Metode de tratament pentru fisura anala

2
2929

Fisura anala este o afectiune care apare destul de des ca rezultat al bolilor colonului, a hemoroizilor, constipatiei cronice, accidentarilor anusului, tulburarilor circulatorii ale anusului, caracteristicilor anatomice ale structurii rectului, stilului de viata sedentar, alimentelor foarte condimentate, diareei sau colitei. Fisura este in forma de fanta si apare in partea de jos a mucoasei anusului, este dreapta si cu marginile netede.

Principalele simptome care apar sunt: sangerarea in timpul tranzitului intestinal, spasme la nivelul sfincterului anal, durere in timpul scaunului sau dupa acesta, puroi in canalul anal, infectie, abces acut, sangerare. De asemenea apar stari de insomnie, nervozitate, iritabilitate si constipatie. Fisura anala poate fi acuta (apare in mod spontan) sau cronica (se vindeca greu, in cateva saptamani sau chiar luni).

Tratamentul pentru fisura anala are in vedere in primul rand eliminarea starii de durere, a inflamatiei si a spasmului sfincterului, vindecarea fisurii si normalizarea scaunului (eliminarea constipatiei sau a diareei cronice, in functie de caz). In situatii acute medicii aplica un tratament cu medicamente (analgezice, antiinflamatoare, cicatrizante si antiseptice) iar in cazuri mai grave aleg metoda chirurgicala.

Pentru relaxarea sfincterului anal se folosesc unguente pe baza de nitroglicerina, deoarece acestea au efecte bune in eliminarea spasmelor. Acest tratament este foarte important deoarece poate preveni ischemia si perturbarea fluxului sanguin – care pot sa apara datorita spasmelor sfincterului anal. Foarte important este sa se aplica o cantitate mica de unguent pe baza de nitroglicerina, dozele mari pot da efecte secundare – ameteli si dureri de cap.

In unele cazuri pacientii sufera de constipatie, de aceea lor le sunt recomandate medicamente laxative care ajuta la videcarea acesteia. Reziduurile solide pot da anumite traumatisme si cauza fisuri anale sau agrava pe cele care deja exista.

Baile cu apa calduta in care se adauga o solutie slaba de permanganat de potasiu au efect bun in vindecare. Acest tratament se face de 2 ori pe zi timp de 15 minute.

Pentru realaxarea si eliminarea spasmelor sfincterului anal se foloseste un tratament cu injectarea toxinei botulinice.

Medicamentele antibiotice ajuta la combaterea infectiilor.

Nifedipinul este un medicament care ajuta si in cazul de fisura anala. El are un efect asemanator ca si unguentul cu nitroglicerina de care am spus mai sus si anume calmeaza spasmele sfincterului anal.

Citește și:  Care sunt tulburarile de comportament la persoanele in varsta?

Pentru calmarea durerilor medicii recomanda anumite medicamente analgezice, sub forma de pastile care se iau pe cale orala. De asemenea exista si medicamente de forma unor unguente si supozitoare care ajuta in vindecarea fisurilor anale. Un bun remediu este si utilizarea uleiului de catina.

Dieta are o importanta mare in tratamentul acestei afectiuni si a altor boli. Alimentatia trebuie sa ajute in combaterea constipatiei, sa previna formarea rezidurilor fecale rigide care ar putea provoca leziuni pe suprafata peretelui canalului anal. Sfecla rosie fiarta amestecata cu ulei vegetal ajuta in vindecarea constipatiei.

Dieta pentru fisura anala:

  • Sunt recomandate: painea din faina de secara si grau, supa de legume si carne, supa de varza si cea din sfecla rosie, fasolea, mazarea verde, carnea de curcan fiarta, carnea de pui fiarta, in general carnea slaba fiarta, fructele de mare, pestele cu continut redus de grasimi, varza murata acra, muraturile, anumite legume, smochine, prune, caise, sucuri de fructe, mierea de albine, iaurt, lapte, branza de vaci, uleiuri vegetale cum este cel de floarea-soarelui sau de masline, sucuri de morcovi si fructe.
  • Sunt interzise: supa de suc de rosii sau bulion, pilaful, carnea grasa, conservele si carnea afumata, carnea de gasca, pestele gras, conservele din peste, usturoiul, ceapa, ciupercile, ridichile, guliile, afinele, nucile, ciocolata, gutuia, smantana, grasimile animale, hreanul, piperul, mustarul, cafeaua, ceaiul tare, cacao, bauturile carbogazoase, alcoolul, berea, alimentele condimentate, amare, sarate, acre, iritante pentru tractul gastro-intestinal.

Metoda chirurgicala presupune eliminarea fisurii anale si se aplica in cazurile cronice cand celelalte tratamente nu reusesc sa vindece leziunile la nivelul canalului anal. Operatia tine o jumatate de ora, perioada de spitalizare este de 1-2 zile, iar perioada de vindecare si recuperare tine 21-28 de zile.

Metoda cu dispozitivul Surgitron are avantajul de a reduce timpul operatiei, pierderile de sange in timpul interventiei, a ameliora durerea si scadea inflamatiile in perioada de dupa operatie, de prevenire a unor complicatii si recidive ale afectiunii. Indiferent de metoda de tratament aceasta trebuie indicata de medic si aplicata imediat in dorinta de a ameliora starea rea de disconfort si de a evita aparitia altor complicatii destul de grave.

2 COMENTARII

  1. Cea mai buna metoda de tratare a fisurii anale este tratamentul naturist. Acest tratament naturist consta in efectuarea unor bai de sezut dupa care trebuie aplicata o crema, desigur tot pe baza de plante ( eu am fost extrem de multumita de crema de la Hemostop ). Desigur trebuie mentinuta si o dieta alimentara foarte bine pusa la punct. Va doresc multa sanatate.

  2. am fost operata in 10 decembrie 2015 de fisura anala…..dureroasa, groaznic…..recuperarea? tot asa de greu, maninc totul dat prin blender, sa fie crema, folosesc ulei de parafina (pun in mincare si o lingura seara la culcare)…..tot mai este singe in scaun la 3-4 zile,dureri mari dupa scaun… cit va dura si regimul si vindecarea nu stiu …nimeni nu-ti da indicatii ce anume sa maninci, ce sa faci, cum sa te tratezi, nimic nu gasesti nicaieri……

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.