Bambusul – planta decorativa si miracol nutritiv

0
699
Bambusul - planta decorativa si miracol nutritiv

Bambusul nu este doar o planta de ornament asa cum ar parea. Acesta se foloseste si in medicina, industria textila, in bucatarie, la instrumente sau in constructii. Aceasta planta face parte din familia Poaceae, fiind o planta exotica. Unele specii de bambus au o inflorire anuala in timp ce altele infloresc mult mai rar, ajungand sa infloreasca si la distante de 120 de ani de la sadirea lor. Inflorirea reprezinta apogeul aceste specii pentru ca mai apoi aceasta intra in declin.

Bambusul provine din Asia, insa astfel de paduri pot fi gasite si in America centrala sau in Africa. In cultura asiatica, aceasta planta reprezinta bunastarea, fericirea si, nu in ultimul rand, sanatatea aceluia care detine o astfel de planta. Plantele de bambus primite cadou semnifica iubire neconditionata, aceasta fiind totodata si o planta ce semnifica iubirea. Si in arta Feng Shui-ului pantele de bambus au un loc special, spunadu-se ca in casele in care se gasesc acestea va aparea si norocul.

Aceste plante sunt foarte usor de ingrijit, necesitand doar multa apa. Bambusii raman mereu verzi si nu sunt sensibili la caldura sau soare. Decorarea cu bambus este la moda anul acesta, bambusul fiind potrivit atat camerelor decorate in stil japonez, cat si celor cu un aspect mai high tech.

Cum ai grija de bambus?

Plantele de bambus sunt foarte frumoase, iar verdele lor puternic le poate transforma in detalii de decor placute si inmiresmate. Pentru a avea grija de aceste plante nu trebuie sa aveti in vedere decat cativa factori pentru ca acestea nu sunt deloc pretentioase. Bambusii au frecvent nevoie de apa de ploaie sau apa filtrata, ei fiind plante acvatice.

Nu folositi apa de robinet pentru ca aceasta contine substante chimice precum clorul, care sunt daunatoare plantei. Trebuie sa aveti grija si unde veti lasa planta sa creasca. Aveti grija sa nu o introduceti in apa contaminata, de aceea este bine sa spalati bine vasul pe care il veti folosi si nu uitati sa il curatati periodic de apa.

bambus

Bambusul trebuie pus cat mai aproape de ferestre pentru ca are nevoie de lumina. Aveti grija insa sa nu il expuneti vara la prea multa lumina solara pentru ca acesta poate muri din cauza caldurii si a razelor puternice de soare. Nici ingrasamintele nu sunt prea bune pentru bambus, pentru ca acestea pot duce la ingalbenirea tulpinii si a frunzelor. Aveti grija ca omizile sa nu ajunga la bambusi si hraniti planta cu o solutie de apa si ingrasamant special la un interval de doua luni.

Citește și:  Leacuri sub formă de comprese, care răcoresc corpul în zilele calde de vară

Intrebuintarile bambusului in medicina si gastronomie

Bambusul are si intrebuintari ceva mai putin obisnuite pentru europeni. Daca deja este de notorietate faptul ca lemnul de bambus este folosit ca si parchet sau material brut de constructii, acesta se pare ca ajuta si la sanatate. In medicina chineza se foloseste bambus pentru tratarea infectiilor si pentru vindecare. Aceasta planta este o bogata sursa de potasiu cunoscuta pentru gustul dulce si sursa de nutrienti si proteine. Secretia silicioasa din celulele plantei de bambus este folosita drept tonic pentru bolile respiratorii.

Stiati ca bambusul este folosit si in gastronomie, printre partile sale comestibile aflandu-se mugurii si mladitele?

Planta este folosita de obicei in mancaruri asiatice si se vinde in supermarketurile din Asia sub diverse forme: taiat, rondele, proaspat sau la conserva. Mugurii de bambus in forma lor fermentata devin un ingredient important in felurile de mancare din Himalaya. In Nepal se prepara o masa din muguri de bambus fermentati amestecati cu sofran si ulei, gatit cu cartofi si insotind orezul. In Indonezia ramurelele de bambus sunt taiate in rondele si fierte cu lapte de cocos gros si mirodenii. Rasina de bambus tanar poate fi fermentata pentru a se face un fel de vin dulce sau o bautura usoara.

Pe langa aceste intrebuintari in bucatarie, bambusul este transformat si in ustensile pentru gatit, linguri, furculite sau betisoare. In prezent, bambusul este considerat materie prima ecologica din care pot fi facute ustensile de bucatarie si a devenit o alternativa la ustensilele obisnuite.

Fie ca il folositi sub forma de obiect decorativ, material de constructie sau poate in gastronomie, planta de bambus ramane la fel de frumoasa, puternica si rezistenta, dovedindu-se a fi chiar un bun aliat al sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.