Melancolia de iarna, Seasonal Affective Disorder (SAD)

0
257
Melancolia de iarna, Seasonal Affective Disorder (SAD)

Seasonal Affective Disorder (pe scurt SAD sau melancolia de iarna) reprezinta o depresie cronica care apare si se intensifica in lunile de toamna si iarna si se amelioreaza primavara si vara. Medicii psihiatri considera aceasta afectiune ca fiind o tulburare afectiva sezoniera distincta si conform statisticilor, afecteaza o mare parte din populatie si in special femeile.

In ultimii ani s-a incercat aflarea cauzelor care determina aceste tulburari si pana in prezent nu se stie exact care ar fi acestea, insa exista cateva sugestii care fac referire la influenta luminii asupra organismului si mai ales a melatoninei (hormon eliminat de glanda pineala, dar produs si de celulele epiteliale, limfocite, maduva osoasa, tractul gastro-intestinal, retina).

Expertii au ajuns la concluzia ca persoanele care sufera de melancolia de iarna au in exces acest hormon in organism sau sunt sensibile la nivelurile normale ale acestui hormon. De asemenea, unii considera ca nivelurile crescute de serotonina si dopamina care transmit semnale celulelor nervoase pot declansa anumite tulburari afective sezoniere. Nivelul scazut de serotonina creste nevoia de carbohidrati si persoanele sunt afectate de tulburari de somn si depresie.

Principalele simptome ale melancoliei de iarna:

  • Unele persoane dorm prea mult, altele se trezesc prea repede sau nu pot adormi.
  • La un moment dat persoana se simte atat de obosita, incat nu mai poate avea un stil de viata normal.
  • Apar stari de iritabilitate si depresie.
  • Datorita consumului mare de dulciuri si carbohidrati (pe care ii cere organismul in exces) se ajunge la cresterea in greutate si supraalimentarea organismului.
  • Datorita faptului ca este deprimata persoana care sufera de melancolia de iarna nu simte nevoia sa socializeze si nu mai are o activitate sociala ca in alte anotimpuri.

Aceasta tulburare se poate repeta in fiecare iarna, an de an daca nu este tratata corespunzator.

Una dintre principalele metode de tratament este terapia cu lumina. Sunt cunoscute tratamentele cu lumina puternica si cele cu lumina slaba. In primul caz persoana trebuie sa stea dimineata in fata unei lampi cu lumina fluorescenta o anumita perioada de timp, dar care sa nu fie la fel de stralucitoare cum e lumina zilei. In al doilea caz se foloseste o lumina slaba care va fi aprinsa cat persoana inca doarme si treptat este intensificata.

Se face o sesiune normala de 30 de minute la 2 ore, astfel se trateaza si se previne depresia. Persoanele care iau anumite medicamente sau au probleme oculare trebuie sa intrebe un medic daca au voie sa foloseasca aceasta terapie. Foarte important este ca aceasta terapie sa fie facuta pana la capat. Daca este intrerupta, simptomele care tin de depresie revin.

Citește și:  Există semne care să prevestească o sincopă? Iată ce trebuie să știi despre pierderea bruscă a cunoștinței

In combinatie cu terapia cu lumina sau separat se pot folosi antidepresivele care se iau doar la recomandarea medicului. Acestea, din primele 1-3 saptamani, ajuta persoana depresiva sa se simta deja mai bine. Intotdeauna tratamentul antidepresiv trebuie inceput cu o doza mica si apoi aceasta va fi crescuta treptat.

Melancolia de iarna

In acest fel se vor reduce efectele secundare de tipul: durerea de cap, greata, diareea, pierderea poftei de mancare, starile de nervozitate, de anxietate, somnolenta. Medicamentele trebuie luate dupa ce s-a consultat un medic in prealabil si nu la intamplare.

Persoanele care sufera de aceasta tulburare afectiva de ani de zile trebuie sa apeleze la terapia de familie – unul dintre tipurile de psihoterapie foarte eficient in acest caz.

Metode de tratament care pot fi aplicate acasa:

Cea mai importanta metoda este activitatea fizica. Cei care sunt activi in timpul zilelor de iarna dobandesc o alta stare de spirit si au mai multa energie. Cateva exercitii fizice sau chiar o simpla plimbare pe jos poate fi de folos si un bun inceput.

In fiecare saptamana timp de 5 zile trebuie sa se face exercitii fizice timp de 30 minute/ zi. Acestea vor ajuta persoana sa se simta mult mai bine, ii vor accelera bataile inimii. Exercitii se pot face si timp de 10 minute de 3 ori pe zi. Medicii recomanda exercitiile fizice pentru intarirea muschilor, pentru scaderea in greutate sau pentru a obosi in mod placut.

Acasa fiecare persoana poate acorda o atentie deosebita dietei. Un regim alimentar sanatos si o dieta echilibrata este cel mai bun tratament pentru a iesi din depresie si aceste tulburari afective sezoniere. Una din plantele medicinale cu efecte benefice este sunatoarea, aceasta este renumita pentru proprietatile ei antidepresive.

Exista si o serie de medicamente care sunt recomandate de medici si care se iau in doze mici si ajuta la eliminarea simptomelor. Foarte important este ca in momentul cand se folosesc medicamente antidepresive sa nu se ia si sunatoare, deoarece se poate ajunge la reactii secundare.

Persoanele care sufera de melancolia de iarna trebuie ajutate de cei apropiati lor. Ele trebuie sa fie linistite, sa petreaca mult timp in compania celor dragi, sa faca un anumit sport impreuna cu ele, sa se bucure de plimbari impreuna, sa poarte conversatii placute, sa rada mult si sa fie incurajate sa-si ia medicamentatia prescrisa de medic.

De obicei in cazul acestei boli persoanele nu merg la medic, ele cred ca pot face singuri fata simptomelor, insa trebuie sa stie ca depresia necesita tratament, nu trece de la sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.