Infuzia din petale de mac amelioreaza durerea de dinti, combate raceala si ridurile

0
385
Infuzia din petale de mac amelioreaza durerea de dinti, combate raceala si ridurile

Macul este o floare delicata de camp care are proprietati vindecatoare si creste mai ales in semanaturile de cereale (in special in lanurile de grau si de orz). Florile de mac impresioneaza prin frumusetea lor, dar si prin virtutiile terapeutice deosebite. Acest lucru face sa fie folosite in medicina populara dar si in fitoterapie.

Macul face parte din flora spontana a tarii noastre, este cunoscut si cu numele de macul rosu, macut sau paparuna si cu denumirea stiintifica de Papaver rhoeas. Face parte din familia Papaveraceae sau Papaveracee.

De la aceasta floare vindecatoare se folosesc in scop terapeutic doar petalele (proaspete sau uscate) pentru ca au efect calmant si de somnifer.

Infuzia din petale de mac

Se adauga o lingura de petale de mac la 200 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 5 minute, se strecoara si se poate folosi pentru uz intern sau extern.

Florile de mac de camp contin substante saponine, acizi organici, proteine, lipide, alcaloizi, fosfor. Sunt folosite in medicina populara pentru proprietatile benefice asupra sistemului digestiv si respirator. Infuzia din flori de mac este utilizata pentru uz intern si pentru uz extern. Ajuta in calmarea durerilor de dinti si imbunatatirea aspectului tenului, combate ridurile, roseata si iritatiile de pe piele. Este recomandat sa se bea inainte de culcare, deoarece calmeaza starile nervoase si combate insomnia.

Macul are proprietati analgezice, expectorante si emoliente

Infuzia din petale de mac

Poate fi un adjuvant in cazuri de febra, rujeola, tuse seaca, laringita, faringita, pneumonie, raceala, colici abdominale, osteoporoza, ulceratii.

Siropul de mac este un alt preparat traditional care este considerat in popor un leac pentru starile de nervozitate si anxietate dar si pentru tratamentul racelii si afectiunilor respiratorii.

Mod de realizare: se adauga 120 g petale uscate de mac la un litru de apa fierbinte, se lasa sa stea la macerat timp de 5-7 ore, apoi se strecoara si lichidul obtinut se pune intr-o oala; se adauga 1,5 kg zahar si se amesteca la foc mic pana ce zaharul se topeste; se da deoparte, se lasa sa se raceasca si se pune in sticle care apoi trebuie sa fie inchise ermetic si pastrate la frigider. Acest sirop se foloseste in caz de raceala, dureri de gat, tuse, anxietate, stari de nervi, raguseala. Se administreaza o doza de 1-3 lingurite de sirop pe zi la copii cu varsta mai mare de 4 ani si in doza de cel mult 8 linguri de sirop la adulti.

Citește și:  Infuzia de tătăneasă, un remediu eficient pentru combaterea afecțiunilor cutanate

Pentru mai multa siguranta se recomanda ca aceste preparate medicinale sa fie folosite doar la recomandarea unui medic.

Petalele de mac se folosesc si in gastronomie, la prepararea unor salate din verdeturi si alte plante, sau la realizarea unor produse de patiserie.

Tarta cu flori de mac

Se folosesc urmatoarele ingrediente:

  • 300 g aluat fraged (ca la orice tarta din fructe)
  • 5-6 flori de mac
  • 300 g orez
  • 3 linguri de faina
  • 120 g zahar
  • o cana de smantana
  • 50 g unt
  • o lingurita de scortisoara pudra
  • o lingurita cu seminte de mac pentru aspect.

Mod de preparare: se unge o tava rotunda cu unt, apoi se intinde aluatul si se inteapa cu o scobitoare sau cu dintii de la o furculita; se fierbe orezul si se amesteca cu 120 g zahar, 3 linguri de faina, smantana si o lingurita de scortisoara; se pune compozitia din orez peste aluat si se acopera cu petale de la florile de mac; se coace timp de 15 minute in cuptor, la temperatura de 220 grade Celsius; la final se ia din cuptor si se adauga fulgi de unt deasupra si se presara seminte de mac pentru aspect; se mai da la cuptor timp de 5-10 minute pentru a se rumeni si apoi se poate servi dupa ce s-a racit putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.