Berea este cea mai populara bautura din lume si trebuie consumata in cantitate limitata, nu exagerat, pentru a avea efect bun asupra sanatatii organismului.
In urma unui studiu facut de cercetatorii de la Universitatea din Harokopio (din Atena) s-a ajuns la concluzia ca berea consumata in cantitate moderata este buna pentru sanatatea inimii. Conform acestora berea ajuta la eliminarea riscului de boli cardiovasculare si la imbunatatirea sistemului de aparare al organismului.
Explicatia se gaseste in combinatia de aminoacizi si alcool din bere. Studiul s-a facut pe un numar de 17 persoane care s-au oferit sa accepte respectivele teste. Voluntarii au baut bere cu alcool, bere fara alcool dar si alte bauturi alcoolice (cum este de exemplu vodca). Rezultatele s-au inregistrat si comparat intre ele.
Alcoolul are lipoproteine de densitate mare, care sunt cunoscute si drept colesterol bun. Acestea ajuta la indepartarea depozitelor daunatoare ale vaselor de sange. Desigur nu trebuie exagerat cu alcoolul, consumul trebuie sa fie redus (un pahar mic de 50 ml). Astfel se scade si riscul de tromboza.
Potrivit expertilor o halba de jumatate de litru de bere este benefica pentru inima. Aceasta cantitate nu trebuie depasita, ideea este sa se consume bere, dar in cantitatea stabilita de 0,5 litri (sau de 2 cani de bere). Astfel se ajunge la imbunatatirea starii vaselor de sange care ajung la inima si la relaxarea arterelor.
In acest mod se reduce coagularea sangelui, se previne formarea de cheaguri de sange si se imbunatateste circulatia sanguina. Prin consumul zilnic a 2 cani de bere se reduce cu pana la 50% riscul de a suferi un atac de cord. De asemenea, berea are efect benefic asupra emotiilor oamenilor, starii de spirit si comportamentului lor. Totul este sa nu se depaseasca aceasta cantitate moderata, de jumatate de litru.