Termenul de fitoestrogeni se refera la anumite substante estrogene care se gasesc in compozitia plantelor medicinale. Numarul fitoestrogenilor din fiecare planta variaza si se mareste pe masura ce planta se dezvolta si ajunge la maturitate, iar proprietatile lor se aseamana cu acele proprietati biologice ale estrogenilor endogeni, numai ca activitatea lor este mai slaba ca a acestora.
Fitoestrogenii sunt compusi vegetali care prin structura lor specifica sunt capabili sa se prinda de receptorii hormonilor sexuali feminini si chiar la un moment dat sa-i inlocuiasca. Conform cercetatorilor structura lor se aseamana cu cea a estrogenilor endogeni. Un lucru este cert ca fitoestrogenii nu sunt hormoni desi acest lucru s-a speculat o perioada de timp. Ei sunt neendocrini, au activitatea hormonala deoarece prezinta o structura la fel cu cea a hormonilor sexuali feminini. Pentru plante ei indeplinesc un rol de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete si IR.
Ce rol au fitoestrogenii pentru organism?
La femeile aflate la menopauza fitoestrogenii compenseaza nivelul de estrogeni care este scazut. La persoanele cu nivelul de estrogeni ridicat, grupa hormonilor foliculinici endogeni este inhibat de estrogenicele vegetale. Prin folosirea lor femeile pot renunta la medicamentatia specifica pentru ameliorarea simptomelor specifice menopauzei: bufeuri, insomnie, stare emotionala dificila si altele.
La unele femei pot sa apara tulburari hormonale o perioada de timp din cauza inhibitiei estradiolului. Acest lucru se intampla din cauza estrogenicelor vegetale care actioneaza la aceste femei (ce au ciclul normal si un optim raport intre progesteron si estrogeni).
Acesti compusi vegetali au efecte pozitive asupra metabolismului lipidic, ajuta in reglarea acestuia, poate scadea formarea de placi aterosclerotice si deci preveni bolile cardiovasculare.
Fitoestrogenii au rol in cresterea fluxului de sange, a absorbtiei de calciu, de fosfor si deci in reducerea osteoporozei. Mai mult decat atat ei combat fragilitatea osoasa deoarece reduc pierderea calciului si a fosforului din oase.
Fitoestrogenii pot provoca efecte negative asupra endometrului in cazul in care se administreaza in doze mari o perioada de timp care depaseste 3 ani. In rest, daca se folosesc in doze corecte si un timp scurt nu au efect nociv asupra organismului.
Fitoestrogenii ajuta la scaderea riscului aparitiei cancerului, ei nu cauzeaza modificari in tesutul uterin sau mamar cum fac estrogenii medicamentosi si cei endogeni. Aceste substante se administreaza fie in scop preventiv la persoanele predispuse la cancer sau intre pauzele de chimioterapie. Daca se iau substante estrogenice vegetale dupa declansarea cancerului si in timpul chimioterapiei se ajunge la o crestere tumorala ceea ce este foarte grav. De asemenea acesti compusi vegetali reduc riscul de a face cancer de piele si de colon.
Au proprietati antivirale, antidepresive si antibacteriene, ajuta in cresterea imunitatii, in protejarea organismului de infectii si intarirea acestuia mai ales la femei.
Care sunt principalele plante ce contin fitoestrogeni?
Exista foarte multe plante care contin analogi de hormoni feminini sau altfel spus au actiune estrogenica. Cele mai importante sunt cerealele si leguminoasele, ele cresc performantele fizice, au rol revitalizant si energizant asupra corpului.
Exemple de plante estrogenice: semintele imature de porumb, inflorescentele de trifoi rosu (sau Trifolium pratense), semintele de in, boabele de soia, florile de la curpenul de padure (sau Clematis vitalba), oregano, lemnul-duce, sunatoarea, partea aeriana de la ruscuta-de-primavara, frunzele de iedera (sau Hedera helix), inflorescentele de salvie, semintele incoltite de ovaz, smochinele, fasolea, semintele de floarea-soarelui, derivate din secara si din grau.
Fitosteroli cu activitate estrogenica apar in uleiul de masline, uleiul de susan, uleiul de nuca de cocos, uleiul de germeni de grau si uleiul de palmier.
Cei mai buni fitoestrogeni apar in soia. Isoflavonele apar sub forma de glicozide in compozitia plantei si au actiune benefica asupra florei intestinale. Soia ca si trifoiul rosu contin astfel de substante isoflavone care ajuta in prevenirea simptomelor neplacute caracteristice menopauzei. Soia este un produs alimentar care se poate consuma in cantitate mai mare, insa trifoiul face parte din categoria plantelor medicinale si deci trebuie folosit in doze mai mici si nu in mod continuu, deoarece nu se cunosc cu exactitate efectele sale pe termen lung.
Semintele de in sunt la fel de bune ca si cele care contin substante isoflavone. Inul are lignani, respectiv fitoestrogeni care au efecte similare isoflavonelor.
Fitoestrogeni apar si in lucerna insa efectul estrogenic la om este de multe ori pus sub semnul intrebarii. Acest lucru se datoreaza faptului ca la oile care consuma lucerna apar tulburari de reproductie din cauza acestor compusi vegetali.
Ghimbirul si telina au fitoestrogeni puternici. Telina se poate consuma fara probleme, ghimbirul insa in cantitate mica. Se poate prepara o salata din radacina de telina rasa, nuci maruntite si putin coriandru, cu soia, lamaie si ulei de masline.
Femeile cu tulburari menstruale pot folosi hameiul, care este un ingredient principal pentru obtinerea berii si care contine compusi fitoestrogeni dar in cantitate mai mica comparativ cu alte plante.
Semintele si invelisul boabelor de struguri rosii contin fitoestrogeni si au o importanta activitate antioxidanta asupra organismului.
In homeopatie se folosesc medicamente care contin fitoestrogeni si care sunt folosite in tratamentul unor boli si afectiuni.
Astfel produsul Mastodynon este un astfel de medicament recomandat femeilor care sufera de tulburari menstruale, de sindrom premenstrual, mastopatii, labilitate psihica, constipatie, cefalee, edeme ale picioarelor sau ale mainilor, migrene si infertilitate. Nu se foloseste de persoanele insarcinate sau care alapteaza, de alcoolici si suferinzi de boli hepatice.
Un alt medicament are numele de Klimadynon si este recomandat in probleme emotionale sau de natura neurovegetativa la femeile aflate la menopauza. De asemenea trebuie spus ca medicamentul are la baza extractul lichid de radacina de Black Cohosh care are efect pozitiv asupra metabolismului osos si nu provoaca proliferarea endometrului.
La barbati fitoestrogenii au efect negativ asupra spermei. Oamenii de stiinta au gasit legatura dintre calitatea spermei si soia, iar concluzia lor este ca modificarile sunt atat de mari uneori ca pot duce la infertilitate. Fitoestrogenii din produsele de soia pot afecta in rau spermatozoizii dar si organele genitale inainte de pubertate. De asemenea ei considera ca soia este periculoasa asupra fatului la care nu s-a format inca sistemul de reproducere.
In cazul in care nivelul de estradiol este redus la femei, fitoestrogenii poat ajuta la marirea sanilor, Ei se folosesc sub forma de creme si se aplica pe sani si actioneaza ca fitoestrogeni slabi. Intotdeauna insa efectul acestor compusi depinde de nivelul hormonal natural din organism. Daca nivelul de estradiol este ridicat, fitoestrogenii nu trebuie folositi pentru ca ar putea face mai mult rau decat bine.
noni face parte din categoria fitoestrogenilo?