfel de situatii si pentru cei care infrunta zi de zi evenimente stresante.

terapia prin arta

Terapia prin arta ajuta la dezvoltarea inteligentei emotionale, dezvoltarea abilitatilor de exprimare, relationare si comunicare, atat in randul celor mici cat si in randul adultilor. Ajuta la cresterea increderii in sine ce va duce la o adaptare mult mai rapida in societate. Terapia prin arta ii ajuta in special pe cei mici sa se dezvolte armonios, sa devina responsabili si le dezvolta capacitatea de memorare.

Imaginatia si spiritul creativ sunt punctele forte ale terapiei prin arta, acestea fiind necesare in realizarea unui element artistic. Tensiunea si anxietatea sunt reduse, iar respectul de sine creste considerabil prin intermediul acestei terapii, deoarece pacientii ajung sa se cunoasca mai bine si ii pot cunoaste si pe cei din jurul lor. Tot terapia prin arta dezvolta simtul estetic al persoanelor.

Persoanele care aleg o astfel de terapie nu sunt artisti. Din contra, unele dintre ele nu au avut de a face niciodata cu muzica, dansul sau pictura, dar fiind pusi in fata unei astfel de situatii, isi pot descoperi abilitati ascunse.

Fiecare arta are rolul sau. Prin desen se pot exprima foarte usor sentimentele, fie prin culorile alese, fie prin picturile realizate de pacienti. Terapeutii le vor analiza si isi vor da seama care sunt problemele pacientilor. Comunicarea joaca un rol foarte important intr-o astfel de terapie, nu doar intre pacient si terapeut, ci si intre pacienti.

O alta modalitate de exprimare artistica este modelajul. Atat picture, cat si sculptura sunt metode care sporesc spiritul creativ si imaginatia, imbunatatindu-le considerabil. Fiecare desen, fiecare forma creata are o semnificatie aparte simbolizand, de fapt, personalitatea creatorului si ceea ce doreste el sa comunice celorlalti.

Teatrul si dansul ajuta la eliberarea energiilor negative, prin faptul ca pun in miscare intregul corp. Acestea pot schimba starea de spirit si sunt ideale in lupta impotriva stresului. Acestea ajuta la indepartarea temerilor si sunt benefice pentru sanatatea fizica.

Art-terapia nu ajuta la vindecarea oricarei probleme, insa au existat cazuri in care persoane care au fost diagnosticate cu boli incurabile au apelat la terapia prin arta pentru a nu intra in grave depresii si pentru a putea privi cu oarecare pozitivism situatia, prin eliberarea de frustrari si de energii negative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.