Mandarina si proprietatile ei benefice pentru sanatate

0
1036
Mandarina si proprietatile ei benefice pentru sanatate

Mandarina este fructul unui arbust mereu verde care ajunge la inaltimea de 5 m. Acesta este originar din Asia si face parte din familia Rutaceae.

Mandarina este cunoscuta si sub denumirea de clementina si tangerina. Denumirea de clementina vine de la numele unui calugar misionar Clement Rodier care a cultivat acest micut arbust in Algeria.

Arbustul are ramurile spinoase, coroana rotunjita si simetrica, cu frunzele verzi lanceolate, florile albe, grupate si foarte parfumate. Fructele sunt mici, rosii-portocalii, se coc repede si sunt rezistente la frig.

Proprietatile si utilizarea mandarinei

  • Proprietatile mandarinei sunt asemanatoare cu ale portocalei, doar ca are mai putine minerale si un continut mult mai mic de acid citric.
  • Mandarina contine brom de aceea este un bun sedativ al sistemului nervos.
  • De asemenea fructele contin proteine, lipide, fibre, acid folic.
  • Comparativ cu portocalele, mandarinele au pulpa mult mai dulce.
  • Au un continut mare de vitamine (A, B, C, PP) si minerale (fier, magneziu, potasiu, fosfor, calciu), de aceea sunt recomandate persoanelor care sufera de anemie si astenie.
  • Coaja fructului contine un ulei esential care calmeaza, intarzie procesul de imbatranire si ajuta in starile de anxietate sau insomnie.
  • Acest fruct ajuta in reglarea tensiunii arteriale, in boli de oase si intestin, deoarece contine calciu, potasiu si fibre.
  • Previne raceala datorita continutului mare de vitamina C.
  • Unii specialisti sustin ca mandarina are proprietati anticancerigene. Astfel, ei recomanda un pahar de suc de mandarine zilnic, care protejeaza inima si reduce riscul de a face cancer la ficat.
  • Mandarinele sunt folosite in tratamente cosmetice, pentru curatarea tenului.
  • Consumate zilnic mandarinele purifica organismul, stimuleaza si ajuta la buna functionare a metabolismului.
  • Uleiul de mandarine este foarte eficient pentru masajul corporal, combate celulita. Dupa tratament, pielea este hidratata si neteda.
  • Fructele rezista la temperatura camerei 3 zile, iar la frigider 10-12 zile.
  • Manadrinele se decojesc foarte usor si sunt cele mai consumate citrice, pentru ca au un gust dulce si foarte placut.
  • Datorita proprietatilor benefice nenumarate, se recomanda ca acest fruct sa se manance in mod regulat.
Citește și:  Celula, de la fundamentele teoretice la celulele stem

In Japonia se cultiva un soi de mandarine – satsuma (Citrus reticulata var. unshiu), care are pulpa mai suculenta, nu are samburi si se aseamana foarte bine cu mandarinele obisnuite (Citrus reticulata var. reticulata). Acest soi este foarte apreciat ca planta ornamentala, pentru culoarea verde a frunzelor mari, de foma eliptica si cu varful ascutit, pentru florile albe, mici, parfumate si datorita persistentei in timp a fructelor mici, portocalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.