Nuca este un fruct bogat in calorii, vitamine si minerale

0
2690
Nuca este un fruct bogat in calorii, vitamine si minerale

Nuca este fructul unui copac de origine asiatica cultivat inca din vremuri de demult in Europa, care poate creste inalt de 15-20 m, mai ales in zonele cu dealuri impadurite, cu vii, gradini si livezi. Are denumirea stiintifica de Juglans regia si apartine de familia Juglandaceae. Are frunzele asezate alternativ, divizate intr-un numar de 5 pana la 9 foliole de forma ovala, cu marginea fara zimti si perisori la nervurile de pe partea inferioara. Perioada de inflorire este la sfarsitul primaverii, in luna mai, iar perioada de coacere a fructelor este in lunile octombrie-noiembrie.

In scop terapeutic de la nuc se recolteaza foliolele – frunzele fara petiol – mai ales la inceputul lunii mai, cand sunt fragede. Acestea au culoare verde-inchisa, gust usor amarui-astringent, miros aromat. Ele nu trebuie depozitate in pungi de plastic si nici tinute presat in cosuri deoarece se ajunge la brunificarea lor si pierderea proprietatilor. Ele trebuie puse cat mai repede la uscat, astfel isi vor pastra timp indelungat culoarea naturala. Dupa uscarea lor in locuri curate si bine aerisite, se depoziteaza in saculeti de hartie. Din 3 kg de frunze abia culese se obtine 1 kg de frunze uscate.

Ceaiul din frunze de nuc este un preparat care ajuta in tratamentul diabetului zaharat, in scaderea glicemiei din sange si a tensiunii arteriale. Pentru afectiuni dermatologice ale pielii sunt recomandate baile in care s-a adaugat infuzie de frunze de nuc. Frunzele si cojile verzi de nuca au proprietati antiinflamatorii, antiseptice si digestivo-stimulatoare.

Nuca este un fruct care are multe calorii, are in compozitia sa apa, vitamine (A, B, C, PP), materii grase si azotate, cenusi, celuloza, cupru, zinc, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, sulf. Datorita proprietatilor sale vermifuge, antisifilitice, antidiuretice, laxative, nutritive este indicata persoanelor care sufera de diabet, diaree, dermatoze, litiaza urinara, tuberculoza, paraziti intestinali, incontinenta urinara sau urinare involuntara.

Frunzele de nuc contin vitamina A, B1, C, D, E, caroten, cobalt, uleiuri esentile, taninuri, pigmenti, saruri minerale, acizi organici, fier de aceea sucul sau infuzia din frunze de nuc are proprietati vindecatoare si medicinale deosebite. Frunzele de nuc sunt apreciate pentru proprietatile lor tonifiante, hipoglicemice, de distrugere a viermilor intestinali, depurative, antimicrobiene, atidiabetice, hemostatice si astringente deoasebite.

Sucul de nuci verzi se prepara astfel: se culeg fructele verzi atunci cand sunt bogate in elemente active si sunt cele mai sanatoase, se taie cu un cutit invelisul solid si astfel ramane doar miezul suculent si inca necopt. Acesta este bogat in minerale si vitamine. Fructele se taie rapid felii si se pun in borcane cu zahar (o parte zahar si doua parti fruct). Se acopera cu un capac si se pune la frigider si dupa o perioada de timp se obtine sucul natural verde, care poate fi utilizat proaspat sau pe parcursul intregului an.

Acest fruct se poate obtine usor si cu ajutorul storcatorului de fructe, adaugand la fel zahar in proportie de 1:2. Sucul de nuci verzi este foarte concentrat de aceea este bine sa se bea in cantitati mici. Pericarpul carnos de nuci verzi contine vitamina B si PP, acid ascorbic, uleiuri esentiale, acizi organici, zaharuri, alcaloizi, minerale, taninuri,caroten, proteine, iod, etc.

Citește și:  Scapă de durerile osteoarticulare cu planta gheara-diavolului

nuca

Sucul de nuci este utilizat la vindecarea ranilor atat externe cat si interne, cum este cazul ulcerului gastric sau duodenal, eroziunilor intestinului, de col uterin sau ale tractului gstro-intestinal. Prin proprietatile sale vindecatoare reduce durerea, scade inflamatia, opreste sangerarea, intareste vasele de sange si ajuta la imbunatatirea coagularii sangelui. Sunt recomandate 1-2 linguri de suc de frunze de nuc inainte de masa, de 3 ori pe zi.

Cei care sufera de diabet zaharat trebuie sa consume suc de nuci deoarece acesta ajuta la scaderea glicemiei si normalizarea nivelului de zahar din sange. Datorita cantitatii de fier si a altor elemente active este eficient in tratamentul anemiei, ajuta digestia si imbunatateste auzul si vederea. Este indicat in tratamentul unor boli de piele, a dermatitei atopice, acneei, psoriazisului si eczemelor.

Are efect antiinflamatoriu si antialergic, reduce pruritul, ajuta la lubrifierea pielii. Este indicat si in cazuri de malnutritie la copii, viermi intestinali si rahitism, poate fi amestecat cu sucul de mere, varza, morcovi si sfecla.

Un rol important il are sucul de nuci in tratamentul sau prevenirea bolilor coronariene, a aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, encefalopatiei si anginei pectorale. Datorita proprietatilor antivirale si antifungice sucul de nuc poate fi utilizat in tratamentul Candidei. De asemenea are proprietati vindecatoare pentru afectiunile glandei tiroide, mastitei, hemoragiilor interne. Mineralele si vitaminele din sucul de nuc au efect bun de vindecare si furnizeaza hormoni hemostatici.

In medicina populara infuzia din frunze de nuc este folosita in tratamentul unor boli precum sunt: colita, avitaminoza, hepatita, diabetul zaharat, gingivita, paradontoza, guta, sifilisul, acneea, durerea in gat, afectiunile gingiilor, tuberculoza, leziunile cutanate stafilococice si streptococice, viermii intestinali si tulburarile menstruale.

Uleiul de nuca prin continutul sau de aproximativ 84% acizi grasi polinesaturati are proprietati anticolesterolice mai bune decat uleiul de porumb si cel de floarea-soarelui. Uleiul este utilizat in masajul corpului, pentru tratamentul dermatozelor si rahitismului. In alimentatie uleiul de nuca nu trebuie folosit in exces, ci doar 20-40 ml zilnic.

In America de Nord creste un copac inalt de 30 m – nucul negru – care are denumirea stiintifica de Juglans nigra si face parte din aceeasi familie Juglandaceae. Acest copac apare in Europa doar in parcuri si gradini, este plantat pentru nucile sale mici dar mai putin gustoase care nu sunt recomandate pentru consum. Radacina copacului, frunzele si scoarta erau folosite in vremuri de demult in America la vopsirea fibrelor naturale.

Medicii recomanda consumul de nuci zilnic, deoarece acestea contin o cantitate mare de antioxidanti care au rolul de a proteja organismul de boli. Este bine ca nucile sa fie mancate crude, daca sunt prajite isi pierd proprietatile medicinale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.