Cea mai intalnita forma de candidoza este cea vaginala, o micoza destul de greu de tratat, care se transmite cu usurinta de la un partener la altul in cazul unui contact sexual neprotejat. Desi tratamentul afectiunii este relativ simplu, presupunand profilaxia cu anumite medicamente antimicotice si respectarea unor reguli strice de igiena, afectiunea poate recidiva foarte repede atunci cand una din regulile de baza este incalcata.
Consultul medical este obligatoriu odata cu aparitia primelor simptome ale bolii: senzatia de mancarime si de arsura de la nivelul vulvei si a anusului, dureri abdominale si in timpul actului sexual, secretia vaginala modificata de o consistenta branzoasa, dificultatea de a urina, infectii urinare, leziuni la nivelul perineului.
Ca urmare a unui contact sexual neprotejat si barbatii pot dezvolta candidoza care se localileaza la nivelul penisului, caracterizandu-se prin mancarime si iritatii. Dar la femei afectiunea se manifesta mai virulent, putand duce la complicatii foarte grave daca nu este tratata la timp. Bacteria din vagin poate migra catre colulul uterin unde daca se dezvolta in exces duce la aparitia ranilor pe colul uterin.
Trompele uterine pot fi de asemenea afectate ireversibil de aceasta bacterie, o complicatie fiind opturarea acestora si imposibilitatea de a procrea. Studii recente au stabilit o legatura directa intre nivelul mai ridicat de infertilitate si candidoza cu multe recidive. Micoza poate cauza complicatii in timpul sarcinii si poate reprezenta un pericol pentru nasterea naturala, existand riscul infectarii fatului in timpul travaliului.
Aparitia micozei este favorizata de anumiti factori si de starea generala de sanatate a organismului, persoanele cu imunitate scazuta fiind mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune. Una din cauzele principale ale aparitiei afeciunii este tratamentul cu antibiotice pe termen indelungat; antibioticele distrug echilibrul florei intestinale a organismului si favorizeaza inmultirea excesiva a bacteriei Candida Albicans.
Pentru a preintampina candidoza, se recomanda administrarea concomitenta, in timpul tratamentului cu antibiotice, a unui a medicament cu actiune fungistatica, de tipul nistatinei, care mentine sub control dezvoltarea acestei bacterii in organism. Stresul, depresia au ca efect aparitia unor dezechilibre in organism care favorizeaza aparitia micozei. Persoanele care sufera de boli imunologice ca herpesul, sida sau persoanele care fac tratament citostatic sunt predispune acestei afectiuni datorita rezistentei scazute a organismului.
Alimentia bogata in carbohidrati (paste fainoase si cartofi), dulciuri ( ciocolata, miere, zahar), produse fermentate ( branzeturi, iaurturi, paine), bauturi alcoolice si cafea poate reprezenta cauza aparitiei acestei afectiuni. Moderatia in alimentatie previne candidoza si asigura o functionare optima a organismului. Modificarile hormonale ca sarcina, mestruatia, nasterea reprezinta factori favorizanti ai aparitiei micozei.
Printr-o igiena intima riguroasa se poate preintampina aparitia afectiunii sau a recidivelor, in cazul celor care au tratat micoza. Se recomanda folosirea unei lenjerii din fibre naturale si evitarea celei sintetice; articolele de lenjerie si cele de imbracaminte trebuie sa fie comode, nu foarte stramte pe corp. Sapunurile si lotiunile de uz intim sunt, de cele mai multe ori, cu un PH mai mare decat cel al zonei intime, si prin folosirea excesiva a acestor produse flora vaginala este afectata, distrugandu-se echilibrul natural al secretiei intime al carei rol este acela de protectie impotriva infectiilor.
In cazul persoanelor care au mai avut candidoza, ginecologii recomanda folosirea cu precautie a tampoanelor interne in timpul mestruatiei, deoarece acestea intretin umezeala si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. In cazul acestei afectiuni consultul medical este obligatoriu, doctorul fiind singurul in masura sa prescrie tratamentul adecvat fiecarui pacient, pe baza analizelor efectuate.