Alergarea este, fara nicio indoiala, unul dintre cele mai bune exercitii cardio pe care le putem face oricand si oriunde. Pe langa faptul ca este la indemana oricui, nu este un exercitiu deloc costisitor, ba chiar, este usor de efectuat. Alergarea ne ajuta sa capatam o fizionomie armonioasa, avand avantaje chiar si la nivelul psihic. De pilda, este dovedit ca daca suntem usor depresivi, alergarea ne poate ajuta in aceasta privinta, plus ca putem fara un prea mare efort.
De fapt, alergarea este exercitiul care ajuta aproape la orice, majoritatea oamenilor spunand ca acest sport, ca si alte cateva, le-au schimbat total viata. Spre exemplu, daca alergam 15 kilometri, slabim un kilogram, valoare care nu e deloc de neglijat, in conditiile in care alimentele pe care le consumam sunt din ce in ce mai nesanatoase si, mai ales, ca rata obezitatii a crescut dramatic, cel putin in randul copiilor.
Avantajele alergarii par chiar desprinse din dorintele noastre, atat de inversunate, incat le putem considera ca neavand absolut niciun corespondent in realitate. Atat timp cat vom lua acest exercitiu drept un mod de relaxare, respectiv o placere, beneficiile vor veni de la sine. Sunt multi oameni care, chipurile, fumeaza de placere.
Sa ne gandim ca, inlocuind aceasta placere cu alergarea, nu numai ca vor exista beneficii, insa nu ne vom pune nici sanatatea intr-un real pericol. Scuza multora care doresc sa se lase de fumat, indeosebi a femeilor, desi si a barbatilor, este ca se vor ingrasa foarte mult daca nu vor mai fuma. Este adevarat, chiar daca depinde de organismul fiecaruia si nu in ultimul rand, de vointa. Dar sa ne gandim altfel: renuntand la fumat, vom avea o stare fizica mai buna si nu vom fi predispusi atator boli care ne-ar putea lua viata.
Pe de alta parte, daca inversam putin situatia, vom realiza ca, alergand, chiar si daca nu am renuntat la fumat, ne va rari dorintele de a fuma. Nimeni nu va putea fuma la cel putin o ora dupa ce acest exercitiu cardio a fost facut, intrucat organismul, fiind in recuperare dupa efort, nu poate asimila o asemenea dorinta. De fapt, aici nu este neaparat vorba de o dorinta a organismului, ci, mai degraba, de o dorinta incontrolabila a creierului. Deci, alergarea ne poate ajuta sa aratam mai bine si sa renuntam la fumat, inlocuind, de fapt, aceasta asa zisa placere cu un exercitiu care nu poate sa ne aduca decat beneficii daca este practicat corect si constant.
Totodata, trebuie sa mentionam si celelalte avantaje ale acestui sport atat de simplu. De pilda, alergarea asigura circulatia sangelui, dar si a oxigenului in organism. La cealalta extrema, se afla dezavantajele fumatului, acest obicei facand sangele mult mai gros, conferindu-i o culoare inchisa si, desigur, nesanatoasa. Asa ca putem spune ca putem renunta la fumat prin alergarea frecventa.
La inceput, acest exercitiu ne va ajuta sa micsoram numarul tigarilor pe zi, in definitiv, renuntand definitiv la ele. Mai mult, alergarea poate inlocui acele momente grele in care suntem pe punctul de a fuma o tigara, in conditiile in care dorim sa renuntam la acest obicei nesanatos. Pe langa faptul ca vom castiga o jumatate de ora fara tigari, vom mai castiga si cel putin o ora in care corpul se va odihni. In acelasi timp, circuitul normal al sangelui, dar si al oxigenului va incepe sa revina usor la normalitate. Dupa efectuarea acestui sport, organismul va trebui sa se hidrateze, deci, vom avea nevoie de apa.
Atat timp cat se spune ca apa poate inlocui senzatia de foame, putem spune ca poate inlocui si dorinta acerba de a fuma o tigara. Spunem acestea, indeosebi datorita faptului ca multe sunt persoanele care vor sa slabeasca, nu mananca aproape deloc, insa fumeaza, in conditiile in care alimentatia adecvata si sanatoasa este cea mai importanta. Asadar, momentul in care ne vom hidrata corpul va fi momentul care va inlocui dorinta de a fuma. Chiar si asa, daca nici apoi nu vom fi convinsi, putem inlocui acea dorinta nesanatoasa cu mancatul. E clar ca vom fi predispusi ingrasarii rapide, daca vom manca non stop. Insa si daca mancam mult, e posibil sa nu ne ingrasam, caci alergarea ne ajuta in acest sens.
Putem lua acest exercitiu ca pe un loc de munca ce ne place si la care suntem obligati sa ne duce. In aceasta maniera, vom renunta la inceput si la iesirile cu prietenii, care, cel mai probabil, au acelasi viciu ca noi si, eventual, ii vom ruga sa ne ajuta sau chiar sa ni se alature demersului nostru daca isi doresc cu ardoare sa renunte la fumat. Orisicum, acest exercitiu poate fi inlocuit, la randul lui, cu un alt exercitiu in aceeasi parametri, de pilda, inotul, in cazul in care nu ne place sa alergam.
Beneficiile vom fi cam aceleasi, atat la nivelul sanatatii din prezent a organismului nostru, cat si a sanatatii din viitor. Din nefericire, acum stim ca in viitor ne va parea rau ca nu am facut toate cele necesare sa renuntam la fumat, desi, in prezent, nu facem nimic. Invinovatim dorinta careia nu ii putem rezista, desi, cu vointa, aceasta poate fi usor pacalita. In definitiv, noi conducem, aceasta in cazul in care unora dintre noi ne place sa ni se conduca viata, nici macar de alti oameni, ci de vicii.