Sindromul coafei rotatorilor – Care sunt simptomele și cum tratăm inflamația?

0
1003
Sindromul coafei rotatorilor – Care sunt simptomele și cum tratăm inflamația

Coafa rotatorilor ține capul humeral în cavitatea articulară a scapulei. Are o structură complexă formată din tendoane și mușchi. Dacă ți s-a întâmplat să suferi de dureri de umeri și de ceafă, este posibil să fie vorba despre inflamarea unui tendon sau altă problemă la coafa rotatorilor (ruptură de mușchi, ruperea coafei rotatorilor, inflamații ale țesuturilor moi).

Coafa rotatorilor este protejată de arcul osos acromion al omoplatului prin doi saci cu fluid numiți burse și care facilitează mișcarea dintre oase, tendoane și mușchi. O altă problemă care ar putea da dureri de umăr este reprezentată de inflamarea unuia din sacii cu lichid sinovial sau chiar a ambelor burse ce îndeplinesc rol de protecție pentru umăr.

În partea superioară a omoplatului se află mușchiul supraspinos, în partea posterioară se găsește mușchiul teres minos și mușchii infraspinoși. Acești mușchi se pot întinde destul de ușor prin anumite mișcări intense, repetitive, obositoare, realizate în diferite activități. De asemenea, mușchii pot fi afectați de lovituri, traume, luxații. Tendoanele pot suferi și ele anumite modificări datorită acestor cauze, se îngroașă, se inflamează și se produce așa numita tendinită. Prin frecarea mușchiului de oase și ligamente se poate produce durere și agravarea edemului.

Durerea provocată din cauza unei afecțiuni a coafei rotatorilor poate împiedica desfășurarea normală a unei activități ce presupune ridicarea brațului. Cel mai dureros este mușchiul supraspinos, iar acest lucru va determina ca în timpul mișcării brațului să fie solicitați mai intens ceilalți mușchi: teres minos, infraspinoși.

O astfel de durere poate să apară nu doar din cauza unor traume sau accidente, ci și datorită înaintării în vârstă (uzurii țesuturilor umărului). Întotdeauna inflamația trebuie imediat tratată deoarece se poate agrava și provoca slăbirea tendoanelor coafei rotatorilor. În orice caz, durerea va deveni insuportabilă și acest lucru va determina persoana suferindă să facă ceva pentru a calma acest simptom. Cea mai bună decizie pe care o poate lua este să meargă la medic.

În scopul stabilirii unui diagnostic se face un examen fizic de către medic și se stabilesc semnele bolii. Prin anamneză și istoricul medical complet se va afla care este cauza durerilor (ex. activitatea profesională), care sunt simptomele, când au apărut, cum se manifestă, cât de intense sunt, etc. Examenul fizic presupune depistarea unor malformații, edeme, cicatrici, afecțiuni ale mușchilor, articulației, sensibilități la palpare, probleme de mobilitate ale brațului și altele.

Citește și:  Dacă prezinți simptomele atacului de cord, cum ar fi durere în piept, mestecă și înghite o aspirină în timp ce aștepți ajutor

Pentru calmarea durerii, medicul va injecta un anestezic în zona superioară a omoplatului și astfel pacientul poate să-și recapete mobilitatea umărului și brațului. Injecția cu corticosteroizi este un bun remediu pentru calmarea durerii. În cazuri grave poate fi vorba chiar de o ruptură a coafei rotatorilor, ceea ce implică o intervenție medicală mai complicată. Dacă este vorba despre o ruptură musculară, depozite de calciu, sau nu se poate reduce presiunea din zona coafei rotatorilor, medicul recomandă intervenția chirurgicală prin care se poate îndepărta părți din bursă sau se pot efectua alte tratamente pentru restabilirea mobilității.

Alte metode de tratament sunt: aplicarea de pungi cu gheață (timp de 15 minute de 3-4 ori pe zi) și cataplasme calde în locul dureros și repaus la pat pentru odihnă. Terapia prin masaj, ultrasunete și fizioterapia sunt metode care ajută în ameliorarea inflamațiilor țesuturilor moi. De asemenea prin masaj se îmbunătățește și circulația sângelui. Exercițiile de stretching pot ajuta în procesul de recuperare, pentru relaxarea mușchilor, ușurarea mișcărilor.

Problemele coafei rotatorilor trebuie luate în serios. Ruperea sau fisura coafei rotatorilor poate fi foarte dureroasă, iar acest lucru face ca mobilitatea umărului să fie redusă foarte mult. Fisura se poate vindeca prin tratament corespunzător, ruptura însă poate necesita chiar intervenție chirurgicală.

Pentru a preveni acest sindrom este bine să se evite activitățile care implică mișcări repetitive și suprasolicitante pentru braț și umăr. Cei mai afectați de acest sindrom sunt: sportivii care ridică greutăți, care înoată, joacă tenis sau baseball, lucrătorii în abatoare, zugravii, confecționerele care lucrează la mașina de cusut. Bărbații suferă mai frecvent de aceste dureri de umăr și ceafă decât femeile.

În cazul în care se ajunge la un astfel de prejudiciu la coafa rotatorilor, pot exista mai multe niveluri de severitate a acestuia. În prima etapă apare edemul, apoi poate să se producă sau nu sângerarea. Leziunile pot fi mai mult sau mai puțin complicate, însă fără tratament corespunzător se pot agrava. În etapa a doua se produce tendinita sau inflamația tendonului iar apoi apare fibroza. În etapa a treia se pot produce alte procese inflamatoare ale tendonului și chiar ruperea coafei rotatatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.