Tulburari de urinare

0
712
Tulburari de urinare

In diversele boli ale aparatului urinar apar probleme cu urinarea (primele semne de boala) – care trebuie tratate cu atentie, deoarece functionarea organelor de evacuare a urinei este dereglata. Bolnavul, cand observa aceste tulburari, trebuie sa faca o consultatie la medicul de specialitate.

Unii oameni au probleme cu urinarea in sensul ca urineaza prea des, cauzele pot fi diferite (stabilite de medic in mod corect). Cine bea multe lichide, urineaza mai des – o cauza trecatoare. Bolnavii de diabet (au senzatia de sete, beau multe lichide) urineaza de multe ori pe zi, cei cu vezica inflamata (cuprinde mai putina urina decat in mod normal) au astfel de probleme, persoanele ce sufera de adenom de prostata au urinari frecvente (mai ales in cursul noptii). Un alt motiv este insomnia de care sufera unele persoane – dupa tratament, tulburarile dispar complet.

Alte probleme cu urinarea, apar atunci cand rinichii nu mai fabrica suficienta urina, urinarile scad (boli ale vezicii urinare, boli ale sistemului nervos). Aceste probleme apar si prin simpla reducere a cantitatii de lichide, consumate de catre o persoana.

Exista si probleme cu urinarea mai greu de suportat, pentru ca sunt dureroase. Atunci este semn ca gatul vezicii se deschide greu (nu mai este elastic, devine rigid), este o boala manifestata prin inflamatii ale uretrei (la adenom de prostata). Cand vezica este inflamata, durerile apar la sfarsitul urinarii, sunt puternice, este cazul unei cistite. Dureri apar si cand bolnavul are calculi in vezica. In anumite cazuri, urinarile sunt dificile si incomplete – este un semn de boala care nu trebuie neglijat (adenom de prostata). Imposibilitatea de a urina (dureri mari, senzatie de vezica umflata), este deja un motiv ca persoana sa mearga urgent la spital.

Pierderea de urina (imposibilitatea de a tine urina in vezica) poate aparea la eforturi mari sau stranut, si se datoreaza unor boli – cistite (vezica este iritata, inflamata, nu mai poate retine urina), dupa scoaterea sondei (dupa operatia de adenom de prostata) pana cand muschiul gatului vezicii isi reia functia normala.

Cand o persoana observa scaderea cantitatii de urina, e un motiv sa creada ca are probleme cu urinarea. Cantitatea de urina scade in caz de consum mic de lichide, transpiratii abundente, dupa operatii, in stari febrile, in anumite boli de inima, de ficat, ale tubului digestiv – trebuie consumate multe lichide pentru functionarea corecta a rinichilor. Exista cazuri, cand un rinchi nu mai functioneaza normal, atunci surplusul de lichide este neindicat (deoarece forteaza rinichii).

infectii urinare
infectii urinare

Cresterea cantitatii de urina poate aparea datorita unor tratamente cu medicamente in caz de diabet, la boli de rinichi, si alte boli. Cand se elimina in 24 de ore 2-4 l de urina, este indicat sa fie consultat un medic. Exista si cazuri, cand se consuma multe lichide (in cure facute in statiuni balneare) si atunci cresterea cantitatii de urina este justificata.

Citește și:  Nu știi ce să mai faci pentru a scăpa de sinuzită? Încearcă remedii naturiste pentru calmarea simptomelor

Aspectul urinei confirma deseori probleme cu aparatul urinar. Cand este tulbure, ea contine albumina, saruri sau puroi. Prezenta de albumina (apare dupa efort, statul mult in piciore, consum de carne) nu reprezinta o boala, cauza este stabilita de medic. Prezenta de saruri (da senzatie de arsura la urinat, uneori crize dureroase in rinichi), in acest caz medicul stabileste ce tip de regim alimentar trebuie urmat.

Prezenta de puroi in urina, este un semn de boala a rinichilor, in vezica, uretra sau prostata. Nu este obligatoriu un semn de infectie, sunt si alte boli care provoaca aparitia de puroi in urina (ca de exemplu: litiaza, tumori, tuberculoza etc). De aceea nu trebuie de luat imediat antibiotice, antiseptice urinare sau sulfamide, ci trebuie consultat un doctor, pentru a afla cauza prezentei de puroi in urina, si doar acesta poate recomanda un tratament adecvat.

Cand apar probleme cu urinarea, se intampla ca urina sa fie rosie sau inchisa la culoare (uneori contine sange), cauzele fiind variate: in stari febrile urina este mai concentrata, cand bolnavul are hepatita, datorita unor medicamente (sulfamide), in cazul unor intoxicatii ai alte conditii.

Unii bolnavi, citind analizele, afland ca au rare hematii in urina, au o comportare exagerata (se considera foarte grav bolnavi). Aceste hematii apar din diferite cazuri, unele mai grave, iar unele mai putin grave: raniri indirecte ale vezicii sau rinichilor (cazaturi, loviri), anomalii din nastere ale rinichiului, inflamatii cu cheaguri, inflamatia prostatei, cistita acuta, etc. In cazul cand se observa sange in urina (pana a merge la medic), se recomanda repaus la pat si cateva fiole de K (se beau cu apa) – pot ameliora situatia.

Bolnavii, cand au probleme cu urinarea (indiferent daca ei considera ca se afla intr-o situatie grava sau nu), trebuie sa consulte medicul de familie sau un medic specialist. Astfel se poate stabili mai usor cauza bolii, aceasta nu se agraveaza si mai mult, si se incepe mai repede tratamentul corespunzator (prescris de doctor). Evitarea sau amanarea prezentarii la o consultatie la medic poate avea consecinte: atat ingreunarea stabilirii diagnosticului, cat si compromiterea sanselor de vindecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.