Stiati ca aromaterapia invinge gripa si raceala?

0
399
Stiati ca aromaterapia invinge gripa si raceala

Medicii specialisti in aromaterapie ne invata ca puterea de aparare a organismului este strans legata de echilibrul corpului, de sanatatea sistemului digestiv, a tesuturilor organismului si forta mintii. Aromaterapia ne ajuta impotriva gripei si racelii, in prevenirea si ameliorarea simptomelor acestora.

In aromaterapie se folosesc diferite uleiuri aromatice care au proprietati eficiente in tratamentul racelii, gripei, a bronsitei si altor boli.

Impotriva gripei se folosesc uleiurile aromatice de lamaie, arbore de ceai si eucalipt. Acestea au proprietati dezinfectante si sunt in acelasi timp relaxante. Se pot folosi in apa de baie sau pulverizate in camera. La primele simptome de gripa se pregateste o cada cu apa calda, se dauga 4 picaturi de ulei de arbore de ceai, se face o baie de 15 minute, apoi corpul se sterge cu un prosop moale, se imbraca o pijama din bumbac si se sta in pat la caldura acoperit cu o patura groasa.

In picioare se pun sosete de lana. Pentru camera pacientului se pulverizeaza un amestec alcatuit din 100 ml alcool, 20 picaturi ulei de eucalipt sau lamaie, 15 picaturi ulei de arbore de ceai.

Uleiurile aromatice trateaza si raceala. Se fac inhalatii cu vapori obtinuti din urmatorul amestec: la 1 litru apa clocotita se adauga 3 picaturi ulei de eucalipt si 3 picaturi ulei de arbore de ceai. Se acopera capul cu un prosop si se inhaleaza vaporii cate putin la fiecare 2 ore. Inainte de culcare este indicat sa se faca inhalarea cu ulei de lavanda. La 1 litru apa clocotita se pun 4 picaturi ulei de lavanda si se inspira vaporii timp de o ora. Acestia au rol de ameliorarea simptomelor de raceala dar si de calmare, astfel ca somnul va fi mai odihnitor.

Baia cu ulei de eucalipt si menta ajuta in tratamentul racelii. Se realizeaza urmatorul amestec: 2 linguri de lapte, 2 linguri de miere de albine, 2 linguri ulei de menta, 4 picaturi ulei de eucalipt, 1 picatura ulei de rozmarin, 1 picatura ulei de pin. Se adauga acest amestec in apa de baie care nu este bine sa fie foarte fierbinte. Se sta in apa timp de 15 minute, apoi corpul se sterge bine cu un prosop moale si se sta in pat acoperit de o patura calduroasa.

Angina pectorala poate fi tratata cu mirodenii si uleiuri aromatice. Pentru amigdalite se floseste uleiul de catina care ajuta la lubrifierea gatului. Se unge zona amigadalitelor cu acest ulei de 4 ori pe zi. Pentru gargara se pregateste un amestec din 250 ml apa calduta, 1 lingura de lapte si 4 picaturi ulei esential de lamaie.

Citește și:  Ce presupune artrita reumatoidă și care sunt efectele acestei afecțiuni?

Gatul umflat si dureros se trateaza cu un amestec din 1 lingura de miere de albine si 1 lingura de scortisoara. Se ia o cantitate foarte mica (cat un varf de cutit) din acest amestec si se tine putin in gura, apoi se inghite incet.

aromaterapia

Tusea se amelioreaza cu ajutorul uleiurilor aromatice. Se freaca zona exterioara a gatului si a asternului cu o solutie preparata din urmatoarele ingrediente: 4 linguri alcool medicinal, 1 picatura ulei de cedru, 2 picaturi ulei de pin sau brad. Se fac inhalatii cu vapori obtinuti din urmatoarul amestec: la 1 litru apa clocotita se adauga 2 picaturi ulei de menta, 2 picaturi ulei de lavanda, 2 picaturi ulei de eucalipt si 2 picaturi de bergamota. Se inspira acesti vapori parfumati timp de 15 minute.

Uleiul de susan ajuta in tratamentul astmului si al bronsitei. Se unge zona pieptului cu putin ulei cald si se maseaza usor. Acest tratament ajuta in cazuri de hipotermie si frisoane, combate febra, ajuta la eliminarea mucozitatii vascoase a aparatului respirator.

Baia cu cimbru la picioare ajuta in tratamentul frisoanelor, ridica temperatura corpului.

Infuzia cu seminte de anason este recomandata atat adultilor, cat si copiilor. Se bea calda, cu inghitituri mici, are efect in calmarea tusei, ajuta la descarcarea mucozitatii.

Condimentele ajuta la cresterea temperaturii corporale. Se pune apa intr-un bol mare, se adauga jumatate de lingurita de ghimbir, piper negru si se amesteca. Se bea cate putin, cu inghitituri mici. Acest tratament se face la recomandarea unui medic, nu este indicat in cazurile de ulcer gastric.

Ceaiul de coriandru ajuta in ameliorarea simptomelor de raceala. Se adauga 2 lingurite de seminte de coriandru la 250 ml apa si se lasa sa stea timp de 8 ore. Apoi se filtreaza si se bea cate putin, cu inghitituri mici.

Un alt ceai pe baza de coriandru recomandat pentru raceala este cel in amestec cu ghimbir si chimen. Se pune in 200 ml apa o lingurita de seminte de coriandru, pulbere de chimen si ghimbir si se fierbe 5-10 minute. Se filtreaza si se bea rece, cu inghitituri mici, de 3 ori pe zi.

Temperatura in camera persoanei care sufera de gripa sau raceala trebuie sa fie placuta si confortabila. Camera sa fie aerisita, sa ofere un mediu sanatos, astfel trebuie evitate incaperile umede si reci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.