In anotimpul de iarna, din cauza frigului si a sistemului imunitar scazut suntem mai vulnerabili la raceala, gripa si infectii respiratorii. Pentru a preveni si combate astfel de afectiuni este suficient sa folosim preparate pe baza de hrean folosite in medicina traditionala si astfel virusii si bacteriile nu mai au nici o sansa. Hreanul este un remediu excelent, incredibil de eficient pentru organism, considerat de specialisti un adevarat antibiotic natural, cel mai bun dintre toate.
Radacina de hrean, prin proprietatile deosebite pe care le are, poate inlocui cu succes toate antibioticele oferite de medicina si care nu sunt 100% naturale. La fel ca si usturoiul, ceapa, varza, anghinare, ghimbir, lamaie, cuisoare si hreanul este mai mult decat un aliment sau condiment, este un leac extraordinar pentru sanatate, un remediu foarte bun pentru vindecarea afectiunilor si bolilor.
Hreanul este o planta rustica care face parte din familia cruciferelor ca si varza si mustarul. Planta poate creste salbatic sau in gradina oamenilor. Radacina de hrean contine vitamina C, carbohidrati, ulei volatil, mirozina, grasimi, minerale cum sunt potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sodiu, acizi, oxid de fier, compusi de azot, sulf, etc.
Are proprietati de detoxifiere, combate toxinele precum sunt cele produse de stafilococi si streptococi, are efect bun in tratamentul scarlatinei, iar datorita sulfului inhiba si ucide numeroase ciuperci, virusi si bacterii. De asemenea hreanul reduce nivelul de colesterol din sange, calmeaza durerile si are proprietati expectorante. Cel mai bine este sa fie utilizat proaspat, insa pe timp de iarna poate fi stocat curatat in pungi de plastic, bine inchise si congelate la frigider.
Efectul hreanului asupra mucoaselor este de incalzire, de stimulare a circulatiei sangelui si de reducere a infectiilor (mai ales si prin vitamina C pe care o are si care este cantitativ mai mare decat cea din portocale). Sulful din hrean este eficient si in vindecarea afectiunilor si bolilor de piele (cum sunt acneea, veziculele cu bule, dermatitele).
Remedii naturiste cu hrean
Radacina de hrean are proprietati antiscorbutice, stimulente al procesului de nutritie, purgative, diuretice, expectorante, antibiotice, antispasmodice, etc. Astfel se explica efectul ei foarte bun in tratamentul anemiei, astmului, tuberculozei, bronsitei cronice, reumatismului, leucoreei, paraliziei, litiazei urinare si altor boli si afectiuni.
Hreanul imbunatateste pofta de mancare, activitatea intestinului, secretia de suc gastric si functionarea sistemului urinar. Cei care doresc sa-si creasca pofta de mancare trebuie sa manance inainte de masa o lingurita de hrean ras pe razatoare amestecat cu putina miere de albine.
Pentru calamarea tusei se recomanda radacina de hrean rasa pe razatoare. Pentru ca efectul sa fie si mai bun aceasta trebuie amestecata cu miere de albine – un produs foarte bun de asemenea pentru ameliorarea tusei. Cantitatile de hrean si miere de albine trebuie sa fie in proportie de 1:1, iar daca simptomele sunt acute (in cazul unei tuse puternice si dureroase) este bine sa se ia cate o lingurita din acest preparat de 3-4 ori pe zi.
Pulpa de hrean sub forma de cataplasme in zona pieptului ajuta in tratamentul afectiunilor pulmonare. De asemenea un astfel de tratament de uz extern ajuta in cazuri de guta si reumatism.
Sucul de hrean vindeca durerile de gat. In timpul iernii apar frecvent astfel de dureri la nivelul gatului iar prin simpla gargara cu suc de radacina de hrean putem scapa rapid de acest simptom, proprietatile acestui preparat natural fiind excelente, calmante si bactericide.
Siropul de hrean este un preparat cu proprietati antiscorbutice, expectorante si antibiotice, ajuta la vindecarea tusei.
Hreanul trebuie sa se consume daca apare raceala, bronsita, traheita, el este un leac excelent pentru prevenirea si vindecarea afectiunilor specifice sezonului rece. Ajuta in cazuri de sinuzita, dureri de cap, dureri de gat si infectii respiratorii. Nu trebuie sa se ia pastile antibiotice, sucul de hrean si radacina de hrean rasa pe razatoare sunt foarte bune pentru consolidarea sistemului imunitar, promovarea de celule sanguine, tratamentul bolilor infectioase respiratorii si de articulatii.
Infuzia de hrean ajuta in tratamentul cistitei si uretritei. Se prepara astfel: se pune o lingurita de radacina de hrean rasa pe razatoare la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 5 minute, se strecoara si se bea incet, cu inghitituri mici. Sunt recomandate doua cani de infuzie de hrean pe zi.
Hreanul nu este indicat persoanelor care sufera de insuficienta hepatica si inflamatii ale tractului digestiv. Indiferent de preparat, nu este bine sa fie consumat in exces.