Cu toții experimentăm anumite traume ale pandemiei de COVID-19, fie că este vorba de anxietate, depresie, somnolență sau alte stări rele de sănătate. Somnolența excesivă ne deranjează pe unii dintre noi, în mod frecvent. Stresul constant creat de pandemia de coronavirus și lipsa de somn ne provoacă o stare de oboseală și epuizare, în timpul zilei. Care sunt simptomele somnolenței, cauzele ei și când ar trebui să consultați un medic pentru a primi un tratament corect, puteți afla în acest articol.
Navigare rapidă în articol:
- Somnolența în timpul zilei
- Somnolența excesivă și bolile sistemului nervos
- Boala Parkinson și tulburările de somn
1. Somnolența în timpul zilei
Principalele simptome ale somnolenței sunt:
- Stări de iritabilitate, dificultăți de concentrare și atenție, probleme de memorie
- Scăderea capacității de atenție, lipsă de energie, dificultatea de a sta treaz
- Viteza de reacție redusă, scăderea poftei de mâncare.
Oboseala și somnolența sunt simptome frecvente asociate cu anumite boli (ex. Parkinson, scleroză multiplă, obezitate, schizofrenie, lupus, fibromialgie, hipotiroidism, cancer), dar și cu alți factori.
Somnolența excesivă în timpul zilei apare din cauza tulburărilor somn-veghe, care au un impact negativ asupra ciclului somnului și anume:
- Sindromul picioarelor neliniștite
- Apneea de somn.
Alte cauze ale somnolenței sunt anxietatea, depresia și în general tulburările de sănătate mentală.
Hipotiroidismul provoacă stări de somnolență
Oamenii care suferă de tulburări ale glandei tiroide pot avea stări de somnolență, oboseală, slăbiciune, toleranță scăzută la efort, tendința de a crește în greutate, piele uscată, senzație de frig, încetineală psihomotorie, constipație. În acest caz, oamenii ar trebui să meargă la medic pentru a urma un tratament pentru combaterea bolii glandei tiroide.
Apneea de somn
Pacienții cu apnee de somn se trezesc noaptea și apoi, în timpul zilei se confruntă cu stări de somnolență excesivă, oboseală, dureri de cap, tulburări de dispoziție, tulburări de memorie, probleme de concentrare. Și în acest caz este necesară consultația la medic, deoarece fără tratament apneea de somn poate crește riscul de boli cardiovasculare și deces.
Sindromul de oboseală cronică
Acest sindrom este greu de suportat și nu dispare odată cu odihna. Sindromul produce simptome precum: stare generală de rău, scăderea memoriei, dificultăți de concentrare, dureri de cap, dureri articulare și musculare. Acest sindrom apare la mulți oameni și necesită tratament medical, deoarece agravarea lui are o acțiune debilitantă asupra celor care îl au.
Tulburări ale picioarelor neliniștite
Această tulburare de mișcare provoacă simptome mai ales noaptea și apare pe fond genetic în 60% din cazuri, spun specialiștii. Cauzele nu sunt în mod clar identificate, însă boala apare și la persoanele tinere, cu vârsta de 20-30 de ani.
Sindromul de picioare neliniștite afectează calitatea somnului și deci produce somnolență excesivă. O cauză a sindromului poate fi și deficitul de fier, spun medicii. De asemenea, sindromul apare la pacienții care suferă de boli tiroidiene, insuficiență renală, Parkinson, artrită reumatoidă, diabet zaharat, neuropatie periferică, boli ale măduvei spinării.
2. Somnolența excesivă și bolile sistemului nervos
Somnolența din timpul zilei poate fi o manifestare a unei boli a sistemului nervos. Majoritatea persoanelor cu stări de somnolență în mod frecvent pot avea adesea parte de mult stres, probleme la locul de muncă și în viața personală.
Cauzele pot fi și modificări ale stilului de viață sau factorii fiziologici. De exemplu, poate fi vorba despre lipsa somnului, oboseala cronică, sensibilitatea la schimbările climatice bruște. Alte cauze pot fi de tip patologic, ca de exemplu:
- Boli ale sângelui, anemie, hipotensiune, tulburări metabolice, tulburări hormonale
- Consecințe ale unor boli cerebrale, depresie, menopauză
- Diferite perioade de criză, narcolepsie.
Când apar simptome ale acestor boli este momentul să mergeți la medic. Somnolența este un simptom frecvent al acestor boli, deci trebuie luat în serios, nu trece de la sine.
Pentru combaterea bolilor sistemului nervos este nevoie de un tratament recomandat de un medic neurolog sau psihoterapeut.
Anxietatea și depresia
Foarte mulți oameni simt stări de depresie, stres și anxietate din cauza răspândirii infecției cu coronavirus. Oamenii suferă de oboseală pandemică, de epuizare psihică și somnolență excesivă. Problema apare atunci când stresul este de lungă durată și produce probleme de somn, de alimentație, afectând starea de dispoziție și de sănătate.
Depresia provoacă modificări ale stării fizice și psihice. Studiile clinice arată că mulți oameni au tulburări de somn, somnolență excesivă în timpul zilei, dureri de cap, dureri de spate și de umeri, amorțeli ale corpului, stări de greață, pierderea poftei de mâncare și chiar tulburări menstruale în cazul femeilor. Specialiștii spun despre depresie că este și o suferință care provoacă simptome fizice și psihice.
Cel mai frecvent simptom la persoanele cu depresie este tulburarea somnului, care produce somnolență excesivă. Statisticile arată că rata persoanelor cu tulburări de somn a crescut de la 80% la 100%. Principalele tulburări de somn sunt insomnia, hipersomnia, ce apar în cazuri de depresie.
Aceste persoane ar trebui să meargă la medic pentru a primi un tratament adecvat. Dacă încearcă să ignore problema de sănătate și continuă să aibă probleme de somn, atunci este greu să scape de depresie și este posibil ca lipsa de somn să le afecteze starea de sănătate.
3. Boala Parkinson și tulburările de somn
Studiile clinice arată că la persoanele cu Parkinson se deteriorează calitatea somnului. Ele au stări de somnolență în timpul zilei, din cauza tulburărilor de somn. Și insomnia este un simptom al acestei boli. Prin urmare, cei care suferă de Parkinson, se simt mereu obosiți și lipsiți de energie, din cauza problemelor de somn.
Anumite dificultăți create de această boală (cum sunt cele de răsucire în pat, durere, distonie, tremurături, rigiditate, sau nevoia de a merge la baie) pot afecta calitatea somnului. Pacienților cu Parkinson le este greu să-și relaxeze mușchii în timpul somnului. Ei au mișcări bruște, reacții ale corpului mai ales atunci când visează. Sindromul picioarelor neliniștite apare la acești pacienți, ei au simptome îndeosebi seara provocate de această suferință, din cauza lipsei de odihnă. De pildă, simt nevoia de a mișca picioarele și au senzații de furnicături, amorțeală, mâncărimi, ce trebuie ameliorate prin tratament.
Cei care au astfel de simptome pot cere sfatul unui medic pentru a primi tratament în reducerea simptomelor și îmbunătățirea calității somnului.
Anumite medicamente pentru boala Parkinson pot avea efecte secundare, pot provoca somnolență, deci este recomandat să citiți cu atenție prospectul lor.