Una din marile probleme ale societatii moderne este obezitatea. Ea duce la aparitia unor boli, efecte nocive in organism si la scaderea duratei de viata. Daca greutatea ta depaseste cu 20% greutatea normala sau chiar cu un procent mai mare, este clar ca suferi de obezitate.
Obezitatea poate fi declansata de anumiti factori si anume: stres, depresie, singuratate, frustare, lipsa de miscare sau de exercitiu fizic, dieta bogata in grasimi, stilul de viata sedentar, predispozitia genetica, tumorile, problemele glandei tiroide, etc.
Cei care sufera de obezitate manifesta simptome de tipul: au nivelul de colesterol ridicat, au probleme digestive, presiunea sangelui este mare, etc. Astfel de oameni au un risc crescut de a suferi de boli de inima, de diabet, boli ale articulatiilor, artrita si altele.
Alaturi de alte metode de tratament conventionale (care tin de urmarea unei diete de slabit si a unui program zilnic de exercitii fizice) se pot folosi si metode de tratament aromaterapeutic. Mai ales in India uleiurile esentiale sunt folosite foarte mult impotriva obezitatii, deoarece ele intensifica prin masaj procesul de pierdere in greutate.
Uleiurile esentiale cele mai folosite in astfel de tratamente sunt: uleiul de ghimbir, uleiul de geraniu, uleiul de chiparos, uleiul de ienupar, uleiul de chimen, uleiul de rozmarin, uleiul de paciuli, uleiul de nucsoara, uleiul de menta, uleiul de lamaie, uleiul de grapefruit, uleiul de lavanda si altele.
In India se foloseste in principal uleiul de paciuli deoarece este reconfortant pentru corp. Acesta ajuta in combaterea obezitatii, deoarece intensifica in organism procesul de eliminare a depozitelor de grasime.
Uleiul de chimen era folosit de romani pentru scaderea in greutate deoarece se considera ca scade apetitul alimentar. Romanii consumau chimen si astfel pofta de mancare era mult diminuata. Proprietatile uleiului de chimen – detoxifiante, diuretice – ajuta in reducerea greutatii corporale prin eliminarea surplusului de apa din organism.
Astfel de uleiuri esentiale concentrate pot fi dizolvate in uleiuri vegetale mai slabe (ex. se pun 2 picaturi de ulei esential la o lingura de ulei de floarea-soarelui sau ulei de masline). Efectul acestor uleiuri esentiale este intensificat de masaj. Pur si simplu se realizeaza un masaj terapeutic cu astfel de amestecuri de uleiuri (esential, vegetal) si se intensifica circulatia sangelui, circulatia limfatica, dar si procesul de eliminare a toxinelor.
Uleiurile sunt absorbite foarte bine in tesuturile pielii si prin procesul de incalzire (datorat masajului) se intensifica metabolismul lichidelor. Mai mult decat atat, masajul cu ulei calmeaza sistemul nervos, combate obezitatea, durerile articulare, durerile musculare, leziunile, reduce tensiunea arteriala, relaxeaza corpul si ofera organismului o stare de bine. Masajul ajuta la imbunatatirea aspectului pielii, o face mai neteda, mai catifelata, mai ferma si mai elastica.
Uleiul de rozmarin stimuleaza metabolimul lipidic si are efect tonic asupra pielii. De asemenea uleiul de ienupar este bun pentru corp, are proprietati detoxifiante si diuretice bune. Lamaia este un bun detoxifiant, iar grapefruitul la fel.
Uleiul de mandarin, uleiul de lavanda, uleiul de piper negru, uleiul de paciuli si uleiul de rozmarin sunt frecvent folosite in masajul pentru combaterea obezitatii. Uleiul de iasomie si uleiul de trandafir ofera o stare de bine organismului, induc senzatia de incredere si de optimism, iar aroma lor este foarte placuta.
Cei care folosesc masajul cu uleiuri esentiale trebuie sa inteleaga ca este necesar sa tina si o dieta pentru slabit. Un masaj cu ulei este bine sa se faca macar o data pe saptamana si mai ales pe zonele cu probleme. Initial este indicat sa se faca o baie aromaterapeutica, apoi sa se foloseasca o crema exfolianta pentru tratamentul pielii uscate si astfel porii vor fi deschisi, iar prin masaj se va imbunatati si mai mult circulatia sangelui si se va facilita detoxifierea si eliminarea retentiei de lichid din organism.
Masajul se face de jos in sus, intai pe partea de spate a piciorului si a coapsei si apoi pe fese, pe spate (trebuie evitata coloana vertebrala), pe partea superioara a antebratului si umar; apoi urmeaza partea din fata a piciorului, a coapsei, zona abdomenului si pieptului. Miscarile trebuie sa fie usoare, de jos in sus. Presiunea asupra pielii trebuie sa fie mica, iar unele miscari pot fi circulare realizate cu ajutorul palmelor.