10 condimente vegetale cu efecte medicinale – Află de ce este bine să mănânci și puțin condimentat

0
605
Mirodenii
Mirodenii

Condimentele sunt folosite în gastronomie pentru că îmbunătățesc gustul ingredientelor preparatelor culinare. În plus, au proprietăți deosebite create de elementele nutritive pe care le conțin, au efecte curative și medicinale date de substanțele flavonoide, uleiuri volatile, substanțe saponine, taninuri, etc.

Beneficii generale ale condimentelor asupra organismului:

  • au efecte antioxidante care reduc atacul nociv al radicalilor liberi și împiedică procesul de îmbătrânire prematură al organismului
  • reduc procesele oxidative din corp
  • împiedică dezvoltarea bacteriilor
  • combat infecțiile intestinale
  • îmbunătățesc imunitatea organismului
  • cresc apetitul alimentar.

10 condimente vegetale folosite frecvent în alimentație

1.Pătrunjelul este folosit în gastronomie pentru aroma sa deosebită dar și pentru proprietățile sale foarte bune pentru sănătate:

  • conține nutrienți foarte buni pentru creșterea imunității organismului și prevenirea cancerului
  • poate ajuta în tratamentul anemiei, degenerescenței senile, afecțiunilor ficatului și rinichilor
  • ajută la detoxifierea organismului
  • purifică sângele.
Carne cu rozmarin
  1. Rozmarinul are numerose proprietăți medicinale:
  • are efect antibacterian, antifungic, antiviral și detoxifiant
  • stimulează circulația sângelui
  • tonifică tractul digestiv
  • calmează simptomele gutei și artritei
  • relaxează mușchii
  • ameliorează balonarea, migrenele, durerile de cap, stomacale și menstruale
  • are efect benefic saupra ficatului
  • combate stresul și depresia
  • elimină stările de tensiune ridicată, anxietate și oboseală
  • crește puterea de concentrare și memoria
  • încetinește procesul de îmbătrânire prematură a organismului
  • îmbunătățește starea de bună dispoziție.
Roșii cu cimbru
  1. Cimbrul trebuie introdus în alimentație deoarece:
  • crește imunitatea organismului
  • combate infecțiile și restabilește microflora intestinală benefică
  • este un bun remediu în cazuri de infecții urinare, gută, reumatism (are efect diuretic și antiseptic)
  • are proprietăți astringente, poate vindeca diareea
  • tratează infecțiile (ex. candidoza) și reduce durerile menstruale
  • stimulează digestia, combate cefaleea, balonarea, indigestia
  • crește vitalitatea organismului.
Dafin și cuișoare
  1. Dafinul are următoarele proprietăți pentru organism:
  • reduce infecțiile respiratorii
  • îmbunătățște procesele cognitive
  • combate stresul și stările anxioase.
  1. Menta are multe beneficii pentru organism:
  • calmează stările de nervi, are un efect foarte bun asupra psihicului
  • combate diareea și oboseala cronică
  • crește memoria
  • este un bun remediu împotriva afecțiunilor gastrice.
  1. Cuișoarele au următoarele beneficii:
  • combat infecțiile bacteriene, infecțiile cu stafilococi și cu viermi intestinali
  • calmează durerile de dinți
  • pot fi un bun remediu în afecțiunile dentare, reduc abcesele și inflamațiile gingivale
  • tratează balonarea și nevralgiile
  • au efect afrodisiac, antiseptic și antitumoral.
Ardei iute, ulei, usturoi, piper, rozmarin
  1. Ardeiul iute este un leac pentru numeroase boli și afecțiuni:
  • are proprietăți antibacteriene, antiinfecțioase, antiparazitare
  • poate ajuta în tratamentul bolilor respiratorii, el fiind un bun decongestionant
  • este o mirodenie cu acțiune de încălzire ce poate ameliora durerile abdominale, articulare, menstruale, dar și crampele musculare sau spasmele cauzate de problemele circulației sângelui
  • scade tensiunea arterială
  • reduce nivelul de colesterol din sânge
  • previne ateroscleroza, bolile cardiace, atacul cerebral
  • îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria
  • stimulează circulația sangvină și digestia
  • stimulează secreția de endorfine, deci induce o stare de bine
  • ajută în prevenirea și tratamentul gripei și răcelii
  • distruge celulele cancerigene
  • stimulează funcția sistemului imunitar al organismului.
  1. Scorțișoara este o mirodenie foarte bună pentru organism deoarece:
  • are proprietăți calmante, antivirale, antimicrobiene și antifungice
  • ameliorează durerile de cap, durerile ce apar în cazuri de artrită și reumatism
  • îmbunătățește circulația sângelui
  • stimulează sistemul nervos
  • crește rezistența organismului la stres și oboseală
  • reduce stările de tensiune ridicată și anxietate
  • poate ajuta în tratamentul candidozei
  • combate stările de greață, indigestie și diaree
  • ameliorează simptomele de răceală
  • reduce nivelul de colesterol din sânge.
Citește și:  Dieta cu usturoi va asigura sanatatea pe tot parcursul anului
Ghimbir
  1. Ghimbirul este un condiment și aromatizant foarte bun pentru preparate culinare și băuturi. Iată beneficiile sale pentru organism:
  • combate infecțiile tractului gastro-intestinal
  • stimulează secreția sucurilor digestive și îmbunătățește metabolismul
  • are efect expectorant și decongestionant pentru căile respiratorii
  • ajută în tratamentul tusei convulsive, sinuzitei, gripei și guturaiului
  • ameliorează migrenele, durerile de cap, durerile menstruale
  • este un foarte bun antioxidant care poate combate efectul nociv al radicalilor liberi în corp
  • stimulează circulația sângelui, subțiază sângele, scade nivelul de colesterol și previne formarea cheagurilor de sânge
  • poate ajuta în creșterea dorinței sexuale și tratamentul impotenței
  • crește vitalitatea și menține starea de sănătate.
Arpagic, busuioc, pătrunjel
  1. Busuiocul este o plantă foarte bună pentru sănătate pentru că:
  • are efect relaxant pentru sistemul digestiv
  • are efect bun asupra sistemul nervos
  • elimină stările de tensiune ridicată și anxietate
  • poate ameliora tusea, febra, răceala, astmul și sinuzita
  • îmbunătățește memoria și puterea de concentrare
  • ajută în tratamentul indigestiei, constipației, balonării, crampelor, reumatismului și febrei musculare.

Condimentele trebuie folosite cu moderație în preparatele culinare deoarece în cantitate mare pot avea anumite dezavantaje:

  • iritații ale tractului digestiv (ex. hrean, ceapă, usturoi, ardei iute)
  • pot agrava ulcerul
  • produc secreții gastrice în exces
  • cresc pofta de mâncare și prin consumul mai mare de alimente grase se ajunge la obezitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.