Alunul de padure (Corylus avellana) – Uleiul vegetal de alune

0
380

Alunul de padure (Corylus avellana)
Alunul de padure

Alunul de padure este un arbust inalt de cel mult 5 m care creste in Europa si Asia. Are denumirea stiintifica de Corylus avellana si apartine de familia Betulaceae. Acest arbust creste pe terenuri necultivate, in paduri de foioase dar si pe terenuri abandonate. In prezent este cultivat atat in scop ornamental cat si pentru fructele sale, binecunoscutele alune.

In scop terapeutic se foloseste coaja, frunzele, matisorii (sau florile masculine) dar mai ales fructele (alunele). Toate sunt apreciate pentru continutul lor de substante active: ulei esential, numeroase vitamine (A, C, E, B1, B2), substante flavonoide, rasini, substante amare, sitosterol, zaharoza, betulina, acid stearic, tanin. Alunele au un continut mare de calorii, doar 100 g alune au 650 calorii. De asemenea alunele contin grasimi, fibre, carbohidrati, vitamine (B1, B2), minerale (mai ales calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu). Matisorii, coaja, fructele si frunzele au proprietati astringente, nutritive, febrifuge, diaforetice, tonice, aperitive.

Lemnul de la alunul de padure este durabil, frumos, moale, rezistent la mucegai, folosit la fabricarea unor obiecte de mobilier dar si la realizarea unui carbune bun calitativ, foarte apreciat de artisti.

Alunul de padure (Corylus avellana), Uleiul

Uleiul de alune este unul din cele mai apreciate uleiuri vegetale datorita proprietatilor sale nutritive. Se realizeaza prin presarea la rece a miezului de alune, fara a se pierde astfel substantele active din compozitia acestuia. Are o nuanta de culoare galben ca de chihlimbar, gustul aromat, delicat, de alune si se reamarca prin efectele sale remineralizante si antioxidante. In cosmetica se foloseste ca demachiant natural in curatarea tenului si purificarea acestuia, dar mai ales in vindecarea acneei. Este un bun remediu pentru arsuri solare, eczeme, fiind foarte eficient datorita proprietatilor antiinflamatorii, astringente si vindecatoare in general.

Uleiul de alune este bogat in omega-3 si omega-6, substante flavonoide (cu rol antiinflamator), fitosteroli (care ajuta in prevenirea bolilor cardiovasculare). De asemenea este reminalizant, datorita continutului de calciu, seleniu, vitamina E, B1, B2, B6, PP. Are efecte foarte bune in tratamentul teniei, hipotensiunii arteriale, insomniei, tahicardiei, dispneei, stresului, aritmiei, psihozelor, calculilor biliari si impotentei. Poate fi utilizat si in amestec cu alte uleiuri vegetale, atat in scop gastronomic cat si medical.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here