O planta foarte asemanatoare cu spanacul de gradina este spanacul-ciobanului (Chenopodium bonus-henricus) care creste in zonele cu pajisti ierboase, la marginea drumurilor, in regiunile cu pasuni de munte, in apropierea stanelor de oi, la altitudini cuprinse intre 260-2600 m.
Aceasta specie de spanac face parte din familia Chenopodiaceae si apare in toata Europa. In popor este cunoscuta si sub denumirea de talpa-gastei ciobaneasca. Este o planta perena, care creste pana la inaltimea de 10-80 cm si poate fi recunoscuta usor dupa aspectul ei prafuit. Are tulpina neramificata, dreapta, acoperita de perisori, cu frunze mari, lungi de 5-11 cm si late de 3-9 cm, de forma triunghiulara si cu margini ondulate.
Frunzele dispuse pe partea superioara a tulpinii sunt intotdeauna mai mici. Pe ramurile scurte din varful tulpinei apar florile mici, hermafrodite, de culoare rosie-maronie, de 2-3 mm. Fructele sunt de forma unor capsule ovale, carnoase si suculente atunci cand sunt coapte, de culoare maronie sau neagra. Spanacul-ciobanului infloreste in perioada lunilor iunie-septembrie.
Cercetatorii arheologi au descoperit seminte de spanacul-ciobanului in asezamintele umane scoase la iveala si care datau inca din Epoca Fierului. Aceasta planta se consuma inca din Antichitate – frunzele sale erau folosite la piure, ciorbe, supe, la preparate pe baza de carne si diferite salate.
De la aceasta planta se consuma frunzele, doar cele tinere si fara pete provocate de larve, care se recolteaza din luna mai pana in august. Nu este recomandat ca frunzele sa fie uscate, ele trebuie utilizate in stare proaspata. Acestea sunt apreciate foarte mult pentru continutul lor bogat in vitamine (C si K1), clorofila, acid folic (vitamina B9), substante nutritive si minerale, mai ales fier, iod si calciu.
Aceasta planta este considerata mai buna decat spanacul cultivat, deoarece nu contine acid oxalic si are proprietati mineralizante, vitaminizante, depurative, emoliente si laxative. De aceea este recomandata persoanelor care sufera de boli renale si reumatismale.
Vindeca anemia si constipatia datorita proprietatilor sale deosebite si continutului de vitamine. Ranile mai putin grave pot fi tratate cu ajutorul unor cataplasme realizate din frunze proaspete de spanac, care in prealabil au fost spalate si tocate. In caz de abcese se recomanda ceaiul din frunze proaspete sau comprese locale cu frunze abia culese.
Frunzele de spanacul-ciobanului se consuma ca aliment si se utilizeaza sub forma de decoct. Sucul proaspat se realizeaza prin stoarcerea frunzelor de spanacul-ciobanului. Are proprietati vitaminizante deosebite, de aceea este bine sa se bea doua pahare de suc pe zi.