Febra si frisoane

0
568
Febra si frisoane

In general, febra este un simptom medical care se manifesta prin cresterea temperaturii organismului peste cea normala, peste 37°C. O persoana care are febra poate prezenta sau nu alte simptome. Desi are temperatura corporala in crestere este posibil ca sa aiba senzatia de frig (frisoane), sa prezinte o crestere a pulsului si tremurari.

Daca febra dureaza mai mult de doua zile sau daca temperatura corpului este mai mare de 38ºC la un copil de 3-6 luni, trebuie solicitat ajutorul medicului. Acasa sunt recomandate sa se bea multe lichide, sa se ia paracetamol sau aspirina. Nu este indicat sa se dea aspirina unui copil, doar multe lichide. Daca un copil nu bea suficiente lichide, el poate necesita rehidratare intravenoasa.

De obicei febra este provocata de infectiile bacteriene si virale, ea nu este o boala in sine, este raspunsul organismului la o anumita boala.

In cazul aparitiei in mod brusc a febrei, temperatura creste la 39-41ºC, in anumite situatii apare durere de cap, frisoane, diaree, stare de rau, tuse seaca, rinoree, durere de muschi, durere de dinti, durere de articulatii – este cazul unei gripe sau al unui alt tip de infectie virala. Tratamentul consta in consum mare de lichide si multa odihna.

Daca apar dificultati de respiratie si febra dureaza mai mult de doua zile, trebuie apelat la medicul specialist care va prescrie un tratament adecvat. Exista posibilitatea ca gripa sa duca la infectii secundare. Astfel, mai ales la persoanele varstnice, la copii, la fumatori si la cei cu boli cronice, poate sa apara pneumonia.

La un copil cu varsta de 11- 12 ani poate sa apara febra si frisoane insotite de tuse uscata, durere articulara, tumefierea mandibulei, eruptie, secretie nazala sau ochi rosii. Aceste simptome semnaleaza prezenta unor diferite boli ale copilariei, ca de exemplu: rubeola, rujeola, infectii in urechi, angina difterica, oreion sau varsat de vant. Trebuie mers la medic pentru a primi un diagnostic exact si un tratament corect. Adultii care nu au facut niciodata bolile copilariei, nu trebuie expusi la oreion, rujeola, varsat de vant, deoarece aceste boli sunt contagioase si se manifesta intr-o forma mai grava la varsta lor.

Citește și:  Osteoporoza și cauzele pierderii densității osoase

febra

Febra poate fi insotita de durere in gat, durere de spate, durere pelvica, uneori varsaturi, diaree, greata, durere in piept in momentul respiratiei, tuse. Aceste simptome indica diferite infectii – faringita, laringita, amigdalita, infectie la rinichi, infectie la vezica urinara sau o boala pelviana. De asemenea, pot fi si cazuri mai grave de: bronsita, gastroenterita, malarie, pneumonie sau chiar SIDA. Tratamentul depinde de fiecare boala in parte. Pentru un diagnostic corect trebuie mers la medic. In cazul infectiilor bacteriene sunt recomandate antibioticele.

Meningita este o afectiune grava, care se manifecta prin febra si frisoane, insotite de o durere intensa de cap, voma, greata, confuzii, somnolenta, sensibilitate la lumina. Aceasta, daca nu este tratata la timp, poate duce la complicatii mari, uneori provoaca ireversibile leziuni neurologice. Pentru infectiile bacteriene sunt prescrise de catre medic diferite antibiotice, iar pentru infectiile virale sunt recomandate analgezice. Rehidratarea intravenoasa se face in ambele cazuri.

Un caz care necesita chemarea medicului de urgenta este febra cu convulsii si frisoane. Pielea devine cianotica, mai frecvent la copii decat la adulti. Prin tamponare cu apa calduta se scade febra. Aceste convulsii febrile nu sunt crize epileptice, insa examinarea medicala (mai ales la copii) trebuie facuta si in acest sens pentru a exclude aceasta posibila afectiune.

Un abces dentar (care este un focar de infectie) poate determina febra, o durere pulsatila a fetei la atingerea dintelui. Uneori apar si ganglioni limfatici tumefiati. Tratamentul de urgenta dat de medicul stomatolog urmareste impiedicarea intinderii infectiei, lezarea mandibulei sau in cazuri mai grave infectia sangelui.

Starile febrile pot sa apara si ca o reactie la un medicament. In acest caz se face un control medical si se schimba medicamentul. Unele antihipertensive si penicilina pot provoca stari febrile.

Soarele puternic si caldura mare pot cauza insolatie sau supraincalzire. De asemenea, febra poate sa apara la un copil ce este imbracat prea gros. Si exercitiile fizice intense pot mari un anumit timp temperatura corpului peste normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.