Ce este fibromialgia si care sunt metodele de tratament?

0
909
Ce este fibromialgia si care sunt metodele de tratament

Fibromialgia reprezinta un sindrom ce se defineste printr-o tulburare complexa care se manifesta prin dureri generale musculo-scheletice, prin tulburari de somn, oboseala cronica, depresie si stare de rigiditate dimineata.

Acest concept de fibromialgie a devenit popular din anul 1970 si reprezinta o durere non-reumatica. Principalul simptom grav al fibromialgiei este durerea si este un motiv important pentru care sa se solicite asistenta medicala. Zonele deosebit de dureroase sunt numite ,,puncte de durere”.

De regula durerea apare in tot corpul, in muschi si articulatii, in zona gatului, spatelui, umerilor, soldurilor, mainilor si picioarelor. Persoana in cauza devine obosita, este afectata de stresul fizic si emotional, nu reuseste sa aiba un somn linistit, are dificultati de mers, simte durere chiar si in cele mai mici miscari pe care le face – cand deschide usa, ridica o geanta, etc.

Uneori fibromialgia este confundata cu artrita sau cu o boala articulara insa nu este adevarat, ea nu este o forma de artrita deoarece nu provoaca leziuni si inflamtii la nivelul articulatiilor, tesuturilor si muschilor. Totusi fibromialgia poate afecta capacitatea persoanei bolnave de a desfasura anumite activitati zilnice pentru ca produce dureri severe si creeaza o stare de oboseala cronica. Cele mai afectate persoane sunt cele care au varsta cuprinsa intre 20-60 de ani. Riscul de aparitie al acestei boli la femei este mai mare decat la barbati.

In tratamentul acestei boli medicii recomanda medicamente speciale nu inainte de o evaluare clinica a simptomelor bolii, a severitatii durerii si a depistarii unor boli psihice.

Simptomele bolii includ deseori: dureri de cap, insomnie, sindromul de colon iritabil, atacuri de panica, tulburari de personalitate, tulburari depresive, anxietate si probleme de memorie. Oboseala si insomnia sunt cele mai frecvente simptome de care se plang pacientii. Deseori bolnavul este mai obosit dupa ce se trezeste decat inainte de a merge la somn. Durerile sunt simetrice, bilaterale si se amelioreaza prin caldura si masaj.

Citește și:  Amelanchierul-oval (Amelanchier ovalis) are un continut mare de vitamine

durere in tot corpul

Mai ales dimineata apare rigiditate si durere mai mare in jurul articulatiilor, mai ales in zona capului si la gat. La nivelul extremitatilor mainilor si picioarelor apare sentimentul de greutate, amorteli, furnicaturi si durere. De asemenea, la picioare apar crampe si parestezii. Aceste simptome sunt agravate de stres, inactivitate, schimbari de vreme, de starea de oboseala sau de activitatea fizica excesiva.

Medicii asociaza debutul acestei boli cu anumite evenimente din viata pacientului: interventii chirurgicale, traumatisme, probleme si schimbari familiale, stari emotionale si factori de stres.

Foarte eficiente sunt medicamentele antidepresive triciclice. Acestea au rolul de a reduce durerea, de a relaxa muschii si de a imbunatati somnul. Atentie totusi la efectele secundare ale acestor medicamente, se iau doar la recomandarea medicului.

Alprazolamul administrat intr-o anumita doza recomandata de medic si eventual combinat cu ibuprofenul este foarte eficace in cazuri de fibromialgie. Clonazepamul ajuta pentru calmarea durerilor nocturne.

Medicamentele antiinflamatorii de tipul Voltaren sau Ibuprofen sunt foarte eficiente, mai ales cele sub forma de unguente sau creme.

Pe termen lung se poate face si un tratament fitoterapeutic, sau se pot aplica terapii prin masaj, cu ultrasunete, acupunctura si exercitii yoga. Exercitiile fizice regulate aerobice au un efect benefic asupra bolnavilor de fibromialgie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.