Dovlecelul te salveaza de numeroase boli. Afla cat de bun este dovlecelul pentru sanatate

0
3125
Dovlecelul te salveaza de numeroase boli. Afla cat de bun este dovlecelul pentru sanatate

Pentru multi oameni dovlecelul este o leguma preferata. Acest lucru se datoreaza gustului placut si modului usor de preparare (fiert, crud sau copt), insa mai presus de orice dovlecelul este util pentru sanatatea organismului.

In acest articol va prezentam mai multe aspecte legate de proprietatile dovlecelului si de valoarea sa nutritiva. Deja se cunoaste faptul ca dovlecelul se poate consuma in orice forma: crud, aburit, copt, fiert, gatit in supe, prajit, conservat, in muraturi, dar si in deserturi.

Doar 100 g dovlecei contin 17 calorii, 0,3 g grasimi, 300 mg potasiu, 8 mg sodiu, 3,1 g carbohidrati (1 g fibre dietetice, 2,5 g zahar), 1,2 g proteine. De asemenea 100 g dovlecei contin multa apa, 26% vitamina C, 10% vitamina B6, 16 % magneziu, 4% vitamina A, 2% fier, 17% calciu, dar si vitamina B1, vitamina B2 si microelemente in cantitate mica (sulf, fier, arsenic, molibden, litiu, zinc si altele).

Proprietatile dovlecelului utile in tratamentul unor boli si afectiuni

Boli gastro-intestinale – Dovlecelul este usor digerabil de aceea este un aliment potrivit in dietele persoanelor care sufera de boli gastro-intestinale dar si afectiuni ale vezicii biliare.

Imbunatateste digestia – Este bogat in apa, potasiu, fibre, minerale, vitamine, are proprietati diuretice, revitalizante, este un aliment ideal pentru cei care sufera de diabet, constipatie, probleme digestive, afectiuni renale si cardiace.

Detoxifierea organismului – Dovlecelul contine pectine si astfel are rol in eliminarea toxinelor din corp.

Poliartrita, reumatism, osteoartrita – Dovlecelul are efect antiinflamator de aceea este un bun remediu pentru astfel de boli, reduce toate inflamatiile care apar in organism.

Citește și:  Care sunt proprietatile ceaiului rosu Rooibos?

Sistemul nervos – Datorita continului de minerale si vitamine sucul de dovlecei este un calmant excelent al sistemului nervos si revitalizant al corpului.

Ajuta memoria si vederea – Prin continutul de vitamine, carotenoizi si antioxidanti dovlecelul are efect benefic asupra celulelor nervoase, imbunatateste memoria si este un bun remediu pentru afectiunile ochilor.

Boli de inima – Dovlecelul are o cantitate semnificativa de magneziu, potasiu dar si alte micro si maroelemente care sunt benefice pentru inima, ajuta in reducerea tensiunii arteriale, scade riscul de a suferi de accident vascular cerebral si infarct.

Obezitate – Aceasta leguma este utila in dietele de slabire deoarece are un continut redus de grasimi si calorii.

Previne imbatranirea prematura a organismului – Dovlecelul este indicat in alimentatie pentru uz intern dar si la realizarea unor masti cosmetice pentru piele deoarece are efect antiinbatranire.

Ulcer, gastrita – Aceasta leguma este un adevarat pansament gastric, contine fibre si alte elemente active care ajuta in tratamentul afectiunilor sistemului digestiv.

Tenul gras – Masca cosmetica pe baza de dovlecel, galbenus de ou si smantana (cate o lingura din fiecare ingredient) ajuta la revitalizarea tenului gras. Amestecul realizat se aplica in strat subtire pe fata si pe gat, se sta timp de 15 minute, apoi se clateste pielea cu apa calduta.

Cancer pulmonar, cancer de colon – Dovlecelul are rol benefic asupra metabolismului, ajuta in prevenirea unor forme de cancer: pulmonar, de colon, sau hiperplazie de prostata.

Dovlecelul trebuie curatit de coaja, deoarece aceasta contine nitrati ce nu sunt buni pentru organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.