Clisma este o metodă potrivită de curățarea colonului și menținerea sănătății. Oamenii obișnuiesc să bea multă apă pentru eliminerea toxinelor din organism. Resturile toxice se acumulează în colon, ficat și pot circula prin sânge în organism. Cu ajutorul clismei se menține sănătatea colonului și astfel se îmbunătățește sănătatea organelor și țesuturilor organismului.
Se poate aplica o clismă de retenție sau o clismă purgativă (de curățare). Truse speciale de clismă se găsesc la farmacie și ajută pentru realizarea procedeului de evacuare a toxinelor din colon la domiciliu. Clismele de retenție sunt ca niște supozitoare care sunt ținute în organism un sfert de oră și ajută la eliminarea impurităților din colon și ficat. Clismele de curățare se folosesc pentru irigarea și eliminarea scaunului din colon.
Clisma reprezintă introducerea unor lichide prin anus în rect și colon în scopul eliminării materiilor fecale. Din punct de vedere terapeutic, astfel de clisme sunt folosite și pentru realizarea unor tratamente pentru vindecarea unor boli. În spitale se folosesc clismele și pentru pregătirea pacientului pentru anumite examinări cum sunt de exemplu irigoscopia și rectoscopia. Clisma se face și înainte de o intervenție chirurgicală.
Tratamentele pentru curățirea colonului sunt bune pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni intestinale. Nu se fac niciodată în cazul în care există sângerări rectale. În plus, o persoană care suferă de sângerări rectale trebuie să meargă cât mai repede la medic.
Pentru realizarea clismei se folosesc anumite materiale necesare. Trebuie un irigator cu tub de cauciuc care să aibă calibrul de 1 cm și lungimea de 1,5-2 m, o canulă rectală, un bazinet, o mușama sau traversă, o substanță lubrifiantă (cum este de ex. vaselina boricată), materiale pentru toaleta finală în zona perineală, un stativ pentru irigator, apă caldă. Apa trebuie să fie destul de caldă, să aibă temperatura cuprinsă între 35-37 grade Celsius. Tubul de cauciuc se racordează la irigator, apoi se fixează canula rectală și se închide robinetul.
Pe stativ sau alt suport se fixează irigatorul, dar să fie la înălțimea de jumătate de metru. Pentru procesul de curățare se poate folosi apă caldă dar și ceaiuri din plante medicinale (ex. iarba-mâței). Apa mai caldă de 37 grade Celsius ajută la relaxarea intestinelor și trebuie folosită mai ales de persoanele care au tensiune și spasme în intestine. Apa mai rece, de 26 grade Celsius, este indicată pentru cei care au intestinale slăbite, flasce, pentru a le întări.
După ce s-a verificat temperatura soluției (apei calde) se umple irigatorul, se verifică dacă este permeabilă canula, se scoate aerul și prima coloană de apă în bazinet. Apoi se lubrifiază canula cu ajutorul unei comprese sterile și substanța lubrifiantă. Se introduce canula în rect și apare senzația de defecare, timp în care trebuie să se împiedice mișcările reflexe de contracție ale rectului, se inspiră adânc pe gură și se încearcă relaxarea musculaturii peretelui abdominal pentru a nu se evacua sonda.
Persoana căreia i se face clisma trebuie să stea în poziție decubit lateral stâng (culcată, pe partea stângă, cu membrul inferior drept flectat sau îndoit din genunchi și membrul inferior stâng întins). Sub corp trebuie întinsă o mușama. Sub regiunea sacrală se așează bazinetul.
Se îndepărtează ușor fesele, se introduce canula prin anus, în rect, perpendicular pe suprafața adiacentă, cu mâna dreaptă, în direcția vezicii urinare și mișcări de rotație. Când vârful canulei a trecut de sfincterul anal învingând rezistența acestuia se ridică extremitatea dreaptă a canulei. De regulă se introduce canula până la distanța de 10-12 cm, apoi se deschide robinetul și se stabilește viteza de curgere a apei din irigator în colon printr-o mișcare de ridicare a irigatorului cu mâna stângă la 50 cm deasupra persoanei respective.
În momentul în care nivelul apei din irigator ajunge aproape de nivelul tubului de scurgere se închide robinetul, se îndepărtează canula și se pune într-un bazinet separat. Persoana care a suportat clisma trebuie să rețină soluția timp de 10-15 minute. Evacuarea scaunului se face la toaletă mai ales dacă persoana respectivă nu e bolnavă și se poate deplasa. La final se face toaleta regiunii anale. Se spală mâinile bine cu apă și săpun.
Clisma este o metodă foarte bună pentru menținerea unui colon sănătos și curat. Astfel se previn numeroase afecțiuni și boli, se duce un stil de viață bun și sănătos.
Fecalele acumulate în colon și alimentele nedigerate din tractul gastro-intestinal pot fi îndepărtate cu ajutorul clismei. În acest fel se combate constipația, mai ales dacă aceasta este cronică. De asemenea, prin intermediul clismei se previn problemele intestinale recurente care pot duce la complicații grave, la cancer de colon, diabet, etc.
Persoanele care au o dietă săracă în fibre, cu un conținut mare de grăsimi și zahăr, dar și alte alimente nesănătoase (tip fast-food) pot ajunge să acumuleze deșeuri alimentare care să putrezească, să fermeteze și să producă toxine în intestine. În acest fel se explică apariția unor boli grave din cauza unor probleme intestinale care sunt aparent inofensive.
Un colon plin de materii fecale și toxine dă simptome tipice: dureri de cap, senzație de plin, umflat, lipsă de energie, stare de oboseală și epuizare. Curățarea colonului este importantă deoarece în anumite cazuri se poate ajunge la blocare intestinală. De asemenea, prin clismă se curăță colonul și în plus se elimină toxinele din intestine. Detoxifierea organismului poate contribui la buna funcționare a intestinului și menținerea sănătății acestuia.