Tromboza venoasa profunda

0
1781
Tromboza venoasa profunda

Tromboza venoasa profunda este o afectiune grava care afecteaza starea de sanatate a venelor, prin ea se intelege blocarea partiala sau completa a vaselor de sange datorita formarii unor cheaguri de sange care sunt cunoscute sub denumirea de trombi. La primele semne ale acestei boli trebuie mers de urgenta la medic pentru aplicarea unui tratament corespunzator, in caz contrar tromboza poate avea consecinte foarte nefericite, poate duce chiar la deces.

In momentul in care un cheag de sange intra in fluxul de sange de la nivelul inimii si in plamani, poate da complicatii de tipul necrozei pulmonare si cauza moartea. Daca un cheag de sange intra in vasele cerebrale poate determina accident vascular cerebral si paralizie partiala sau totala.

Tromboza venoasa profunda este cea mai comuna forma care apare la nivelul picioarelor – acest lucru este specificat de medicii specialisti. Aceasta forma a bolii poate aparea intr-o stare latenta si de aceea este foarte periculoasa avand in vedere faptul ca nu este semnalata insuficienta venoasa – ceea ce ascunde oamenilor simptomele bolii. Persoana afectata de tromboza poate foarte simplu sa se considere perfect sanatoasa insa deodata sa aiba surpriza de a suferi de embolie pulmonara si alte complicatii care sa ii puna viata in pericol.

In urma studiilor facute de-a lungul anilor medicii au concluzionat ca boala apare in special la persoanele in varsta, la femeile insarcinate sau care au nascut de putin timp prin metoda cezariana, la persoanele supraponderale, care duc o viata sedentara, care iau anumite medicamente sau care fumeaza in exces.

Simptomele trobozei venoase profunde depind de cat de grava este afectiunea:

  • Debutul clinic este dat de aparitia brusca a durerii.
  • Picioarele se umfla si pielea devine cianotica.
  • Apare inflamatia bilaterala a membrelor in momentul in care este afectata si vena cava inferioara.
  • Sub articulatia genunchiului se pot observa anumite leziuni si apar si alete tipuri de simptome nedorite.
  • Tulburari de circulatie arteriala si senzatie de durere.
  • Se simt dureri musculare destul de mari.
  • Senzatie de greutate in picioare, umflarea acestora si prezenta ulcerelor venoase.
  • In cazuri de embolie pulmonara apar dureri in piept, pierderea respiratiei, pierderea cunostintei.

Aceasta afectiune necesita tratament imediat si spitalizare deoarece oricand poate da anumite complicatii grave, de aceea pacientul trebuie sa fie sub stricta supraveghere a cadrelor medicale. Este gresit ca bolnavul sa creada in puterea miraculoasa a unor medicamente si sa incerce un tratament pe cont propriu acasa, fara a tine cont si de recomandarile unui medic specialist.

In general orice persoana care sufera de aceasta boala trebuie sa mearga sa faca anumite analize la un medic. Acesta ii va pune diagnosticul corect si ii va prescrie tratamentul corespunzator.

Citește și:  Plante medicinale - Calomfirul (Tanacetum balsamita)

El va determina nivelul de gravitate al bolii, cat de mare este cheagul de sange, unde este amplasat si daca exista posibilitatea ca acesta sa fie separat de vasul de sange. Exista un test special numit venografie prin care in vena se introduce un colorant de contrast special si astfel prin raxe X, teste RMN, ECG se constata prezenta trombilor.

Metode de tratament in cazuri de tromboza venoasa profunda:

  • Se administreaza medicamente anticoagulante. Acestea au rolul de a reduce coagularea sangelui si astfel de a diminua riscul formarii cheagurilor de sange. Unul dintre aceste medicamente este heparina, tratamentul se face timp de 7 zile.
  • Un alt anticoagulat care se prescrie de catre medic este warfarina – un anticoagulant direct. Acest medicament este foarte eficient in subtierea sangelui si astfel in prevenirea formarii unor noi cheaguri de sange. Acest tratament se face timp de 6 luni. Daca se exagereaza cu acest medicament (supradozaj), se pot cauza sangerari.
  • Intotdeauna este obligatoriu ca bolnavul sa stea intins in pat, cu picioarele putin ridicate. Astfel se imbunatateste circulatia sangelui prin vasele capilare de la nivelul membrelor inferioare si se previne formarea altor cheaguri de sange.
  • In cazuri de tromboza severa se indeparteaza cheagurile de sange prin metoada chirurgicala. Exista si metoada de dizolvarea a chegurilor de sange prin intermediul unor substante specifice. Aceasta se aplica mai rar cand nu mai exista alta solutie deoarece procedura poate provoca sangerari.
  • Alimentatia trebuie sa fie bogata in fructe si legume, care au multe fibre. Din acestea organismul isi ia necesarul de fibre pentru consolidarea peretelui venos. Nu sunt indicate alimentele grase, prea sarate sau condimentate, deoarece acestea duc la retentia de lichide si cresterea volumului de sange. Daca se face tratament cu warfarina, nu este indicat sa se consume alimente ce au vitamina C in exces. De asemenea, trebuie eliminata din dieta varza, ficatul, salata verde sau sapanacul, cafeaua si ceaiul verde. Pot fi consumate produse ce contin grasimi vegetale.
  • La unele persoane care sunt predispuse sa faca aceasta boala, tromboza poate fi recurenta. Pentru a se evita acest lucru medicii recomanda administrarea de anumite medicamente anticoagulante o perioada mai lunga de timp, cu pauza.
  • Femeile care au suferit de troboza nu este bine sa ramana insarcinate la scurt timp dupa perioada de recuperare. Ele trebuie sa astepte macar un an de zile si sa consulte un medic obstretician ginecolog deoarece boala ar putea reveni in timpul sarcinii si acest lucru nu este de dorit. Femeile care deja sunt insarcinate si au tromboza trebuie sa se interneze in spital cu macar 2-3 saptamani inainte de a naste pentru a primi un anumit tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.