Metode de tratament ale alopeciei androgenice – Iată cum poți trata și preveni căderea părului

0
1021
Metode de tratament ale alopeciei androgenice – Iată cum poți trata și preveni căderea părului

Majoritata oamenilor suferă de alopecie androgenică la o anumită vârstă (peste 30 de ani). Spunem acest lucru deoarece 95% din cazurile de alopecie la oamenii de rasă albă sunt de alopecie androgenică. Pierderea părului la bărbați dar și la femei se datorează acestei forme de alopecie. Termenul se poate traduce prin chelia de hormoni masculini deoarece este vorba despre o sensibilitate mare a foliculilor de păr la hormonii androgeni.

Factorii care pot duce la apariția alopeciei androgenice pot fi genetici. Sensibilitatea foliculilor de păr din anumite zone ale scalpului este crescută la influențele hormonale și este de tip genetic. Un alt factor al acestei forme de alopecie este vârsta. Mulți oameni au o predispoziție de a pierde părul mai ales în jurul vârstei 50 de ani, aceasta apare brusc și apoi procesul este mai lent.

La bărbați alopecia androgenică se produce din cauza stimulării androgenice mari. Metabolismul testosteronului (hormonul propriu organismului) are efect asupra pielii scalpului în sensul că dihidrotestosteronul are o concentrație locală mai ridicată, la care rădăcina firului de păr este sensibilă. Procesul duce la dezvoltarea alopeciei la foliculii de păr și prin inhibarea adenilciclazei, părul începe să cadă pe zonele unde sensibilitatea este mai mare.

Afecțiunile scalpului pot duce la apariția alopeciei androgenice și dintre acestea fac parte: eczema scalpului, seboreea, mătreața, efectele secundare ale unor medicamente folosite în tratamentul altor boli, pitiriazisul scalpului. Alopecia androgenică la bărbați se produce la vârsta de 30-40 de ani și se numește chelie la bărbați. Dacă pe scalp părul începe să cadă mai intens, la barbă are loc o creștere sporită a firelor de păr. Medicii consideră că la bărbați alopecia androgenică este moșenită de la rudele apropiate, de gradul I și II.

Cele mai afectate zone de alopecie androgenică sunt zonele frontotemporale și regiunea creștetului capului. Căderea părului și lipsa bulbilor piloși face ca pielea să fie puțin mai subțire. În aceste zone părul este din ce în ce mai subțire deoarece foliculii de păr sunt afectați și nu mai au capacitatea de a produce fire groase, normale, iar treptat se ajunge la apariția părului fin de tip vellus.

Citește și:  Leziunea herpetica, metode de tratament

TRATAMENT PENTRU CADEREA PARULUI

La femei, alopecia androgenică afectează regiunea mediană a scalpului și a frunții. Cauzele sunt administrarea unor tratamente cu medicamente ce au acțiune androgenică, sindromul andrenogenital, afecțiuni ce duc la producerea mare de androgeni, ovarul polichistic, concentrații crescute de androgeni ce sunt fiziologice și la care apare sensibilitatea mare a firelor de păr, dereglările menstruale, acneea, problemele de infertilitate, hirsutismul, amenoreea.

Metode de tratament ale alopeciei androgenice

Afecțiunea nu se poate preveni însă se încearcă diferite tratamente (cu creme, loțiuni) care pot fi sau nu eficace, în funcție de fiecare pacient în parte. Cert este că medicii consideră tratamentul cauzelor care au dus la apariția alopeciei foarte important.

Persoanele care suferă de eczeme ale scalpului, mătreață, seboree și alte afecțiuni, trebuie să respecte anumite tratamente care ajută la eliminarea acestora. Corticosteroizii ajută în tratamentul eczemelor, mătreții și seboreei, se folosesc în doze mici și o perioadă scurtă de timp.

La femei alopecia se poate trata cu ajutorul terapiilor hormonale cu loțiuni ce conțin estrogeni și care se aplică local, cu medicamente care inhibă efectele androgenilor (derivați de progesteron).

La bărbați se poate folosi un tratament nou de activare a celulelor stem din foliculii piloși. Una din cauzele alopeciei androgenice este tocmai inactivarea acestor celule din foliculii de păr. Celulele stem pot trata alopecia scalpului, acest lucru a fost demonstrat de cercetătorii din Pennsylvania University.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.