Prima consultatie la ginecolog

0
131
Prima consultatie la ginecolog

Despre unele cosulatii pe care le face medicul si care sunt de altfel extrem de impotante multe persoane prefera sa nu discute deschis, una dintre ele fiind evident si prima vizita la ginecolog. Acesta este un subiect nu tocmai indicat de a fi inconjurat de mister, deoarece educatia sexuala si mentinerea sanatatii organelor genitale nu este un lucru de ignorat. Depistarea unor boli cu trasmitere sexuala sau a uneia grave precum cancerul poate depinde de cum ne obisnuim a face aceste vizite si cand o facem pe prima.

Medicii ginecologi sustin ca nu pot spune o varsta anume la care este indicat sa se faca prima vizita. De cele mai multe ori depinde de varsta la care o persoana isi incepe viata sexuala. Daca si fetele care sunt virgine pot sa treaca pragul unui astfel de cabinet daca acuza dureri menstruale extrem de mari sau tulburari ale acesteia, dureri ale ovarelor. In aceste cazuri poate fi vorba de existenta unor chisturi ce pot insemna, netratate fiind o amenintate pentru o viitoare sarcina. Asadar, in acest caz este recomandata sa se faca o prima vizita la ginecolog.

De cele mai multe ori, mai ales daca este vorba despre o varsta frageda, mama este cea care isi insoteste fiica pentru a avea un prim control. Dar prezenta ei nu este obligatorie, de cele mai multe ori medicii si psihologii nu recomanda mama ca insotitor daca relatia dintre cele doua nu este apropiata.

Fetele ce nu au o relatie buna cu mama vor ascunde unele amanunte doctorului, amanunte ce pot face diagnosticarea mai usoara. Uneori este mai indicat ca o buna prietena, matusa sau chiar iubitul sa insoteasca tanara la prima vizita la ginecolog. Multe dintre adolescentele care isi incep viata sexuala prefera chiar sa mearga singure.

Oricine ar insoti o tanara fata la un astfel de consul este important sa ii povesteasca, daca detine astfel de cunostinte, cum exact va decurge consultul sau cum se fac diversele analize asa cum este testul Papanicolau (analize ce pot depista cancerul de col uterin). Astfel este spulberata o parte din teama ce este legata si de faptul ca nu se stie cu exactitate ce se intampla.

ginecolog

Pentru a reduce si mai mult din teama se poate apela atunci cand se face prima vizita la ginecolog la un medic ce este femeie si nu la un barbat. Apoi trebuie avut in vedere ca aceasta consultatie nu este dureroasa si consta in analiza vulvei in primul rand, pentru a se vedea daca nu exista iritatii apoi trecandu-se la partea mai putin confortabila ce presupune examinarea colului uterin.

Citește și:  Cancerul faringian - Simptome si metode de tratament

Doctorul face acest lucru cu ajutorul unui instrument pe care il va introduce in vagin. Totul se va face extrem de usor si o data ce muschii abdomenului sunt relaxati nu este cazul ca aceasta operatiune sa fie dureroasa. Nu in ultimul rand, medicul va specifica ce trebuie sa faca pacienta si desigur ce operatiuni se pregateste sa realizeze. Un ultim lucru pe care medicul il mai face este sa palpeze burta avand doua degete in vagin si o mana pe abdomen, operatiune ce il ajuta sa depisteze eventualele malformatii sau unflaturi pe ovare sau trompe. In mare, astfel decurge prima vizita la ginecolog.

Luand in considerare ciclul menstrual, trebuie mentionat faptul ca vizita la ginecolog este indicat sa se faca imediat dupa aceasta. In ceea ce priveste pregatirea si toaleta sunt de mentionat urmatoarele: este recomandat sa se fac dus inainte de consult, nu se intretin raporturi sexuale cu cel putin 24 de ore inainte de ziua programarii si nici nu sunt folosite tampoane zilnice ce se introduc in vagin.

O data ce o tanara isi incepe viata sexuala este indicat ca vizitele la ginecolog sa fie facute in fiecare an. Pot aparea, mai ales daca partenerii sunt multipli, diverse boli si infectii ce trebuiesc tratate cat mai repede pentru a nu afecta sanatatea. Tot la o vizita la ginecolog se va face si palparea sanilor pentru a vedea daca sunt prezenti noduli si a preintampina astfel cancerul la san.

Nu in ultimul rand, la prima vizita la ginecolog medicul va pune o serie de intrebari de care pacienta nu trebuie sa se sperie si pentru care ar trebui sa fie pregatita. Este important ca aceasta sa isi cunoasca istoricul medicala. Apoi vor fi intrebari legate de ciclul mestrual, de regularitatea lui, de eventuale scurgeri vaginale, de sarcini sau intreruperi de sarcini (daca acestea au existat), metode de contraceptie folosite. O tanara care este virgina trebuie sa mentioneze acest lucru din primele momente, pentru ca in acest caz medicul nu va folosi anumite instrumente.

In concluzie, aceasta vizita trebuie privita ca una obisnuita, medicul este un prieten si este importanta colaborarea cu el, nu va durea nimic, medicul putand da sfaturi utile si avizate mai ales legate de metodele de contraceptie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.