Vaccinul antigripal

0
689
Vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este utilizat si considerat de multi ani o solutie pentru prevenirea imbolnavirii cu virusi in anotimpul de iarna.

Cine are nevoie de vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este recomandat tuturor persoanelor care au un risc mare la gripa, el se face intotdeauna la cererea si consimtamantul lor. Cele mai predispuse persoane la gripa sunt: cei care sufera de boli ale sistemului respirator, persoanele cu varsta peste 60 de ani, bolnavii din spital, cei care sufera de boli de inima sau ale vaselor de sange, persoanele cu boli cronice, cei care au suferit de anumite boli hepatice sau renale, persoanele care au fost tratate de cancer, oamenii care lucreaza in scoli, gradinite, azile de batrani, functionarii publici, cadrele medicale si angajatii din spitale, femeile gravide, copiii.

Care este cel mai eficient vaccin antigripal?

Pentru protectia organismului impotriva gripei sunt recomandate vaccinurile: Grippol, Influvac, Agrippal, Begrivac, Vaxigrip si Fluarix. Toate sunt recomandate de organizatiile farmaceutice internationale care se ocupa cu productia de vaccinuri si au un nivel de protectie mai mare de 70%. Ele sunt recomandate in protectie impotriva gripei, in evitarea complicatiilor ce pot aparea datorita acesteia si a decesului.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca prin vaccinare se reduce semnificativ riscul de a face anumite boli sau epidemii, din care fac parte raceala si gripa. Exista vaccinuri care contin virusi vii si vaccinuri care nu contin virusi vii. Cele mai indicate sunt vaccinurile inactivate care nu contin virusi vii din care face parte Inflyuvak.

Acestea conform specialistilor sunt mai bine tolerate de oameni decat cele care au in compozitia lor virusi vii. Indiferent de alegerea lor, toate sunt eficiente mai ales daca persoanele ofera organismului si un suport imunitar natural prin dieta si complex de vitamine. Intotdeauna este bine sa se tina cont de sfatul unui medic privind alegerea vaccinului.

Unde se face vaccinul antigripal?

Persoana care doreste sa faca vaccinul antigripal poate merge la o clinica medicala, acesta se prezinta sub forma de seringi de unica folosinta ce contin 0,5 ml solutie. Acesta se face in zona de sus a bratului, intramuscular si subcutanat profund. La copii vaccinul se poate administra si prin ,,picaturi” prin instilare nazala. In acest caz protectia impotriva virusilor si bacteriilor este mai mica decat prin injectie. Vaccinul nu se administreaza intravenos.

vaccin antigripa

Cand se face vaccinul antigripal?

Intotdeauna vaccinul antigripal se face inainte de izbucnirea gripei, cu aproximativ o luna inainte, de obicei in octombrie sau noiembrie. Timpul de formare a imunitatii stabile la gripa este de 10 zile sau putin mai mult din momentul in care vaccinul a fost administrat in corp. Daca se face prea devreme nu este bine deoarece treptat impactul la droguri scade si corpul poate deveni vulnerabil la virusii gripali.

Citește și:  Cum se transmite infecția cu tuberculoză și care sunt metodele de tratament?

Care persoane nu trebuie sa faca vaccinul antigripal?

Vaccinul nu poate fi utilizat de cei care sunt alergici la el, de copiii care au varsta mai mica de 6 luni, de persoanele care au contraindicatii din cauza unor boli cronice, de cei care in urma cu 14 zile au suferit de gripa sau raceala.

Care sunt principalele virusuri antigripale?

Exista trei categorii de virusuri gripale: A, B, C. Virusurile de tip A (H1N1, H3N2, H2N2) sunt mai extinse, dau simptome mai grave si se raspandesc mult mai usor. Virusurile de tip B (B-Florida) sunt mai putin grave si se raspandesc mai putin.

Virusurile de tip C apar in cazuri izolate. Toate virusurile gripale se transmit in principal pe cale aeriana, prin stranut, tuse, prin mucoasele de la ochi, gura si nas. Perioada de incubare a virusului este de 18-72 ore, timp in care infectia se poate transmite altor persoane din jurul bolnavului.

Ce complicatii poate da vaccinul antigripal?

Unele complicatii pot fi sistemice – dureri de cap, o reactie alergica a corpului, temperatura ridicata, dureri de articulatii, dureri musculare, meningita si altele. Alte complicatii sunt locale, nu apar in intregul corp – dureri de cap, curge nasul, dureri de gat, roseata locului unde s-a facut vaccinul. Indiferent de ce tip de complicatii apar se recomanda consultarea unui medic pentru a da indicatii ce trebuie facut pentru ameliorarea simptomelor nedorite.

Pentru ce boli cronice este indicata vaccinarea antigripala?

  • Boli cronice respiratorii: astm bronsic, boli pulmonare, bronsita cronica si altele.
  • Boli cronice de rinichi: tansplant de rinichi, insuficienta renala cronica.
  • Boli cronice ale sistemului cardiovascular: boli congenitale de inima, insuficienta cardiaca cronica, hipertensiune arteriala, complicatii ale inimii.
  • Diferite tipuri de diabet.
  • Boala hepatica cronica, ciroza.
  • Persoanele care primesc medicamente pe termen indelungat, mai ales copiii care iau aspirina.
  • Oamenii care sunt infectati cu HIV, cei care fac chimioterapie.

Vaccinul antigripal se plateste?

Persoanele care doresc sa faca vaccinul antigripal trebuie sa plateasca atat serul cat si serviciile de administrarea acestuia in locul respectiv. Doar anumite persoane (cum sunt de exemplu cadrele medicale, copiii si adultii care beneficiaza de ocrotire sociala, bolnavii de diabet, de hepatita) primesc acest vaccin gratuit. Vaccinul antigripal se cumpara din farmacie, fara reteta si costa 30-40 lei, uneori si mai mult daca avem in vedere tipul de furnizor al acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.