Vezi ce simptome are apneea de somn, cum se poate diagnostica si ce tratamente se pot aplica

0
334
Vezi ce simptome are apneea de somn, cum se poate diagnostica si ce tratamente se pot aplica

Esti aproape tot timpul obosit in timpul zilei, sforai noaptea si ai pauze de respiratie? Trebuie sa mergi la doctor pentru ca este posibil sa suferi de apnee de somn. Poti scapa de aceasta afectiune printr-un tratament eficient.

Acest sindrom se manifesta prin intreruperi scurte si frecvente de respiratie pe parcursul somnului. Astfel de pauze apar datorita ingustarii cailor aeriene si pot duce la boli cardiovasculare si stari de somnolenta excesiva dimineata. De regula barbatii sunt mai mult afectati de acest sindrom decat femeile. Afectiunea apare datorita obezitatii si unor boli ale nasului si faringelui.

O persoana care sufera de apnee de somn este obosita in timpul zilei, are dureri de cap, probleme de concentrare, sforaie puternic noaptea si are pauze de respiratie in timp ce doarme de pana la 10 secunde. In timp poate ajunge la anumite complicatii, la probleme de sanatate.

Apneea de somn poate fi obstructiva, centrala si mixta, iar in functie de gravitatea simptomelor poate fi severa, moderata si usoara. Aceasta afectiune apare frecvent la persoanele ce sunt supraponderale, care au circumferinta cefei mai mare de 40-43 cm, la consumatorii de alcool, tutun, medicamente sedative, la cei care dorm pe spate, care au in cavitatea nazala un surplus tisular sau prezinta anomalii ale oaselor craniului (la faringe, nas, gura).

Simptomele apneei de somn

In mod frecvent apar stari de somnolenta in timpul zilei, astfel incat persoana in cauza se simte foarte obosita si cu greu da randament in munca pe care o face. Somnul ei este agitat, sforaie puternic, are perioade cand respira usor fara zgomot si perioade cand se zvarcoleste si respira in graba.

Dimineata, dupa o noapte de somn agitat si transpiratii nocturne are dureri de cap, stari de anxietate, depresie, senzatie ca uita mereu, tensiunea arteriala si frecventa cardiaca mare. In timp creste in greutate fara sa-si explice desi dieta sa este la fel iar apetitul scazut. Poate suferi de arsuri stomacale si reflux gastroesofagian.

In timpul noptii se trezeste frecvent datorita senzatiei de a urina. Copiii care sufera de apnee de somn sunt agitati si se trezesc frecvent in timpul noptii, transpira, sforaie, au probleme de atentie si concentrare, nu dau randament la scoala, au tulburari de comportament, de crestere si dezvoltare.

Apneea de somn este foarte periculoasa daca pauza de respiratie este de 2-2,5 minute, astfel se poate ajunge la deces. De asemenea afectiunea provoaca stari intense de oboseala, slabiciune, scadere a eficientei, a memoriei, cresterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, sau scaderea brusca a presiunii toracice. Lipsa de oxigen din timpul somnului afecteaza sanatatea organismului. Consecintele acestei afectiuni pot fi: atac de cord, accident in trafic, accident vascular cerebral. Oboseala este unul din factorii de risc in traficul rutier.

Citește și:  Bio-Sun, un amestec natural de prebiotice si probiotice care refac rapid flora intestinala

apneea de somn

Metode de tratament ale apneei de somn

Oamenii care sufera de apnee de somn, care sforaie puternic incearca deseori sa lupte cu congestia nazala, sa evite sa doarma pe spate, sa faca exercitii de respiratie insa toate acestea nu dau rezultate, sunt ineficiente.

Tratament medicamentos nu este pentru aceasta afectiune. Singurul medicament care are efect de eliminare a senzatiei de somn pentru o buna perioada de timp (de cateva ore) si este recomandat in timpul zilei este Medafinilul. Acesta nu da efecte secundare si te face sa te simti calm si cu putere de concentare. Este mai bun decat cafeaua deoarece nu da efecte ca aceasta bautura cand este consumata in exces.

In cazuri grave se aplica tratament chirurgical prin care se elibereaza caile respiratorii de excesul de tesut ce impiedica trecerea normala a aerului. De asemenea pot fi operate amigdalitele ce sunt hipertrofiate sau asa numitele vegetatii adenoide mari (polipi) care astupa caile respiratorii pe parcursul somnului. La persoanele care prezinta anomalii osoase ale craniului, la nivelul faringelui sau cavitatii bucale se pot aplica operatii chirurgicale care au rolul de a remedia aceste probleme.

O metoda terapeutica eficienta este ventilatia CPAP care presupune utilizarea unui dispozitiv medical special ce transmite un curent de aer usor printr-o masca nazala pacientului in timpul noptii. Astfel caile respiratorii raman deschise si respiratia se face normal in timpul somnului. O astfel de masca nu trebuie sa deranjeze pacientul in timpul noptii, de aceea ea trebuie reglata corespunzator, atent, astfel incat sa poata fi folosita fara probleme. Un astfel de dispozitiv este indicat de medici celor care sufera de o forma grava sau moderata de apnee de somn.

Sfaturi pentru persoanele care sufera de apnee de somn

Foarte importanta este schimbarea dietei cu o alimentatie sanatoasa pentru o stare mai buna de sanatate. Cei care sufera de obezitate trebuie sa urmeze un regim de slabit. Exercitiile fizice in aer liber si plimbarile lungi si dese sunt de mare ajutor in normalizarea greutatii. Atingerea greutatii normale ajuta in tratamentul apneei de somn.

Cafeaua si ceaiul negru sunt contraindicate in cazul acestei afectiuni deoarece agraveaza simptomele. In general sunt interzise bauturile care contin cofeina inainte de somn. Alcoolul nu este indicat deoarece persoanele in stare de ebrietate sforaie mai tare si mai rapid. Doar o cantitate mica de alcool poate promova somnul si determina o relaxare a muschilor respiratori.

Cina trebuie sa fie cu 2-3 ore inainte de somn deoarece daca stomacul este plin preseaza asupra diafragmei si respiratia se face cu dificultate. Somnul la ora fixa este sanatos si recomandat. Administrarea de sedative inainte de somn nu este indicata deoarece poate da dependenta, iar efectele lor sunt aceleasi ca si ale alcoolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.