Hipersensibilitatea pielii

0
507
Hipersensibilitatea pielii

Hipersensibilitatea pielii se manifesta la una din doua femei si in barbat din trei. Printre simptome se afla iritabilitate, senzatia de intepare si inrosirea pielii. Pielea sensibila trebuie ingrijita cu grija si protejata si, chair daca au fost luate toate masurile cuvenite, acesta poate sa devina o problema. In urma unor statistii s-a constatat ca peste 58% dintre femeile chestionate si 32% dintre barbatii intrebati au declarat ca au o piele sensibila la nivelul fetei.

Ce cauzeaza hipersensibilitatea pielii?

Nu se stiu cauzele clare ale acestei afectiuni a pielii, insa este sigur ca nu procesele imunologice si alergice sunt de vina pentru aceste reactii. Se presupune insa ca aceasta stare apare in urma agresiunilor repetate. Printre acestea gasim: factori climatici (expunere la soare, vant, frig, variatii bruste de temperatura), factori fizici, factori psihologici, factori alimentari, factori chimici (cosmetice, detergenti, sapun) factori nervosi (stresul).

Un mic numar de cercetatori aduce vorba despre astmul iritativ al pielii. Pentru a putea trata pielea sensibila trebuie aflat mai intai factorul care provoace afectiunea. Farmacistul poate ajuta in identificarea factorului ce duce la hipersensibilizare si poate propune un tratament. De multe ori, acesta este de ajuns pentru ca pielea sa se vindece.

Cateodata insa, hipersensibilizarea pielii este mai grava si nu este ameliorata de tratamentele obisnuite. In acest caz, trebuie sa apelati la medicul dermatolog.

Pielea poate sa fie sensibila din cauza factorilor externi exacti ori repetati (soarele, poluarea, frigul). Daca acesta este motivul sensibilizarii sale, se poate trata cu produse adaptate factorului (protectie solara, hidratare). Cand este posibil, pot fi evitati factorii agresivi care ataca pielea.

Pielea poate fi afectata si in urma aplicarii unor produse de ingrijire cosmetica. In acest caz, produsele folosite vor fi evitate si se va recurge la cosmetice potrivite tipului de piele.

Reactivitatea cutanata este exacerbata si de stres si oboseala, astfel ca puteti avea o piele mai sensibila cand sunteti stresati sau obositi.

piele sensibila

Socurile emotionale pot si ele sa devina cauze ale hipersensibilitatii pielii. In cazul in care afectiunea se acutizeaza, se recomanda ajutorul psihoterapeutic pe langa tratamentele locale.

Hipersensibilitatea pielii este caracterizata prin mai multe trepte de sensibilitate:

Pielea reactiva se inroseste sau inteapa dupa ce a fost aplicata crema de zi obisnuita. Acesta este un semn al permeabilitatii in ceea ce priveste agentii exteriori. Pentru a evita sensibilizarea acuta a pielii ar fi bine sa faceti curat in cosmetice. Folositi cosmetice potrivite tipului de ten si evitati-le pe cele cu compusi sensibili precum parfumul.

Citește și:  Imperfecțiunile tenului îți dau bătăi de cap, află cum le poți corecta

Dimineata va puteti curata pielea cu paine dermatologica fara sapun sau cu proudse de curatire fara clatire (apa isotonica, lapte demachiant). Calmati pielea cu o lotiune fara alcool si aplicati o crema de zi calmanta. Daca aveti simptome de uscare cutanata, folositi o crema de zi puternic hidratanta. Evitati folosirea cosmeticelor si folositi cu moderatie mastile si gomajul.

Pielea cu inroseli si vase de sange vizibile poate semnaliza hipersensibilitatea pielii. Daca sistemul venos nu functioneaza cum trebuie, acesta va lasa micile vene care reactioneaza la emotie sau factori climatici dilatate si astfel vor fi provocate inrosiri si cornice cu senzatii de caldura. In acest caz veti face o demachiere blanda, fara a clati, si veti aplica o crema hidratanta si usoara, de preferinta cu anti-inflamatori. Protejati-va pielea la soare cu crema de protectie, iar la frig folositi crema foarte uscata. Incercati pe cat posibil sa va feriti de soare, vant, frig, alcool, tutun, mancaruri grase, picante sau calde.

Un simptom al hipersensibilitatii pielii este si pielea iritata ori lezata in urma epilatului, a cosmeticelor, detergentilor sau a  medicamentelor anti-acneice. In acest caz, pielea va prezenta scuame, inrosiri, uscaciune, asprime si edeme sau dureri. Aceste iritatii sunt de obicei temporare, iar factorii care le-au cauzat sunt cunoscuti. Incercati sa eliminati acesti factori si ingrijiti-va pielea cu creme emoliente, calmante si reparatorii.

Daca experimentati faze acute, spalati-va pe fata cu ser fiziologic sau cu apa termala. Pielea trebuie uscata delicat, tamponand cu servetele curate. Pe leziuni se pulverizeaza apa termala, reparatorie si calmanta, iar pentru a se calma senzatiile de caldura resimtite se aplica o masca din compresa cu apa termala circa 15 minute, de trei ori in fiecare zi. Trebuie sa evitati expunerea la soare si sa faceti un tratament cu laser sau dermabraziune.

Hipersensibilitatea pieliii poate fi o problema majora pentru cei cu intoleranta la durere si pentru persoanele care activeaza in medii in care infatisarea este extrem de importanta in vederea savarsirii orelor de serviciu. Cu tratament adecvat insa, aceasta afectiune poate fi tinuta in frau si chiar vindecata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.