Tratament și remedii naturiste recomandate de specialiști în tratarea bolii Crohn (Inflamația colonului)

0
2026
Tratament și remedii naturiste recomandate de specialiști în tratarea bolii Crohn (Inflamația colonului)

Medicii spun despre boala Crohn că poate afecta tot sistemul digestiv al omului, începând de la gură și până la rect. Această boală apare în urma unei inflamații grave ce a fost cauzată de sistemul imunitar într-o zonă a tractului digestiv. La majoritatea pacienților boala a fost localizată în ultima regiune a intestinului subțire care este numită ileon terminal, dar și în segmentul intestinului gros cunoscut cu denumirea de cecum.

Factorul genetic este vinovat de apariția bolii la pacienții care au o rudă apropiată suferindă de această maladie. Alimentația nesănătoasă și sensibilitatea sistemului imunitar sunt alte cauze ale bolii Crohn. Medicii consideră că mulți oameni au un sistem imunitar predispus la tulburări ce cresc riscul de îmbolnăvire și în plus se adaugă și alți factori de risc: poluarea, consumul de produse fast-food, de grăsimi și zahăr, fumul de țigară.

Din cauza inflamației intense care afectează și peretele intestinal se produc simptome de durere în partea de jos a abdomenului, sângerări la nivelul intestinului inflamat, ulcere cauzate de deteriorarea mucoasei intestinale inflamate, diaree, scădere în greutate, stări febrile. Astfel de simptome apar și la colita ulceroasă sau la sindrom de colon iritabil, de aceea boala Crohn poate fi confundată cu acestea.

Prin analize medicale și consultație de specialitate se poate stabili un diagnostic corect. La apariția acestor simptome de care spuneam mai sus, bolnavul trebuie să meargă la medic pentru a primi un tratament corect. În cazul acestei boli, ariile inflamate se pot transforma treptat în țesuturi cicatrizate și astfel pot îngusta intestinul prin formarea de stricturi ce sunt un obstacol în calea alimentelor. Prin metoda chirurgicală se pot îndepărta segmentele lezate însă este necesar și un tratament al bolii pentru ca inflamația să nu reapară.

Tratamente și remedii naturiste recomandate de specialiști în tratarea bolii Crohn

Studiile de specialitate au arătat o legătură între alimentația nesănătoasă și dezvoltarea acestei boli. Dietele terapeutice folosite de medici pentru vindecarea pacienților au fost stabilite cu atenție pentru a elimina toate alimentele incriminate de afectarea mucoasei intestinale și de provocarea inflamațiilor.

Prin metoda dietei de eliminare, specialiștii au observat simptomele care s-au ameliorat sau au dispărut treptat prin îmbunătățirea stării nutriționale a pacientului și folosirea unor alimente care să nu îngreuneze procesul de digerare. Reacțiile sistemului imunitar au fost reduse prin administrarea unor medicamente cu corticosteroizi.

În general, un pacient cu boala Crohn trebuie să respecte indicațiile unui medic în ceea ce privește medicația și ale unui nutriționist pentru o dietă corectă. În acest fel se pot ameliora inflamația și simptomele bolii Crohn.

Tratamentul prin dietă trebuie să ajute la vindecarea peretelui intestinal și la remisia bolii. Tratamentul cu corticosteroizi este important pentru vindecare, iar dacă apar efecte secundare la astfel de medicamente trebuie discutat cu medicul cu privire la întreruperea administrării lor.

Citește și:  Metode de tratament în caz de insuficiență cardiacă congestivă

boala Crohn

Dieta pentru pacienții cu boala Crohn trebuie să fie alcătuită din puține fibre și grăsimi. Dacă apare o sensibilitate la un aliment, acesta trebuie eliminat din dietă. Intoleranța la un aliment poate declanșa revenirea inflamației sau agravarea acesteia. Grăsimile ajung la bacteriile din intestinul gros și pot facilita înmulțirea lor.

Potrivit unui studiu realizat de specialiști în tratamentul boliii Crohn este importantă evitarea alimentelor procesate. Aceștia au constatat că pacienții care nu au consumat sosuri gata realizate, mâncăruri preparate din supermarket-uri, supe instant și alte alimente procesate s-au vindecat mai repede de această boală.

De asemenea, ei spun că este indicat să se folosească apă de izvor pentru consum și spălat pe dinți în loc de apă de la robinet. Aditivii alimentari, silicații, dioxidul de titan din pasta de dinți au efect de activare a sistemului imunitar la nivelul intestinului și deci de producerea simptomelor în cazul bolii Crohn.

Pentru vindecarea tractului intestinal și reducerea inflamațiilor sunt recomandate suplimentele de acizi grași Omega-3. Cercetătorii au constatat că uleiul de somon și uleiul din semințe de in conțin astfel de acizi grași Omega-3 și pot reduce simptomele bolii Crohn. Suplimentele de vitamine din complexul B ajută în combaterea anemiei (care se produce la astfel de pacienți cu boala Crohn), dar și în realizarea unei bune digestii, în prevenirea malabsorbției.

Pentru consolidarea sistemului imunitar și prevenirea proceselor inflamatorii se administrează vitamina C. Sănătatea colonului poate fi susținută și prin menținerea nivelului de vitamina K din organism care dacă este deficitară poate produce diaree și malabsorbție.

Un tratament naturist cu usturoi ajută în vindecarea bolii prin combaterea atacului nociv al radicalilor liberi din organism. Pentru vindecarea intestinelor este important și aportul de proteine și aminoacizi. În scopul prevenirii cancerului de colon sunt indicate suplimentele de calciu și magneziu. Vitamina A și E sunt importante pentru sănătatea tractului intestinal și a întregului organism.

Remediile naturiste pe bază de plante medicinale ajută în tratamentul bolii Crohn, în stimularea digestiei, combaterea infecției, reducerea inflamației și detoxifierea organismului. Cele mai recomandate plante sunt: echinacea, rădăcina de brusture, măceșul, gențiana, rădăcina de nalbă.

Dieta trebuie să cuprindă alimente care nu sunt acide la astfel de pacienți. Sunt indicate legumele: broccoli, morcovii, țelina, varza, gulia, usturoiul. Sucul de varză ajută în reducerea infamației intestinale. Nu trebuie consumat deloc alcool, condimente, alimente prăjite, piper, cafeină, băuturi carbogazoase. Trebuie redus aportul de carbohidrați rafinați deoarece aceștia au fost asociați cu declanșarea bolii Crohn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.