Icterul la nou-nascuti

0
484
Icterul la nou-nascuti

Icterul la nou-nascuti inseamna colorarea in galben a pielii si a partilor albe ale globului ocular. In general, icterul se observa mai intai la nivelul partilor albe ale ochilor, urmand ca pe parcurs culoarea galben sa apara si la nivelul pielii. El apare ca urmare a incapacitatii ficatului de a prelucra bilirubina.

Alte semne pe care le prezinta nou – nascutii pot include si cresterea intensitatii urinii, dar si decolorarea scaunului. Acestea din urma insa nu sunt observate la toti copilasii. Icterul la nou-nascuti este normal si nu trebuie ca parintii sa se ingrijoreze. El apare la o zi de la nastere si este datorat atat ficatului imatur, cat si globulelor rosii numeroase. Pe parcursul sarcinii mama indeparteaza bilirubina copilului prin placenta, insa in momentul nasterii, nou-nascutul trebuie sa o faca singur.

Copiii prezinta un numar mult mai mare de globule rosii in momentul nasterii, asadar organismul incearca reducerea lor. Ficatul nou-nascutilor este adesea imatur si nu are capacitatea de a metaboliza eficient bilirubina, asadar bilirubina in exces va colora ochii si pielea copiilor, generand icterul la nou-nascuti. Icterul la nou-nascuti apare la o zi de la nastere, dar poate aparea si dupa 2 sau 4 zile de la nastere. In functie de gradul de hidratare al copilului icterul la nou-nascuti poate dura intre 10 si 14 zile.

Icterul la nou-nascuti nu necesita tratament medicamentos. Parintii trebuie sa aiba grija ca micutul sa fie bine hranit, sa fie foarte bine hidratat, pentru ca deshidratarea (foarte frecventa la nou-nascuti) genereaza intarzierea eliminarii bilirubinei din organism. Hidratandu-se sufficient, nou-nascutul elimina prin urina si fecale bilirubina in exces, avand ca urmare decolorarea pielii si a ochilor pana la un nivel normal de colorare.

Deoarece icterul apare in general dupa externarea copilului din maternitate, medicul care il are in grija trebuie sa viziteze copilul pentru a-i monitoriza icterul, sunt foarte rare cazurile in care medicul va fi nevoit sa dozeze bilirubina sanguina pentru a-i contoriza valorile. Daca icterul nu dispare de la sine, eventual el se agraveaza, nou-nascutul trebuie plasat sub o lampa speciala de fototerapie sau poate fi acoperit cu o patura speciala pentru scaderea nivelului bilirubinei.

Fototerapia se foloseste cel mai frecvent in spital si are ca mecanism folosirea luminii fluorescente care are rolul de a grabi transformarea bilirubinei intr-o forma ce este eliminata mai rapid din organism. Lumina fluorescenta folosita trebuie folosita cu prudenta. Ochii copilului trebuie acoperiti pe perioada tratamentului.

icter
icter

Paturile speciale sunt folosite adesea la domiciliu si sunt reprezentate de un dispozitiv format din fibre optice. Rolul lor este de a reduce nivelul bilirubinei, insa nu sunt la fel de eficiente precum fototerapia din spital, motiv pentru care se folosesc pentru forme mai putin grave de icter. Parintii trebuie sa inteleaga functionarea aparatului, iar cantitatea de bilirubina din sange trebuie monitorizata zilnic. Daca se constata drept cauza a icterului distructia masiva a globulelor rosii de catre organismul copilului, acesta va trebui internat si va trebui sa faca transfuzii de sange.

Citește și:  Prima consultatie la ginecolog

Icterul la nou-nascuti este de cele mai multe ori normal, insa exista anumite afectiuni care se pot ascunde sub masca lui, dupa cum urmeaza: boli ale aparatului digestiv, diversele infectii si incompatibilitatile grupelor sanguine. In general, copiii care prezinta icter mai devreme de o zi de la nastere, a carui coloratie nu scade in intensitate dupa primele 5 zile trebuie investigati pentru alte afectiuni de catre medicul curant.

Ca orice afectiune, icterul la nou – nascuti poate genera complicatii atunci cand valorile bilirubinei ating cote alarmante. Printre simptomele care atesta acest lucru se regasesc si urmatoarele:

  • toropeala si scaderea capacitatii de a suge;
  • iritabilitate, tremuraturi si plans;
  • arcuirea spatelui;
  • tipat strident cu tonalitate inalta;
  • apnee (oprirea respiratiei) sau dispnee (respiratie dificila);
  • convulsii

Cantitatile mari de bilirubina ce se acumuleaza in sange pot determina, daca nu s-a intervenit la timp, leziuni cerebrale. Aceasta afectiune poarta numele de icter nuclear. Ca urmarea a leziunilor cerebrale pot aparea pierderea auzului, dar si retardul mintal sau tulburarile de comportament.

Exista un tip de icter determinat de laptele matern, care creste nivelul bilirubinei in sange printr-un mecanism care inca n-a fost bine definit. Insa acest tip de icter se observa abia in luna a doua de viata, iar o nuanta galbuie a pielii poate persista pe toata perioada alaptarii.

Sfaturi pentru parinti:

  • parintii sunt rugati sa-si alimenteze si sa-si hidrateze corect copilul;
  • sa dezbrace complet copilul de 2 ori pe zi pentru a-i contoriza coloritul pielii, pentru copiii din rasa neagra monitorizarea se face la nivelul ochilor. De asemenea, parintii trebuie sa aiba in vedere ca pielea copilului are tendinta de a se raci foarte repede, tocmai de aceea copilul trebuie acoperit cu o patura dupa un minut. Examinarea copilul se va face in aceeasi camera, in aceleasi conditii de iluminare si la aceleasi ore in fiecare zi;
  • medicul curant trebuie anuntat daca se constata cresterea in intensitate a icterului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.