Puterea flavonoidelor: Protecție cardiovasculară și anticancerigenă din natură

0
8

În ultimii ani, a fost incurajat consumul de alimente naturale, care conțin antioxidanți, flavonoide, vitamine, minerale, etc. Flavonoidele sunt compuși naturali de origine vegetală, care se găsesc în fructe, legume și alte alimente, precum: fructe de pădure, cacao, citrice, ceai verde, ceai negru, mere, aronia, merișoare, prune, cireșe, ceapă roșia, varză roșie, năut, fasole roșie, orz, mei, sorg, struguri roșii și negri.

Și plantele medicinale conțin flavonoide, ca de exemplu: menta, socul, păducelul, cimbrul, urzica, armurariu, coada-calului, frunzele de pătrunjel.

Flavonoidele sunt împărțite în: flavonoli, antocianine, flavonone, flavone, izoflavone. Acestea au efecte deosebite precum:

  • Flavonolii se numesc și catechine, au efecte anticancerigene și se găsesc în gutui, mere, caise, ceai din frunze de Camellia sinensis
  • Antocianinele au proprietăți importante (antimicrobiene, antiparazitare, neurologice, antioxidante, anticancerigene, antidiabetice, antiobezitate și antiinflamatorii) și pot fi luate din afine, vinete, aronia, soc, coacăze negre, struguri negri, mure, merișoare
  • Flavononele (narigenin, hesperetin) au proprietăți anticancerigene și se găsesc în citrice, mai ales în portocale și grapefruit
  • Flavonele (luteolina, apigenin) au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și se găsesc în ardei roșu, țelină, cimbru, lămâi, pătrunjel
  • Izoflavonele (precum genistein, daidzein) au efecte estrogenice și se găsesc în leguminoase.

Flavonoidele se remarcă prin efectele lor antioxidante, antiinflamatorii și antialergice. Aceste proprietăți contribuie la susținerea sistemului circulator și imunitar, la întărirea pereților vasculari, la protecția celulară împotriva radiațiilor ultraviolete.

Absorbția și distribuția flavonoidelor în organism

Prin consumul acestor alimente prezentate mai sus, flavonoidele ajung în stomac, apoi în intestinul subțire unde are loc metabolismul de fază I. În intestinul subțire sunt absorbite în celulele epiteliale, sunt supuse metabolismului de fază II, astfel formează metaboliți conjugați care intră în sânge prin vena portă. Prin intermediul circulației sanguine, ei sunt transportați în tot corpul.

Izoflavonele au activitate estrogenică și pot acționa asupra receptorilor de estrogen alfa (din endometru, uter, ovare, glanda mamară) și asupra receptorilor de estrogen beta (din rinichi, creier, vasele de sânge, oase, plămâni). În plus, izoflavonele pot reduce simptomele menopauzei.

Rolul flavonoidelor în susținerea sănătății cardiovasculare și cerebrale

Studiile cercetătorilor arată beneficiile consumului de flavonoide asupra sănătății vasculare și cerebrovasculare. Flavonoidele ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare și au acțiune pozitivă asupra funcției endoteliale, fluxului sanguin periferic și cerebral.

Prin introducerea de alimente bogate în flavonoide în dieta zilnică se obțin și alte avantaje pentru sănătatea organismului; cercetătorii au spus că flavonoidele:

  • Reduc tensiunea arterială la oamenii hipertensivi
  • Au efect neuroprotector și potențial de a încetini declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea
  • Cresc fluxul sanguin cerebral, întăresc pereții vaselor de sânge
  • Previn neuroinflamația, încetinesc progresia bolilor neurodegenerative, cum este demența vasculară.
Citește și:  Cum se manifestă onicomicoza (infecția fungică a unghiei) și care sunt cele mai sigure metode de tratament?

O serie de studii au demonstrat că:

  • O cantitate mare de flavonoide se găsește în cacao; prin consumul unei băuturi pe bază de cacao se îmbunătățește fluxul sanguin în organism și crește fluxul sanguin către creier
  • Afinele sunt bogate în flavonoide; prin consumul unei băuturi cu afine se îmbunătățește fluxul sanguin cerebral.

Alimentația bogată în flavonoide și impactul ei în reducerea riscului de cancer

Mai multe studii arată că flavonoidele reduc activitatea substanțelor mutagene, cancerigene și incidența cancerului. Prin creșterea consumului de flavonoide, scade riscul unor tipuri de cancer la oameni.

Acest efect anticancerigen al flavonoidelor rezultă din: activitatea lor antioxidantă și capacitatea lor de a inhiba replicarea ADN-ului și proliferarea celulară. Prin toate aceste efecte, flavonoidele opresc multiplicarea celulelor canceroase și capacitatea lor de a modifica metabolismul celular.

Prin alimentația bogată în izoflavonoide se reduce riscul de cancer de sân, cancer de prostată. De asemenea, se previne cancerul de gât, cancerul de cap și cancerul tiroidian.

Anumite alimente bogate în flavonoide pot scădea riscul de cancer. Iată câteva exemple:

  • Prin consumul de ceai verde se reduce riscul de cancer pulmonar
  • Prin consumul moderat de vin roșu se reduce riscul de cancer de colon, cancer de stomac, cancer esofagian, cancer endometrial și cancer pulmonar
  • Prin consumul de ceapă și miere se reduce riscul de cancer de plămâni, cancer de sân, cancer de prostată, cancer de stomac.

Alte proprietăți ale flavonoidelor

Pe lângă proprietățile enumerate mai sus, flavonoidele:

  • Prezintă efecte hipoglicemiante
  • Au capacitatea de a elimina radicalii liberi și de a inhiba producția acestora, prin efectele antioxidante puternice
  • Contribuie la stabilizarea membranelor celulare, le îmbunătățește rezistența la factorii oxidanți; cel mai bun exemplu este genisteina în acest sens
  • Influențează în mod pozitiv activitatea multor enzime
  • Ajută la inhibarea enzimelor implicate în dezvoltarea inflamației, ajută la producerea de mediatori ai răspunsului inflamator și astfel reduc reacțiile inflamatorii; cele mai eficiente în acest sens sunt apegenina, quercetina
  • Au proprietăți antialergice, inhibă răspunsul uman excesiv, inhibă eliberarea de histamină (mai ales quercitina și luteolina)
  • Protejează lipidele împotriva atașării radicalilor liberi, au efect peroxidativ.

Flovonoidele sunt ingrediente utile în produsele de protecție solară naturale sau vegane, deoarece prezintă protecție UV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.