Cedrul-albastru este un copac din nordul Africii, din Muntii Atlas, Algeria si Maroc, cultivat in regiunile cu clima calda mai ales in scop decorativ. Face parte din familia Pinaceae sau Pinacee si are denumirea stiintifica de Cedrus atlantica.
Acest copac vesnic verde creste pana la inaltimea de 25-40 m si are coroana piramidala cu ace in nuante de culori gri-argintii sau verzi-albastrui. De la ele probabil ii vine si denumirea de cedrul-albastru. Lemnul de cedru este foarte rezistent la poluare cu gaze, la praf si daunatori, iar roadele sale sunt necomestibile.
Rasina de cedru-albastru este considerata datatoare de viata, ea protejeaza lemnul impotriva ciupercilor, virusilor, bacteriilor, insectelor si altor daunatori. Aceasta ,,seva” are proprietati vindecatoare si o aroma deosebita de aceea este numita ,,balsam aromatic”. Prin procesare speciala se obtine uleiul esential de cedru-albastru care este cunoscut inca din Antichitate pentru proprietatile sale miraculoase. Are culoarea galbuie, este uleios si ofera o aroma speciala balsamica cu note de camfor, lemn de rasinoase si gust amar.
In vremuri de demult in templele din Egiptul Antic se folosea acest ulei esential in tratamentul tulburarilor de nervi si a depresiei. De asemenea din ele se preparau lotiuni folosite pentru intinerirea pielii. Egiptenii foloseau uleiul de cedru-albastru si pentru imbalsamarea mortilor.
Uleiul de cedru-albastru este utilizat in scop medicinal pentru efectele sale antiinflamatorii, expectorante si emoliente in afectiuni ale sistemului respirator. Este recomandat in cazuri de astm, tuse pentru ca ajuta in ameliorarea crizelor acestora si reduce inflamatiile mucoasei nazale. Poate fi utilizat in cazuri de artrita reumatoida pentru ca amelioreaza durerile si inflamatiile articulatiilor.
Ajuta la eliminarea toxinelor si cresterea rezistentei organismului. Se poate face masaj corporal cu 10-15 picaturi de ulei de cedru-albastru si 30 ml ulei de migdale dulci, sau inhalatii caldute cu 1-2 picaturi de ulei de cedrul-albastru la 0,5 litri apa timp de 5-10 minute. Local se pot aplica comprese cu un amestec din 5 picaturi de ulei la 200 ml apa calduta.
Pentru uz intern se foloseste doar la recomandarea unui medic specialist. Nu este indicat femeilor care alapteaza sau sunt insarcinate, nu trebuie utilizat in combinatie cu alcool. Cand se aplica pe piele da o reactie naturala de racoare si furnicaturi.
In aromaterapie poate fi combinat cu ulei de esential de lemn de trandafir sau grapefruit. Pentru calmarea starilor de nervi si relaxarea organismului se pun 4-7 picaturi de ulei esential in apa de baie si se sta timp de 15 minute. Se poate face masaj corporal cu 10-15 picaturi de ulei de cedru-albastru in amestec cu 30 ml ulei de migdale dulci. Pentru echilibru energetic si emotional se folosesc 4-7 picaturi in arzatoare de ulei. Aceste tratamente au efecte calmante, sunt indicate persoanelor care au stari de frica, nervozitate, confuzie si depresie. Creeaza o senzatie de incredere si calm, confort, siguranta si relaxare a organismului.
In cosmetica uleiul de cedru-albastru este folosit pentru mentinerea pielii tinere un numar mai mare de ani, pentru cresterea elasticitatii acesteia. Ajuta in tratamentul afectiunilor dermatologice, vindeca infectiile fungice, dermatita si altele. Are efect de calmare a mancarimilor si de ameliorarea inflamatiilor si iritatiilor, ajuta la vindecarea rapida a ranilor si fracturilor.
Poate fi utilizat in tratamente capilare deoarece ajuta la cresterea parului si combaterea matretii. Pentru ten se recomanda masajul facial cu 3-5 picaturi de ulei de cedru-albastru in amestec cu 10 ml ulei migdale dulci. In tratamentul celulitei se folosesc 15 picaturi de ulei de cedru-albastru in amestec cu 30 ml ulei de migdale.