Vrei să știi cât de sănătos ești? Acordă o atenție și intestinului gros, mișcării acestuia, caracteristicilor materiilor fecale. Deși pare un lucru minor, consistența scaunului, culoarea și mirosul acestuia pot fi semne ale unei boli grave. Scaunul este produs de sistemul digestiv și are 75% apă, iar în rest componente alimentare nedigerate, coloranți de bilă, bacterii și secreții intestinale.
Bila produsă de ficat dă fecalelor o culoare maronie sau verde în cazul unei afecțiuni. Bila trece prin canalele vezicii biliare și prin intestin, astfel suferă anumite transformări chimice ceea ce face ca treptat coloritul ei să se modifice. Astfel de schimbări ale culorii se produc în funcție de viteza de trecere a ei prin intestin.
Dacă bila este degradată în intestin, cu siguranță culoarea scaunului se schimbă și ea. În mod normal scaunul are o culoare care variază de la maro deschis spre maro închis. În cazul în care scaunul are o nuanță verzuie înseamnă că au apărut modificări ale bilirubinei. Dacă fluxul bilei în intestin este blocat (cum este în situația existenței unei tumori hepatobiliare sau de pancreas) culoarea scaunului devine gri, ca la argilă.
În cazul în care coloritul materiilor fecale este ciudat este necesar să se meargă la medic pentru un examen ce poate oferi date despre funcția digestivă și de absorbție a organismului. Pentru a stabili capacitatea funcțională a tractului digestiv se recoltează materii fecale după ce persoana respectivă a urmat un regim standard care să respecte anumite principii alimentare.
Timp de 3 zile bolnavul trebuie să aibă o dietă compusă din 100 g grăsimi, 200 g hidrați de carbon și 125 proteine. În plus este contraindicată administrarea unor medicamente care să aibă vreo influență asupra tranzitului intestinal și asupra proceselor digestive. Nu sunt indicate medicamentele pe bază de hemoglobină sau fier. Nu se fac extracții dentare în această perioadă când trebuie să se recolteze materii fecale.
Dacă o persoană are o alimentație bogată în carne, va avea scaunul de culoare maro închis. Prin consumul de vin roșu, sfeclă, spanac, legume verzi, morcovi și afine scaunul va avea un colorit negru.
Pentru a se face o apreciere corectă a materiilor fecale, regimul trebuie să fie astfel: dimineața se consumă lapte, ou fiert și pâine cu unt; la prânz se servește carne, supă, piure de cartofi și lapte; seara se mănâncă șuncă, cartofi copți și lapte sau ceai; între mese se bea lapte.
Examenul materiilor fecale se face macroscopic, chimic și microscopic. În primul caz se apreciază cantitatea, culoarea, forma, mirosul, ce produse patologice și resturi alimentale apar în materiile fecale. Acesta este examenul macroscopic, iar în unele cazuri poate ajuta în depistarea unor elemente patologice de tipul paraziților, sângelui, mucusului sau puroiului, care sunt semne ale unor infecții sau boli.
Determinarea pH-ului cu hârtie de turnesol poate evidenția anumite caracteristici ale proceselor de fermentație și reprezintă un examen chimic al materiilor fecale. Dacă apare o reacție alcalină poate fi cazul materiilor fecale de putrefacție. Lipsa pigmenților biliari în scaun poate indica o rupere a canalului coledoc. În anumite cazuri se depistează hemoragii, iar dacă este necesar prin observarea creatininei crescute și analiza azotului se poate descoperi o pancreatită cronică sau o enteropatie.
În ceea ce privește examenul microscopic, cu ajutorul acestuia se pot observa fibrele musculare, celuloza, amidonul și grăsimile. Acestea trebuie să fie destul de rare la o persoană sănătoasă. Dacă sunt într-o cantitate semnificativă este clar că există tulburări digestive. Fibrele musculare trebuie să fie fragmentate, de forma unor bucățele mici dacă digestia este normală.
Dacă sunt în număr mare, parțial digerate sau chiar nedigerate este cazul unei insuficiențe pancreatice. În situația unei hiposecreții de acid clorhidric în stomac apar fibre musculare în scaun. Dacă digestia este bună nu trebuie să apară aproape deloc astfel de fibre în fecale. Dacă bolnavul are insuficiență pancreatică-biliară sau o digestie deficitară cantitatea de grăsimi în fecale este mare. Un tranzit intestinal accelerat poate fi semnalat prin prezenta amidonului și a celulozei în cantitate semnificativă în materiile fecale.