Îngrijirea tenului este foarte importantă pentru orice om însă cei care suferă de acnee trebuie să știe că formarea acestei afecțiuni a pielii nu este provocată doar de lipsa igienei.
Motivele pentru care apare acneea caracterizată prin papule, pustule, leziuni, dilatarea vaselor de sânge pot fi reprezentate de tulburările hormonale, de activarea unei infecții cu acarieni Demodex folliculorum, de boli ale tractului digestiv, ale ficatului, disfuncții ale glandelor sebacee, factori de climă și de sezon, caracteristicile ereditare ale structurii pielii, de aportul de alimente, băuturi și medicamente care produc astfel de efecte secundare pielii.
În general boala trece cu ajutorul unui tratament recomandat de un medic specialist deoarece acneea face parte din categoria bolilor dermatologice. În urma unor analize medicale, de laborator, teste de sânge pentru hormoni, teste pentru depistarea unor afecțiuni tiroidiene, ecografie a cavității abdominale și pelviene, se poate stabili cât de grave sunt simptomele și ce tratament poate ajuta în ameliorarea lor. Factorii de risc ai acneei sunt stresul, fumatul, drogurile și alcoolul.
Care este cel mai eficient tratament pentru acnee?
Un prim pas în ameliorarea simptomelor acneei este eliberarea pielii de machiaj, murdărie, excesul de sebum și de celule moarte. În cazul în care acneea este provocată de tulburările hormonale trebuie consultat un medic endocrinolog. Alți specialiști în tratamentul acneei sunt medicii alergologi, gastroenterologi, cosmeticieni, hematologiști, dieteticieni, dermatologi, alergologi, medici de boli infecțioase.
Cel mai bun tratament pentru acnee este zeama de lămâie. Se aplică felii de lămâie pe zonele afectate de acnee sau cataplasme cu zeamă de lămâie. După tratament, la aproximativ 2 ore se spală tenul cu apă la temperatura camerei. Lămâia are efect antiseptic, decongestionat, calmant, vindecător în cazuri de infecții și acumulare de toxine în exces. Acest fruct este un remediu excelent împotriva acneei, a coșurilor, a pustulelor pielii, deoarece echilibrează pH-ul acesteia și ajută la stoparea inmulțirii bacteriilor.
Lămâia poate fi folosită în cazuri de acnee deoarece poate fi eficientă însă se recomandă și tratamentul altor suferințe ale organismului și care contribuie la apariția simptomelor. Lămâia ajută la purificarea pielii, la eliminarea excesului de sebum, la reducerea proceselor inflamatorii și de roșeață a tenului. Acneea mai este numită și rozacee și este o afecțiune cronică care afectează pielea feței. Petele apar îndeosebi în zona obrajilor, a urechilor, nasului, pe frunte și pe scalp.
Pentru tratamentul acneei se utilizează zeama de la o lămâie, care este bogată în vitamina A, B, C, substanțe bioflavonoide. Aceasta are proprietăți de curățare a tenului în mod natural, de normalizare a pH-ului care este prea alcalin și de accelerare a procesului de însănătoșire a pielii afectată de acnee. În plus, zeama de lămâie are antioxidanți care stimulează producerea de melanocite ce pot proteja pielea.
Cu cât pigmentul pielii este mai întunecat cu atât aceasta este mai puțin afectată de radiațiile ultraviolete, care sunt foarte puternice în sezonul cald. Zeama de lămâie se aplică direct pe piele sau se bea sub formă de limonadă, diluată cu apă plată. Are acțiune decongestionantă, antiinflamatorie și de reducere a pustulelor, petelor, papulelor de pe suprafața pielii. Dacă se optează pentru varianta de a bea limonadă sau suc de lămâie diluat cu apă se asigură un aport de minerale și vitamine în organism, mai ales de potasiu, vitamina A și C.
De asemenea se formează enzime digestive, se previne constipația, formarea pietrelor la rinichi, se curăță ficatul, se elimină toxinele din sânge, se stimulează digestia, se elimină excesul de calciu din corp, se tratează cistita, infecțiile renale, se neutralizează excesul de acid din stomac și se consolidează sistemul imunitar al organismului.
Metoda de tratament este foarte simplă. Întotdeauna se curăță bine pielea de machiaj, murdărie și impurități înainte de tratament. Se alege o lămâie coaptă, proaspătă, nealterată, se stoarce zeama într-un bol mic, apoi se adaugă puțină apă pentru diluarea compoziției. Cu ajutorul unor discuri demachiante din bumbac se aplică cataplasme umede cu zeamă de lămâie pe față.
Tratamentul este foarte simplu și durează cel mult 15 minute. La final se spală pielea cu apă curată, la temperatura camerei. Această metodă de tratament se poate aplica de câteva ori pe zi. Persoanele care nu au tenul foarte sensibil pot aplica felii de lămâie direct pe piele. Cele care au tenul cu probleme pot aplica cataplasme cu zeamă de lămâie diluată cu apă doar 10 minute. La final vor spăla tenul cu apă rece pentru a stimula închiderea porilor.