Planta medicinala Salvia

0
535
Planta medicinala Salvia

Salvia este o planta care este folosita in medicina de mai bine de doua milenii. Denumirea ei este foarte sugestiva, ea referindu-se la proprietatile miraculoase si tamaduitoare ale salviei.

Pe teritoriul Romaniei, salvia a aparut inca din Antichitate si creste in arealele de campie din sudul si vestul tarii. Salvia nu rezista la temperaturi scazute, astfel incat este nevoie ca ea sa fie cultivata. Frunzele si florile plantei sunt pline de uleiuri volatile.

Moduri de preparare

Pulberea din salvie se obtine prin tocarea frunzelor. Mixtura va fi pastrata in borcane, la locuri racoroase si fara prea multa lumina. Dupa 14 zile, puteti lua cateva lingurite pe zi, inainte de a manca altceva.

Tinctura se salvie este obtinuta din cateva zeci de linguri de pulbere, peste care se adauga aproximativ jumatate de litru de alcool alimentar. Dupa ce combinatia rezultata va macera (se lasa aproximativ 14 zile pentru acest lucru). Cand timpul a trecut, veti filtra lichidul si il veti pune in sticle mai mici. Nu aveti nevoie sa luati mai mult de una-doua linguri, diluate in apa, in fiecare zi. Dintre beneficiile acestei tincturi, cele mai importante sunt acelea ca functioneaza ca un stimulator al memoriei, dar si ca un reglator al hormonilor din organismul nostru.

Uleiul de salvie este rezultatul din combinarea a 500 de mililitri de ulei de masline si a catorva linguri de parti aeriene de salvie, care au fost tocate inainte. Dupa aproximativ 14 zile, filtrati mixtura si puneti cateva zeci de picaturi de ulei volatil de salvie. Pastrati compozitia in locuri ferite de lumina.

Vinul din salvie se face din alaturarea vinului alb si a 15-20 de linguri de pulbere de salvie. Dupa trei saptamani de macerat, se strecoara si se ia aproximativ doua-trei lingurite inainte de fiecare masa. Este foarte benefic pentru ca actioneaza ca un stimulent al apetitului de mancare. In plus, el este bun si pentru astenie, pentru cei care au astm, dar si in cazul racelii sau a gripei.

Otetul de salvie se fabrica in urma macerarii a 75 de grame de frunze de salvie, care sunt puse intr-un litru de otet de mere. Rezultatul obtinut este utilizat in bolile digestive, dar si la reumatisme sau pentru starile de oboseala sau de stres.

salvie

In ce boli putem folosi salvia

In urma cu doar cativa ani, cercetatorii au descoperit ca tratamentul pe baza de salvie poate impiedica aparitai bolii Alzheimer sau tratarea ei cu succes. Potrivit unor studii, cei care sufereau de aceasta problema si-au recapatat o parte din memorie prin consumul zilnic si regulat din aceasta planta.

Citește și:  Plante medicinale - Ploaia-de-aur (Forsythia suspensa)

Pentru cei cu boli digestive este bine sa se consume pulbere de salvie, in doze de trei-patru linguri pe zi, timp de aproximativ trei saptamani. Conform studiilor, salvia actioneaza ca un antibiotic pentru afectiunile intestinale.

Problemele respiratorii, cum ar fi bronsita, pot fi combatute prin consumarea infuziei de salvie, timp de o saptamana. De asemenea, se pot face si frectii utilizand otet de salvie.

Tulburarile si pierderile de memorie pot fi indepartate daca se va consuma pulbere de salvie, timp de o luna, de trei ori pe zi. Aceasta este foarte benefica pentru refacerea memoriei de

Cancerul la colon si cel de san pot fi invinse prin consumarea infuziei de salvie si de ulei de salvie. Aceste tratamente dureaza circa o luna si jumatate. In plus, ele lupta si impotriva oricarei alte afectiuni maligne.

Salvia in tratamentele externe

In cazul ranilor, puteti dezinfecta locul dureros aplicand tinctura de salvie, timp de o ora, pentru una-doua saptamani, daca ranile sunt mai grave.

Pentru eczeme infectioase, faceti spalaturi cu tinctura de salvie, apoi aplicati cataplasma cu salvie, pentru aproximativ doua ore. Frunzele acestei plante sunt antibacteriene.

Daca doriti sa va refaceti organismul si sa fiti mai revigorat, faceti bai cu infuzie de salvie, de doua-trei ori pe saptamana. In scurt timp va veti simti mai bine, veti fi mai bine din punct de vedere fizic si psihic si, in plus, corpul dumneavoastra va emana prospetime.

In cazul problemelor dentare, se utilizeaza frunzele de salvie, intrucat acestea au un rol de distrugere a infectiilor din cavitatea bucala si sunt si foarte bune calmante.

Cand nu este bine sa folositi salvia

Nu este recomandat ca persoanele cu diverse sensibilitati digestive sa consume salvie, sub orice forma, intrucat pot aparea complicatii de natura convulsiilor. In plus, epilepticii nu au voie sa foloseasca salvia.

Uleiul volatil este recomandat doar persoanelor peste 10 ani.

La diabetici, daca se doreste consumarea de salvie, va trebui sa se supravegheaza nivelul glicemiei cat de des cu putinta.

Femeile care alapteaza nu pot consuma salvie, intrucat aceasta planta este recunoscuta pentru faptul ca opreste lactatia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.