Rozmarinul – planta medicinala

0
274
Rozmarinul - planta medicinala

Rozmarinul este o planta medicinala cu proprietati calmante si antiseptice, care se gaseste in tara noastra. Aceasta planta, pe numele latinesc tradus in Roua de mare, a stat la baza Apei Reginei Ungariei, una dintre cele mai frumoase ape de frumusete din secolul 17. O legenda legata de aceasta planta spune ca inaintea reginei Isabela a Ungariei a aparut un inger care i-a oferit acesteia reteta unui elixir pe baza de rozmarin care ar fi ajutat la recuperarea sanatatii reginei la cei peste 70 de ani ai sai. Pana la izbucnirea Revolutiei Franceze, aceasta apa de toaleta s-a raspandit in intreaga Europa.

Se spune ca rozmarinul pus sub perna ar alunga cosmarurile. Superstitiile mai spun si ca acesta pastreaza toate  amintirile si de aceea era impetit la cununiile mirilor, simbolizand legamintele pe care cei doi si le-au jurat unii altora.

In medicina naturista, de la rozmarin se folosesc frunzele, varfurile florale si tulpina. Pentru a avea un efect optim in tratamente, se recomanda ca floarea sa fie culeasa la primele semne de inflorire.

Rozmarinul se foloseste sub forma de infuzie de flori, fierbandu-se intr-un litru de apa aproximativ 3 linguri de floare, care se lasa la infuzat timp de cinci minute. De asemenea, poate fi facut si decoct: o mana mica de rozmarin se fierbe timp de cinci minute intr-un litru de apa. Si maceratul de flori este utilizat in medicina naturista, astfel ca planta este fiarta o mana la un litru de apa dupa care se pune timp de 2 ore la soare pentru limpezire.

Citește și:  Băi de șezut cu varză și usturoi pentru hemoroizi – Una din cele mai bune metode pentru tratarea hemoroizilor

La ce foloseste rozmarinul

rozmarin

Aceasta planta joaca rol de tonifiant, prevenind scaderile bruste de oboseala. In plus, stimuleaza foarte bine memoria. In perioadele de sesiune si inaintea examenelor, este recomandat ceaiul de rozmarin. Pentru a scapa de dependenta de cafea puteti incerca ceaiul de rozmarin. Si bolnavii de artrita pot folosi planta in baie, adaugand infuzie de planta amestecata cu salvie in timpul baii.

Ceaiul de rozmarin este folosit ca si calmant, cate doua cani pe zi timp de zece zile facand minuni in cazul nervozitatii. Inainte de culcare puteti bea o cana de ceai din aceasta planta pentru a scapa de insomnii si a avea un somn linistit.

Rozmarinul joaca si rol digestiv, putand fi consumat sub forma de ceai dupa mesele copioase. Functiile hepatice sunt ajutate, iar digestia se face mai repede. Si tulburarile digestive minore, durerile de cap pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de rozmarin. In vederea stimularii functiilor biliare se serveste o ceasca de decoct in fiecare dimineata pe stomacul gol.

Un bun antiseptic si antitusiv, ceaiul de rozmarin ajuta si in accesul de tuse sau in crizele de astm. La calmarea plamanilor actioneaza parfumul sau imbietor care elibereaza bronhiile si nasul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.