Razele ultraviolete pot afecta structura firelor de păr vara

0
351
Razele ultraviolete pot afecta structura firelor de păr vara

Părul poate fi ars de soarele puternic din timpul verii, dar poate fi deteriorat și de vânt și apa sărată a mării. Razele ultraviolete atacă cuticulele firelor de păr și astfel aspectul podoabei capilare este deteriorat. Firele de păr se usucă, își pierd elasticitatea, devin mai dure și se rup ușor sub influența soarelui.

Razele ultraviolete UVA, UVB și UVC atacă pielea dar si stratul profund al scalpului și astfel firele de păr își pierd din elasticitate, se usucă, iar culoarea se deteriorează. Acest lucru se datorează faptului că celulele sunt afectate negativ de astfel de radiații și melanina nu se mai secretă normal (ea fiind răspunzătoare de culoarea firului de păr). Razele ultraviolete UVA pot duce la deshidratarea părului, ceea ce face ca acesta să fie uscat, fragil și neaspectos.

Cum ne protejăm părul de razele ultraviolete?

În primul rând trebuie să purtăm pălarii cu boruri largi cănd ne expunem timp îndelungat la soare. Nu se stă la plajă între orele 11 și 16, deoarece atunci soarele este foarte puternic. De asemenea părul trebuie străns sus și acoperit de pălăria de soare pentru a nu fi expus la soare, la vânt și chiar la stropii de apă sărată atunci cand se face baie în apa mării.

Întotdeauna se spală părul după înot în mare, deoarece apa cu sare trebuie îndepărtată complet de pe scalp și firele de păr. Aceasta fiind prea sărată poate duce la uscarea părului și decolorarea acestuia. Mai mult decăt atât, sarea și razele ultraviolete pot arde firele de păr, distruge pigmentul de melanină și astfel părul devine uscat și neaspectos.

Citește și:  Când umbra este mai mică decât înălțimea ta înseamnă că soarele este destul de puternic pentru a putea face insolație

Pentru a preveni deteriorarea părului din cauza soarelui trebuie să ne protejăm podoaba capilară și să restabilim starea de sănătate a scalpului și firelor de păr. În acest scop este indicată achiziționarea unui balsam de pulverizare cu filtru UV care are efect bun asupra părului, îi menține culoarea și asigură protecție împotriva razelor ultraviolete.

Hidratarea părului trebuie să fie realizată zilnic, deoarece în perioada lunilor de vară pielea capului transpiră foarte mult din cauza temperaturilor ridicate, ceea ce poate usca firele de păr și duce la deteriorarea acestora. Este bine ca părul să se spele mai des cu apă călduță, iar pentru întreținerea lui să se folosească șampoane hidratante și balsame speciale care mențin starea de sănătate a acestuia. Părul trebuie uscat natural, nu este bine să se utilizeze uscătoarele de păr.

Pentru protecția împotriva razelor ultraviolete se pot folosi uleiurile vegetale. Cele mai indicate sunt: uleiul de avocado, uleiul de argan și uleiul de migdale dulci. Acestea au în compoțitia lor substanșe care reprezintă un filtrul UV natural. De asemenea există numeroase produse speciale care protejează împotriva razelor UV: emulsie, spray, balsam, etc.

Alimentația este importanta pentru sănătatea pielii și a firelor de păr, pentru păstrarea volumului podoabei capilare, a flexibilității părului și menținerea culorii datorită formării normale a pigmenților de melanină. Alimentația trebuie să fie bogată în minerale (zinc, mangan, fier, cupru, sulf), acizi grasi, aminoacizi, vitamine (A, B, C, H, PP), lipide, apă. Părul trebuie îngrijit la exterior dar trebuie hrănit și la interior, o bună nutriție fiind necesară rădăcinilor firelor de păr și structurii acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.