Stadiile insuficientei renale cronice – simptome și metode de tratament

0
377
Stadiile insuficientei renale cronice – simptome și metode de tratament

În insuficința renală cronică se produce distrugerea progresivă a nefronilor. Această disfuncție renală are trei stadii. În stadiul incipient are loc o diminuare a rezervelor renale și o scădere a ratei de filtrație glomerurală, la 30 ml/min. În cel de-al doilea stadiu scade și mai mult rata filtrației glomerurale, la 10 ml/min. În stadiul al treilea rata filtrației glomerurale scade la 5 ml/min.

Insuficiența renală duce la uremie și la simptome caracteristice îmbolnăvirii altor organe ale corpului din cauza tulburărilor metabolice. Simptomele în insuficința renală cronică sunt uneori nesemnificative astfel ca boala este depistată deja în faza tardivă. Principalele simptome sunt: anemia, hipertensiunea arterială, cefaleea, greața, pruritul cutanat, insomnia, oboseala, depresia, hemoragile digestive, convulsiile.

În primul stadiu al acestei disfuncții renale nu apar simtome clare, dar se produce o reducere a numărului nefronilor funcționali, o întârziere a eliminării apei ingerate, poliuria. În cel de-al doilea stadiu se reduce poliuria, se instalează astenia, dispneea, vertijul, paloarea, hipocalcemia. În stadiul al treilea al insuficinței renale cronice este alterată starea generală a organismului, apare mialgia, durerile osoase difuze, atrofiile musculare, artralgiile, osteodistrofiile, osteoporoza și osteoscleroza.

Alte simptome sunt: stările de greață și vărsături, sialoreea, anorexia, halena amoniacală, sângerările digestive, ulcerațiile tubului digestiv, pancreatita, pericardita, insuficiența cardiacă și hipertensiunea arterială. Dispneea, tusea cu expectorație, insomnia, somnolența, apatia, convulsiile sunt de asemenea stări ale acestei afecțiuni. Impotența sexuală, oliguria, tegumentele uscate și aspre, pigmentarea galbenă a tegumentelor sunt caracteristice insuficinței renale cronice.

Citește și:  Sfeclă roșie - Suc rusesc calmant al simptomelor de hemoroizi

insuficienta renala cronica

Tratamentul constă în odihnă timp de 10-12 h, regim dietetic și medicație. Se evită efortul, solicitarea intelectuală, psihică, vaccinurile, mediul toxic și poluant. Alimentele în caz de insuficiență renală cronică sunt: mierea, pastele făinoase, orezul, untul, legumele și fructele. Sunt contraindicate conservele de carne și pește, mezelurile, conservele din fructe și legume, leguminoasele boabe, alcoolul, condimentele.

Complicațiile insuficienței renale cronice sunt: hipertensiunea arterială, infecțiile, insuficiența cardiacă, anemia, pericardita uremică, osteodistrofia renală, afecțiunile digestive și neurologice. Pentru combaterea infecțiilor se folosesc antibiotice, dar nu acelea de tip nefrotoxic (cum sunt tetraciclinele, sulfamidele și aminoglicozidele). Un antibiotic utilizat în astfel de cazuri este de exemplu penicilina naturală.

Anemia se tratează cu suplimente de acid folic și fier. Pentru reducerea hipertensiunii arteriale se recomandă regimul hiposodat și medicamentele duretice. În scopul reducerii simptomelor se administrează anumite medicamente, se are în vedere tratamentul infecțiilor, reducerea alimentelor care conțin mult potasiu, scăderea acidozei, hemodializa pentru scaderea excesului de uree.

În cazuri foarte grave este necesară intervenția chirurgicală, se face transplant renal. Factorii care pot duce la insuficiență renală cronică și necesită terapie sunt: nefropatia analgezică, hiperfosfatemia, infecțiile urinare, hipertensiunea arterială, tromboza venei renale, deshidratarea organismului, hiperuricemia, deficitul de potasiu și sodiu, sindroamele metabolice, administrarea de substanțe nefrotoxice, boala TBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.