Fructele revigoreaza organismul vara

0
49
=

In timpul verii ideal este sa se consume fructe si legume proaspete si multe sucuri naturale racoritoare. Dupa cum se stie fructele revigoreaza organismul vara, iar cele mai apreciate sunt: pepenele galben, pepenele verde, prunele, papaya, merele, caisele, afinele.

Prunele sunt fructe pline de substante nutritive atat de necesare organismului, contin vitamine A, C, E, B1, B2, B6, P, K, acid salicilic, cafeic, tartric, citric, numeroase minerale – magneziu, potasiu, fier, sodiu, crom, iod, calciu, fosfor, mangan, fluor, nichel, bor. Pulpa fructelor are un gust delicios si aduce corpului beneficii vindecatoare. Mai mult decat atat aceste fructe chiar si dupa prelucrare isi pastreaza multe din proprietatile lor medicinale.

Prunele prin continutul de vitamina P au efecte remarcabile asupra vaselor de sange si de reducere a tensiunii arteriale. Ajuta la formarea sangelui, la combaterea anemiei, curata stomacul si ajuta in relaxarea tractului digestiv inferior. Consumul de prune este indicat persoanelor care sufera de hipertensiune, reumatism, guta, arteroscleroza, boli intestinale, boli de rinichi si ficat. Atat prunele proaspete cat si prunele uscate purifica sangele, refac ficatul, scad colesterolul, ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Prin continutul de potasiu prunele ajuta in mentinerea echilibrului acido-bazic in organism. Au rol in cresterea poftei de mancare, au proprietati de vindecare a ranilor, de imbunatatire a secretiei de acid gastric.

Fructele varaAlte doua fructe care revigoreaza organismul vara sunt pepenele galben si pepenele verde, bogate in minerale si apa, cu gust placut si cantitate redusa de calorii.

Pepenele verde are un gust dulceag dat in principal de substantele aromatice naturale si continutul de zaharuri. Contine doar 16 calorii la 100 g pulpa de pepene, fapt ce face sa fie recomandat in dietele de slabire. Dulceata sa ofera un sentiment de satietate, de aceea daca se consuma o felie de pepene inainte de masa, foamea dispare si consumul de alimente va fi mai mic. Sucurile naturale de pepene verde prin continutul mare de apa (90%) ajuta in hidratarea organismului. Pepenele verde nu este doar un fruct ideal pentru dietele de slabire ci si un excelent mod de detoxifiere si recuperare a organismului, ajuta in intarirea sistemului imunitar. Este recomandat sa se consume pepene verde de doua ori pe zi.

Pepenele galben are un continut putin mai mare de calorii decat pepenele verde, 32 calorii la 100 g pulpa. Contine mai putina apa decat pepenele verde, dar mineralele si vitaminele il fac sa fie recomandat nu numai pentru hidratarea organismului ci si pentru rolul sau in protejarea pielii, calmarea nervilor si intarirea sistemului imunitar. Are un continut mare de vitamina C si de beta-caroten, de aceea are efect benefic asupra mucoaselor sistemului digestiv.

Citește și:  Ghizdeiul-marunt (Lotus corniculatus), planta medicinala cu efect calmant

Persoanele care doresc sa piarda in greutate 3 kg doar in 7 zile pot urma dieta cu pepene galben. In fiecare zi timp de o saptamana se consuma urmatoarele alimente: masa de dimineata (400 g pepene galben taiat felii sau un pahar de lapte batut), gustare (paine neagra cu unt si ceai), masa de pranz (400 g pepene galben, 200 g orez fiert, o cana de ceai verde), masa de seara (200 g orez fiert sau cartofi la cuptor, salata de legume, 200 g carne de pasare la gratar sau fiarta).

Papaya este un fruct tropical recomandat mai ales copiilor pentru ca ajuta in procesele de crestere, dar si adultilor pentru ca intareste sistemul imunitar si protejeaza impotriva infectiilor. Are un continut bogat de vitamina A, calciu, fosfor, fier, caroten, carotenoizi, fibre, vitamina B si C. In India medicii ayurvedici recomanda fructul in bolile de inima, ficat si intestin, impotriva viermilor intestinali, in tulburari ale fluxului urinar si in usurarea digestiei.

Merele ajuta in reducerea colesterolului si intarirea sistemului imunitar. Au un continut mare de vitamine A, E, K, B, PP, C, si minerale – fier, potasiu, nichel, mangan. Pentru mentinerea sanatatii organismului se recomanda sa se consume cel putin un mar pe zi.

Caisele pe langa faptul ca au un gust foarte delicios sunt foarte apreciate pentru calitatile lor benefice, de vindecare. Ele au cantitati semnificative de zaharuri naturale, inulina, pectina, acizi grasi (tartric, malic, salicilic), amidon, roboflavina, dar sunt si o sursa excelenta de vitamine A, C, B1, B2, contin de asemenea si multe minerale – magneziu, potasiu, sulf, fosfor, calciu, siliciu. Semintele de caise au un continut bogat de proteine. Caisele sunt recomandate persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, de aritmie, de anemie, hipertensiune arteriala.

Afinele au efect benefic mai ales asupra sistemului digestiv. Sunt recomandate in tratamentul degenerescentei maculare – ruptura capilarelor mici de la nivelul retinei, fapt ce duce la pierderea vederii. Studiile au aratat ca afinele ajuta in ameliorarea acestei boli de ochi mai ales la persoanele care au varsta peste 50 de ani. De asemenea afinele au efect bun in tratamentul varicelor, in imbunatatirea circulatiei sanguine, reducerea bolilor cardiovasculare, in prevenirea deteriorarii celulelor si reducerea riscului de infarct miocardic. Este bine cunoscuta si actiunea bactericida a sucului de afine, care poate fi utilizat cu succes in boli de rinichi, in inflamarea tractului urogenital, in eliminarea agentilor patogeni ce apar in cazurile de febra tifoida si dizenterie. Studii recente au aratat ca afinele ajuta in prevenirea bolii Alzheimer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.