Tulburările hormonale provoacă probleme interne în organism, își pun amprenta asupra psihicului mai ales la femei, provoacă oboseală, stări de nervi, anxietate și depresie. Tulburările hormonale se pot datora tulburărilor ovariene. Iată câteva simptome care indică anumite tulburări hormonale în organism:
- Oboseala cronică, creșterea rapidă în greutate, crampele musculare, prelungirea perioadei de ciclu menstrual, căderea excesivă a părului și pierderea poftei de mâncare sunt doar câteva simptome care arată o scădere a producerii hormonului tiroidian și deci dezvoltarea hipotiroidismului.
- Tulburările hormonale pot intensifica transpirația. Tot ele pot fi și cauza faptului că plângi fără motiv. Pentru a scăpa de depresie poți face o plimbare și poți bea un ceai calmant: din flori de tei ori din frunze de salvie.
Acneea
- Acneea nu este doar o problemă cosmetică, este și o consecință a stresului emoțional, o cauză a tulburărilor hormonale. Acneea apare îndeosebi la pubertate datorită creșterii producției de hormoni masculini androgeni. Leziunile specifice acestei afecțiuni se formează din cauza faptului că sebumul este secretat prea repede decât ar putea fi eliminat prin porii pielii, datorită excesului de androgeni. La femei acneea apare pe fondul secreției de progesteron care se produce după ovulație și se numește acneea premenstruală.
- Tulburările hormonale pot cauza bulbucarea ochilor, simptom specific bolii Basedow. Aceasta este o tulburare hiperfuncțională a glandei tiroide și poate cauza simptome de oboseală inexplicabilă, stări nervoase, transpirație excesivă, insomnie, scăderea în greutate.
- Scăderea libidoului și a capacității de concentrare reprezintă simptome ale tulburărilor endocrine. De asemenea astfel de tulburări ale glandelor endocrine (ex. tiroidă, hipofiză, hipotalamus) pot cauza disfuncții sexuale, oboseală, creșterea inexplicabilă în greutate și altele.
- Tulburările de ritm cardiac, scăderea memoriei, a libidoului, disfuncțiile sexuale și oboseala accentuată pot semnala tulburări endocrine grave. Este indicat să se facă un consult la medicul endocrinolog.
- Tulburările de memorie și de concentrare se pot produce din cauza unui deficit de sare cu iod (nu trebuie consumată doar sare neiodată). Lipsa iodului va scădea sinteza de hormoni tiroidieni necesari creierului și de aceea se produce scăderea capacității de concentrare și de învățare. Specialiștii recomandă consumul de sare iodată.
- Cearcănele și pungile sub ochi apar din cauza tulburărilor de progesteron și testosteron în organism. Astfel de tulburări hormonale provoacă și insomnie.
- Stările de anxietate și depresie sunt caracteristice femeilor, sunt produse de tulburările hormonale și apar mai ales în perioada menstruală și de sarcină la acestea. Tulburări anxioase pot să apară și la bărbați, dar aceștia au tendința de a nu recunoaște că au astfel de probleme de sănătate, fie ele și evidente, când devin cronice. Stresul este un factor de risc al producerii de hormoni suprarenali, astfel crește metabolizarea carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor, ritmul cardiac crește de asemenea, respirația se intensifică, mușchii devin încordați, atacul de panică se declanșează. Specialiștii consideră atacul de panică o criză de anxietate.
- Părul nedorit, anormal, în exces, pe anumite zone ale corpului poate indica anumite tulburări hormonale în organism. De exemplu excesul de hormoni masculini pot cauza un exces de păr pe corpul femeii, pe brațe, pe membrele inferioare, pe față, pe mâini, pe sâni, etc. Părul în exces reprezintă o boală endocrină, producerea de hormoni masculini în exces.
- Insuficienta de testostern (afecțiune numită: hipogonadism) la bărbați poate duce la: bufeuri, distonie, creșterea prostatei, a colesterolului și a glicemiei, slăbiciune musculară și creșterea în greutate. O scădere a testosteronului apare încă de la 29 de ani și nu de la vârsta de 50 de ani.
- Hormonii estrogeni duc la cogniție, mențin statusul creierul la parametri ridicați, deficitul lor provoacă scăderea puterii de concentrare și a memoriei, la apariția depresiei, a nervozității, a schimbărilor bruște de dispoziție și a oboselii. La menopauză este necesar o medicamentație cu estrogeni pentru menținerea cogniției. Femeile care nu mai au estrogeni pot deveni agresive verbal, foarte nervoase, nu se mai pot înțelege cu nimeni.