Amețeala și cefaleea, cauze și simptome care trebuie luate în serios

0
2109
Amețeala și cefaleea, cauze și simptome care trebuie luate în serios

Se întâmplă frecvent să avem anumite afecțiuni, dar să nu știm cauzele lor. Cefaleea și amețeala sunt doua astfel de afecțiuni și este important să știm cum se manifestă exact și care sunt factorii declanșatori.

Amețeala apare la mulți oameni. Cu siguranța măcar o dată ai avut o senzație de falsă deplasare în raport cu mediul din jur, sau de nesiguranța și instabilitate. Desigur senzația este destul de neplăcută și îngrijorătoare. Ea poate să apară pe fondul unei anemii sau chiar a unei boli psihiatrice. Este vorba despre o nevroză, depresie, pshihoză sau alte boli din aceeași categorie. Dacă amețeala apare brusc și este însoțită de vedere încețoșată și instabilitate trebuie luată în serios și consultat un medic de urgență.

Cauzele pot fi diferite și anume: hipoglicemie, hemoragii, accident vascular cerebral, tratamente diuretice excesive. Hipoglicemia produce stări de amețeală și transpirație excesivă, apare mai ales la persoanele care suferă de diabet zaharat de tip I și fac tratament cu insulină. Hemoragiile acute dau stări de amețeală, mai ales din categoria celor care au un debut brusc cu transpirație excesivă.

Cadrul medical specializat va evalua starea pacientului, ii va lua pulsul, ii va verifica respirația, ii va face TA și ii va lua temperatura corpului.

Cefaleea este cunoscută și cu denumirea de durerea de cap. Se manifestă la nivelul regiunii cefalice, deci în acea zonă se simte durerea. Poate fi un simptom al multor boli de aceea nu trebuie tratată cu indiferență. Uneori poate fi cauzată de o boală neurologică, de o migrenă sau AVC.

Amețeala și cefaleea

De asemenea poate fi provocată de boli organice, cum sunt cele hematologice sau cerebrale. Bolile inflamatorii de la nivelul sinusurilor pot declanșa cefaleea. Din categoria acestora fac parte sinuzitele și otitele. Febra sau bolile infecțioase pot da simptome de dureri de cap la nivelul regiunii cefalice. Alte cauze pot fi limfoamele maligne, spondiloza, anumite traume, etc.

Citește și:  Ce simptome au bolile renale cronice și cum se manifestă insuficiența renală cronică

Această afecțiune poate fi cronică sau acută. Poate da stare de amețeală, constricție, senzație neplăcută în zona frontal-occipitală. Uneori cefaleea poate apărea noaptea sau dimineața și să fie la nivel intracranian. Această stare de durere este accentuată de poziția culcat. În cazuri grave pot să apară și stări de greață și vărsături, tulburări de vedere și brahicardie.

Dacă este cazul unei meningite, cefaleea este intensă, însoțită de febră și intoleranță la lumină. În această situație, persoana care are meningită are starea generală de sănătate destul de rea.

Migrena este o afecțiune de care suferă mulți oameni (spun doctorii conform statisticilor din ultimii ani), ea se accentuează dacă se consumă anumite alimente: ciocolată, vin roșu. Poate fi însoțită de alte simptome: vărsături, stări de greață, intoleranță la zgomote și la lumină puternică.

În caz de hemoragie apar dureri de cap intense, brutale în zona occipitală. Cei care au dimineața amețeli și dureri de cap la nivelul zonei occipitale pot fi suferinzi de artroză cervicală, care dă în plus simptome de amețeală nu doar de dureri de cap. Glaucomul se poate manifesta prin cefalee mai ales când crizele sunt severe. De asemenea cei care au crize de glaucom vor prezenta pupila dilatată, ochiul roșu, senzații de greață și vărsături. In toate aceste cazuri trebuie consultat medicul specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.