Atacul de panica

0
81
Atacul de panica

Atacul de panica rezida intr-un dezechilibru brusc intre functiile organismului, respectiv intr-un acces de frica, ce se manifesta prin bataile accelerate ale inimii, dificultate in respiratie si senzatia de moarte, coroborata cu intensificarea unei frici fara rost, cel putin in aparenta, a unor temeri mai vechi, de aceasta data, mai intense. De fapt, cauza este, sa spunem asa, inca nedeslusita, atacul de panica fiind, mai degraba, un dezechilibru ce se traduce prin zdruncinarea functiilor vitale.

Cu alte cuvinte, atacul de panica poate surveni dupa o sperietura sau, de cele mai multe ori, se poate confunda cu senzatia pe care un om o poate avea dupa ce a trecut prin niste momente care i-ar fi putut lua viata lui sau altor persoane. Totodata, atacul de panica poate aparea pe neasteptate, insa, cunoscand antecedentele unei persoane, se poate aproxima momentul in care survine, indeosebi daca avem vreo legatura cu el.

In multele dintre cazurile raportate, acest acces de frica aparent nejustificata nu a fost inteles de celelalte persoane, cu atat mai mult cu cat manifestarile aferente nu s-au incadrat intr-un tipar al normalitatii. Oricum, acest acces de frica sau de mai multe temeri stranse intr-un singur moment, respectiv intr-o succesiune de momente este cauzat de sentimentele de ingrijorare pe care un om le are cu privire la o situatie sau la propria persoana. De regula, atacul de panica se manifesta prin trairi violente in gesturi, insa care nu prezinta niciun fel de risc, cel putin aparent, atat pentru persoana respectiva, cat si pentru ceilalti oameni dimprejur.

Chiar si asa, nu se exclude posibilitatea ranirii celorlalte persoane din jur, indeosebi daca vorbim de o forma oarecum severa a acestui acces de frica inca nedeslusita. Specialistii sustin ca atacul de panica intervine in acelasi timp cu anxietatea, respectiv tulburarea de acest gen, cu precadere in randul oamenilor care au trecut prin momente destul de dificile, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau sperieturi cu adevarat marcante. In acelasi timp, se spune ca, de fapt, este un fel de sistem ce reuneste frici trecute si prezente, declansandu-se, astfel, atacul care, raportat la situatia prezenta, uneori, poate parea exagerat si, bineinteles, total nejustificat.

De pilda, unii tineri sunt predispusi atacului de panica la anumite examene, fie ca s-au pregatit intens, fie ca nu s-a pregatit deloc. De fapt, acest cumul de temeri exagerate declansate brusc isi poate avea radacina, spun specialistii, intr-un anume moment trecut marcant pentru acea persoana. Oricum, situatia se poate agrava, pentru ca acel om poate avea, totodata, ganduri nu tocmai sanatoase, atat pentru integritatea lui psihica, cat si pentru integritatea fizica a celorlalti oameni.

Citește și:  Care sunt cauzele si simptomele difteriei cu localizare laringiana si cum se poate trata aceasta afectiune?

atac de panica

Specialistii au incercat sa determine in mod clar si precis cateva cauze care ar putea declansa un atac de panica. Ei s-au rezumat atat la cauze cu un corespondent in trecut, cat si la cele cu un corespondent in prezent. Spre exemplu, unul dintre cei mai frecventi factori declansatori este consumul excesiv de alcool sau chiar de stupefiante foarte puternice si periculoase deopotriva.

In acest caz, atacul de panica se poate manifesta nejustificat si urmarile pot fi cu adevarat dramatice, aici intrand chiar si ranirea altor persoane, aparent fara niciun motiv real, ori crima. Un alt factor sau cauza ar putea fi fumatul excesiv. Explicatia specialistilor, in acest sens, consta in faptul ca oamenilor care fumeaza mult le creste nicotina din sange, acesta fiind, pana la urma, si radacina unui astfel de acces de panica.

Ca o paranteza, atacul de panica nu este perceput de specialisti ca fiind chiar un cumul de frici ce declanseaza panica, ci, mai degraba, un cumul de frici care se manifesta prin panica. Cu alte cuvinte, persoana respectiva isi manifesta frica irational, mai ales daca ne referim la una trecuta, prin panica nejustificata si care, in fond, ii poate pune viata in pericol.

Tot specialistii au spus ca o alta cauza ar fi chiar stresul cronic, respectiv perioadele stresante pot da nastere unor atacuri de panica. In aceste conditii, accesele se pot explica, mai ales daca vorbim despre o persoana care nu are un trecut din acest punct de vedere.

De regula, atacurile de panica sunt spontane, ca si in celelalte cazuri, insa pentru absolut toate persoanele care au trecut prin perioade stresante realizeaza ca tocmai au avut un atac de panica, adica o iesire nu tocmai rationala si, cel mai probabil, vor incerca sa se stapaneasca pe viitor. De asemenea, cauzele pot fi si medicale, cum ar fi tulburarile neurologice, adica epilepsia, afectiunile cardiace sau chiar astmul bronsic.

Din fericire, multe persoane au reusit sa inteleaga implicatiile atacurilor de panica, in acelasi timp, propunandu-si stapanirea lor pe viitor, cu atat mai mult cu cat simptomele erau deranjante, de la transpiratie abundenta la greata si frisoane. Daca situatia se complica si atacurile de panica sunt din ce in ce mai frecvente si intense, se recomanda consultarea unui medic de specialitate, cum ar fi medicul de familie, psihiatrul sau chiar psihologul. Acestia, dupa caz, pot recomanda o medicatie adecvata in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.