Arborele Acaju – izvor de sanatate

0
3517
Arborele Acaju - izvor de sanatate

Arborele acaju, cunoscut ca si mahon, produce nucile caju sau acaju atat de indragite si totodata scumpe. Aceste nuci au o aroma bogata si detin proprietati nutritive, fiind considerate delicatese. Nici nu este de mirare, deci, ca acestea sunt mult mai scumpe decat nucile obisnuite sau alunele.

Caju este cea mai exotica nuca, fiind o ruda indepartata a fisticului si mango-ului. Arborele cu acelasi nume este originar din estul Braziliei si a fost adus si in India si in estul Africii odata cu aventurile exploratorilor portughezi.

Arborele acaju este cultivat in general in zone cu climat tropical, iubeste caldura si campiile si nu se dezvolta bine daca se afla pe teritorii mai inalte de 600 m de nivelul marii. Copacul iubitor de caldura ajunge de obicei la inaltimi de 6-7 metri, insa in cazuri rare poate atinge si 15 metri. Daca temperaturile ajung la mai putin de 25 grade C pe timpul iernii, arborele ajunge sa inghete.

Cum se culeg nucile caju

Dupa ce copacul infloreste, pe peduncul se formeaza fructul: o para de culoare galbena sau rosie ce poate ajunge la lungimi de 10 cm, care are la varf nuca. Nucile acaju sunt de fapt semintele arborelui, acestea fiind separate de fruct dupa cules. Nucile sunt uscate la soare si mai apoi prajite in nisip foarte fierbinte sau pe placi speciale de metal care ajuta la eliminarea substantelor toxice din uleiul de acaju. Din fructul caju se fac  de obicei compoturi, vin, suc, sosuri, dulciuri sau muraturi.

Arborele acaju produce nuci care sunt clasificate dupa ce sunt culese si prajite. Dupa eliminarea coajei, acestea sunt puse pe categorii si nu sunt vandute niciodata necojite. Coaja semintei nu este insa aruncata, din aceasta fiind facut uleiul de caju folosit pentru a impregna lemnul spre a-l proteja impotriva putreziciunii.

Citește și:  Medicina naturistă - Vezi ce afecțiuni tratează liliacul (Syringa vulgaris)

De ce sunt bune nucile caju?

arbore de caju

Aceste nuci au un gust special si delicat si sunt bogate in proteine (21%), grasime (47%), vitamina B1, riboflavina B2, carbohidrati (22), caroten si acid nocotinic.

Nucile caju sunt bogate in carbohidrati si proteine, contin vitamina A, B1, B2, zinc, fier, fosfor si calciu. Vitaminele acestor nuci sunt de ajutor in schimbul de acizi grasi si proteine in organism, in scaderea colesterolului din sange si in intarirea sistemului imunitar. In plus, acestea ajuta la activitatea normala a sistemului cardiovascular. Nucile caju sunt utilizate si ca adjuvant in ameliorarea durerilor dentare.

Semintele arborelui acaju sunt considerate o buna resursa de fibre si proteine, avand grasimi mono-nesaturate care ajuta la o buna functionare a inimii. Acestea sunt, de asemenea, si o buna sursa de Vitamina B, potasiu, seleniu, cupru si fosfor.

Nucile caju sunt mai sarace in grasimi decat alte tipuri de nuci, insa din cauza ca sunt vandute decojite, prajite si sarate sau indulcite, acestea ajung sa contina mai multe grasimi decat nucile obisnuite. Acestea sunt folosite in special in bucataria indiana, insa ajung sa fie utilizate si sub forma de unt fin, mult mai bun decat untul de arahide.

Arborele acaju ofera lumii o bogata sursa de proteine, grasimi sanatoase si vitamine, atat sub forma de seminte/ nuci, cat si sub forma de compot, dulceturi, deserturi si sosuri gustoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.