Volbura-mare (Calystegia sepium), planta cu proprietati laxative

0
407
=

Volbura-mare este o planta cataratoare foarte larg raspandita pe campii, dealuri, pe pajistile intinse si pasunile insorite, pe malurile apelor line, a iazurilor si lacurilor, in poieni sau paduri cu tufisuri, aproape peste tot in lume, exceptie facand Antarctica si Africa. Are denumirea stiintifica de Calystegia sepium si apartine de familia Convolvulaceae sau Convolvulacee.

Aceasta planta este foarte rezistenta, se adapteaza bine la conditii diferite de mediu, atat in locuri cu sol umed sau argilos, dar si mai mult in cele cu sol bogat in substante nutritive. Poate creste pana la lungimea 3-4 m. Este recunoscuta foarte usor dupa florile sale mari si albe, in forma de palnie. Frunzele sunt de un verde-deschis, lanceolate, trunghiular-ovale, petiolate si in forma de inima. Interesant la aceasta planta este faptul ca florile se inchid aproape de tot atunci cand ploua sau este innourat afara, iar pe timp de noapte deseori raman deschise astfel incat sunt vizitate fara probleme de tot felul de insecte nocturne, dar mai ales de molii. Perioada de inflorire este in lunile mai-august, uneori pana in septembrie.

Citește și:  Cereale fara gluten

Volbura-mare (Calystegia sepium)Radacina plantei are proprietati laxative si este folosita in tratamentul afectiunilor intestinului subtire. Planta se foloseste doar sub forma de preparate homeopatice, pentru ca frunzele si tulpina au un continut semnificativ de tanin ceea ce ar putea da anumite efecte secundare daca se depaseste doza in timpul tratamentului. Sub forma de preparate traditionale (ceaiuri, decocturi facute acasa) nu este indicata pentru ca este o planta usor otravitoare si uneori efectul laxativ poate fi imprevizibil. Planta trebuie folsita doar la recomandarea unui medic si intotdeauna sub forma de preparate medicinale (tincturi) care se gasesc gata facute si comercializate prin magazinele de specialitate.

Pentru aspectul ei frumos cu flori albe si mari, volbura-mare este folosita deseori in parcuri si gradini ca planta ornamentala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.